Film / seriál

Zelená kniha rozpráva o čiernobielom svete

Zelená kniha rozpráva o čiernobielom svete
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Černošský pianista a biely vyhadzovač spolu na začiatku 60. rokov brázdia rasovo rozdelený Juh Spojených štátov. Komediálne road movie s Mahershalom Alim a Viggom Mortensenom tento rok získalo tri Oscary.

Protiklady sa priťahujú a odlišnosti nás môžu spájať a obohacovať, namiesto aby nás rozdeľovali. Základné posolstvo Zelenej knihy je jasné a film Petera Farrellyho ho predkladá veľmi výchovným spôsobom. Ale ako ukázali tohtoročné Oscary, kde vedľa Zelenej knihy bodoval napríklad aj film Spikea Leeho BlacKkKlansman a kde sa v nomináciách len pomaly darí presadzovať silnejšie zastúpenie iných etnicít, než je biela, trumpovská Amerika zostáva v mnohých ohľadoch stále rovnako rasovo rozdelená ako v roku 1962. Návodne podaný príbeh o tolerancii, natočený podľa skutočných udalostí, v nej napodiv padol na úrodnú pôdu: Zelená kniha zarobila v USA vyše 85 miliónov dolárov.

Návodne podaný príbeh o tolerancii, natočený podľa skutočných udalostí

V roku 1962 sa na koncertné turné po Stredozápade a Juhu Spojených štátov vydávajú známy pianista „Doc“ Don Shirley a jeho vodič Tony „Pysk“ Vallelonga. Ťažko by sa našlo rôznorodejšie duo. Doc má tri doktoráty, študoval v Leningrade a dvakrát bol pozvaný na audienciu do Bieleho domu. Tony, na druhej strane, môže byť rád, že preliezol základnou školou v Bronxe, a ľudí z domov skôr vyhadzuje: ešte donedávna pracoval ako ochranka v slávnom newyorskom klube Copacabana. Kultivovaný Afroameričan verzus buran s talianskymi koreňmi, jeden odtrhnutý od rodiny, zatiaľ čo druhý si život bez tej svojej nedokáže predstaviť, citlivý umelec na jednej strane a týpek, čo vyrastal na ulici a pre ranu nejde ďaleko, na strane druhej…

Doc veľmi dobre tuší, že na segregovanom Juhu bude mať s farbou svojej pleti problémy, a Tony čoskoro pochopí, že bude oveľa viac než len šoférom: musí zastať prácu ochranky, nárazníkovej zóny, vyjednávača a vôbec dievčaťa pre všetko. Prospešní si tí dvaja sú však navzájom. Doc napríklad za Tonyho štylizuje romantické listy jeho manželke a vôbec sa snaží toho rasistického zamastenca trochu skultivovať. Zelená kniha štruktúru road movie využíva k vyrozprávaniu série epizód, ktoré sú milé, zábavné i výrečné. A to aj napriek svojej predvídateľnosti. Stretnutie s agresívnymi primitívmi v malomestskom pajzli, incident s policajnou brutalitou, stret s pokrytectvom príslušníkov vyššej „bielej“ triedy, ktorí si síce pozvú pre zábavu úspešného umelca, ale už ho u seba doma kvôli jeho farbe pleti nenechajú najesť alebo zájsť si na záchod, problémy s hľadaním ubytovania… Prinajmenšom v poslednom bode im pomáha práve publikácia, ktorej meno film nesie: Zelená kniha bola skutočná príručka, ktorá cestovateľom tmavej pleti poskytovala rady, kde sa dá v Amerike najesť a prespať bez väčších rasovo motivovaných problémov.

Pre režiséra Petera Farrellyho ide o nečakaný úkrok od nenáročných komédií k vážnejšiemu žánru. Filmár dokáže spojiť to najlepšie z oboch svetov a svoj zmysel pre komediálne načasovanie a vedenie hercov dáva do služieb myšlienkovému presahu o nutnosti tolerancie. Viggo Mortensen a Mahershala Ali boli za svoje herecké výkony nominovaní na Oscara, Ali vyhral (pričom jednu sošku už má za vedľajšiu rolu v dráme Moonlight). Obaja herci sú vo svojich rolách takí pôsobiví preto, že pristúpili na to, že Doc aj Tony sú v scenári (takisto ocenenom Oscarom) skôr určité štylizované ľudské typy ako postavy z mäsa a kostí, a hrajú ich preto s jasnou nadsádzkou. Aj vďaka tomu je Zelená kniha, podobne ako žánrovo spriaznení francúzski Nedotknuteľní, v prvom rade príjemnou zábavou, ktorej hlbšie roviny predstavujú akýsi bonus pre pozornejších divákov.

Peter Farrelly

So svojím bratom Bobbym napísal a režíroval rad nekomplikovaných komédií ako Blbý a blbší, Niečo na tej Mary je, Ťažko zamilovaný alebo Bratia ako sa patrí. Často spolupracuje s Jimom Carreym. Pôsobí tiež ako spisovateľ.

Zaujímavosti

Viggo Mortensen pre rolu Tonyho pribral vyše dvadsať kíl a „vyžieral“ sa aj počas natáčania: pri scéne pretekov v jedení hotdogov ich skutočne pätnásť zjedol a presadil si scénu jedenia pizze vcelku.

Skutočný Tony „Pysk“ Vallelonga hral v seriáli Sopranovci a v niekoľkých filmoch Martina Scorseseho.

Pozrite si aj

Šofér slečny Daisy

Bohatá a tvrdohlavá Židovka a černošský šofér k sebe vzájomne hľadajú cestu na pozadí rasového uvoľňovania v Amerike 50. rokov. Láskavý film s Jessicou Tandy a Morganom Freemanom získal štyri Oscary.

Smrtonosná zbraň

Černošský seržant Murtaugh (Danny Glover) je kľuďas a rodinný typ, biely poliš Rigs (Mel Gibson) je neriadená strela. Do oka si nepadli, ale spolupracovať musia. Úspešná kriminálna komédia sa dočkala troch pokračovaní.

Zelená kniha

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,3 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Peter Farrelly

Scénár Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie…

Obsadenie Mahershala Ali, Viggo Mortensen, Linda Cardellini, Don Stark, Sebastian Maniscalco, Brian Stepanek, Nick Vallelonga

Dĺžka 130 min.

Rok 2018

HBO štvrtok 21. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC