Film / seriál

Zázraky, aspoň malé, sa dejú

Tučniak Bloom – austrálska dráma
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Očarujúca Naomi Watts kraľuje príbehu natočenému podľa skutočných udalostí, v ktorom nejde o nič menšie ako nájsť znova vôľu k životu po tragickej nehode.

Rodina Bloomovcov vedie šťastný a veľmi aktívny život. Ako by aj nie, keď žijú na austrálskom pobreží s výhľadom na oceán uprostred krásnej prírody. Pre Sam (a Watts), matku troch chlapcov, je voda druhým živlom. Vlny a surfovanie miluje odmalička, rovnako ako jej muž a deti. Až do tragickej nehody na dovolenke v Thajsku, v dôsledku ktorej ochrnie na dve tretiny tela. Napriek všetkej starostlivosti, ktorou ju zahŕňa jej manžel, Sam prepadá stále hlbším depresiám. Nedokáže sa o seba postarať a má čím ďalej tým väčší pocit, že je iba príťažou. Keď v noci bezmocne počúva dávenie detí zo skazených ustríc, zatiaľ čo manžel zachraňuje situáciu, kladie si naliehavú otázku: „Na čo som, keď nemôžem byť ani matkou?“

Podivuhodný votrelec 

Jedného dňa prinesie jej syn Noah domov zranené vtáča straky. Pomenuje ho Penguin a zámerne odovzdá do starostlivosti matky. Netreba opisovať, že spolužitie so zvedavým a neposedným vtákom nie je jednoduché ani v bežnej situácii, nieto ešte pre Sam. Lenže pokroky, ktoré Penguin robí, prinútia aj Sam prehodnotiť svoj prístup k životu a vytiahnuť do boja s vlastnou beznádejou. Keď sa dokáže uzdraviť Penguin a naučiť sa všetkým schopnostiam bez rodičov, prečo by sa aj Sam nemohla vrátiť k pôvodnému spôsobu života?

Mama už nie je človek, ktorým kedysi bola. Ale aj napriek tomu pre mňa veľa znamená.

Ide to aj bez potokov sĺz

Režisér Glendyn Ivin poňal príbeh vecne, bez akéhokoľvek pátosu. Tento prístup oceňuje predovšetkým Naomi Watts: „Som alergická na sentimentalitu. Vôbec sa mi nepáči. Mám na ňu citlivý radar v hlave. Aj keď ani tu nechýba sladká bodka. Malý okamih, kedy chcete povedať, aký dojemný ten príbeh vlastne je a aké bolestivé bolo vkĺznuť opäť do sveta nádeje, uzdravenia a obnovenia viery. Všetci sme naozaj dbali na to, aby sme sa pri natáčaní zdržali akejkoľvek manipulácie publikom. To bolo pre rolu Sam zo všetkého najdôležitejšie.“

Fascinujúci je aj „herecký výkon“ straky Penguin, ktorá sa na nový domov adaptuje nezvyčajne rýchlo. Vyvádza najrôznejšie kúsky, kradne ako straka, napriek tomu je milá a nenahraditeľná. „Pre Sam sa stala jednou z najdôležitejších vecí. Najviac v čase, keď všetci odišli z domu do práce alebo do školy, keď osamelá prežívala súkromné peklo a úprimne povedané, chcela ho ukončiť. Nevedela, že prežije. Ale Penguin to určite pomohla zmeniť,“ hovorí o vtáčej herečke Watts. 

Oslnivá Naomi Watts

Pre Naomi Watts prišiel oceňovaný film v pravý čas. Jej filmy z posledných rokov sa ani u divákov, ani u kritiky nestretávali s úspechom, na ktorý bola zvyknutá. Tučniak Bloom udelil našťastie mierne stagnujúcej kariére sympatickej herečky nový impulz, privábil divákov a vzbudil kladnú odozvu kritiky. Práve včas. Naomi je späť. 

Naomi Watts 

Angličanka, ktorá má hudobným fanúšikom povedomé priezvisko – aby aj nie, jej otec bol hudobným inžinierom legendárnych Pink Floyd. Bohužiaľ zomrel, keď mala Naomi desať rokov, a rodina sa potom usadila v Austrálii. V štrnástich prehovorila svoju matku, aby ju zapísala na kurzy herectva. S kamarátkou Nicole Kidman si zahrali vo filme Flirtovanie (1991), ale prvý veľký úspech sa dostavil až s hitom režiséra Davida Lyncha Mulholland Drive (2001). Za roly v dvoch ďalších úspešných filmoch – 21 gramov (2003) a Nič nás nerozdelí (2012) – si vyslúžila nomináciu na Oscara.

Tučniak Bloom

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, Roadshow Films

Réžia Glendyn Ivin

Scénár Harry Cripps, Shaun Grant

Obsadenie Rachel House, Naomi Watts, Andrew Lincoln, Jacki Weaver, Leeanna Walsman, Gia Carides, Lisa Hensley

Dĺžka 95 min.

Rok 2020

HBO sobota 18. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC