Film / seriál

Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom

Brad Pitt ako Jesse James
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Jesse James bol americký zločinec, lupič a vrah. Vďaka svojej brutalite sa už vtedy stal žijúcou legendou a mal množstvo oddaných následovníkov, ktorí chceli byť ako on. Jeden z nich, Robert Ford, banditu mimoriadne obdivoval, napriek tomu ho ale jedného dňa chladnokrvne zastrelil. Prečo? Odpoveď vám dá poetický western s Bradom Pittom v hlavnej úlohe.

Životopisná dráma sa snaží divákom poodhaliť život a smrť známeho banditu. Ten sa narodil v roku 1847 v štáte Missouri, v čase, keď bola Amerika plná otrokov, rástla nespokojnosť obyvateľstva (však tiež 14 rokov nato začala občianska vojna) a bol problém zaopatriť vlastnú rodinu. Keď mal chlapec tri roky, otec mu zomrel, zatiaľ čo sa v Kalifornii snažil zbohatnúť pri zlatej horúčke. 
Aj Jesse túžil po bohatstve a neváhal kvôli nemu ísť cez mŕtvoly (doslova). Spolu so svojimi kumpánmi vykrádal vlaky, dostavníky a banky, vraždil, keď to bolo treba a počas vojny sa zúčastnil partizánskych bojov na strane Južanov. V necelých 35 rokoch ho však o život nečakane pripravil jeho priateľ Robert Ford. Bandita za sebou zanechal manželku a dve deti. Obávaného gangstra stvárnil Brad Pitt, pre ktorého sa film stal jeho najobľúbenejším. Roberta Forda si zahral vynikajúci Casey Affleck, brat známejšieho Bena. Film sa sústredí hlavne na vzťah medzi týmito dvoma mužmi a na udalosti, ktoré viedli k vražde. Scenár vychádza z knižnej predlohy Rona Hansena, ktorý podrobne študoval dostupné historické pramene o americkom banditovi a jeho bande. Nezabúdajme ale, že ide stále len o fikciu – aj keď potomkovia Jamesa film označili za historicky najpresnejší z tých, ktoré dovtedy vznikli. Za pomoci Hansena scenár spracoval Andrew Dominik, ktorý film zároveň režíroval. Aj v jeho ďalších filmoch hrali prím kriminálnici – v dráme Drsný Chopper išlo o najznámejšieho zločinca Austrálie, v Killing Them Softly zas o profesionálneho vymáhača.
Zabitie Jesseho Jamesa nakoniec získalo dve nominácie na Oscara – za kameru a výkon Afflecka vo vedľajšej úlohe. Sám herec bol filmom tiež absolútne nadšený: „Už Ronova (Ron Hansen – autor predlohy, pozn. red.) kniha bola skvelá a Andrewovi (Andrew Dominik – režisér, pozn. red.) sa podarilo tú magickú atmosféru preniesť na plátno. Zrazu už nejde len o Divoký západ, ale o pocity. O priateľstvo, túžbu niečo dokázať, o pocit viny,“ zveril sa po premiére. Slovami chvály nešetril ani Brat Pitt: „Nakoniec vzniklo 43 verzií filmu a strihači sa pekne zapotili. Prvá verzia mala štyri a pol hodiny, ale podľa mňa bola aj napriek tej dĺžke fantastická. Zo všetkých mojich filmov mám Zabitie najradšej,“ povedal na adresu filmu.

Jesse James vo filme

Aj zlí „hrdinovia“ nás svojím spôsobom priťahujú, takže vyhlásený americký bandita sa objavil hneď v niekoľkých filmoch.

Jesse James (1939)

Tento životopisný western videl v Jesseovi obeť – líči ho ako spravodlivého a odvážneho mladíka, ktorý je vinou okolností nútený chopiť sa zbrane. Podľa tejto verzie sa z mladého Jamesa a jeho brata stanú štvanci vo chvíli, keď bránia svoj statok, čím si proti sebe poštvú staviteľov železnice a ich horentne platených právnikov. V hlavných úlohách sa predstavili Henry Fonda a Tyrone Power.

The True Story of Jesse James (1957)

Aj druhý „životopisný“ film z dielne Nicholasa Raya (Rebel bez príčiny, Bigger Than Life) líči Jesseho ako romantického hrdinu ovplyvneného ťažkou sociálnou situáciou. Stvárnil ho Robert Wagner (Najdlhší deň, Ružový panter) a v úlohe jeho brata Franka sa predstavil Jeffrey Hunter (King of Kings, Custer of the West).

The Last Days of Frank and Jesse James (1986)

Western zachytáva záverečné chvíle životov bratov Jesseho a Franka. Napriek tomu, že sa jedná o televízny film, patria The Last Days medzi tie lepšie filmy o banditovi z Divokého západu. A čo je najzaujímavejšie, bratov si zahrali dve hudobné hviezdy – Johnny Cash a Kris Kristofferson.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,8 %
Foto HBO

Réžia Andrew Dominik

Obsadenie Brad Pitt, Casey Affleck, Sam Rockwell, Dustin Bollinger, Zooey Deschanel, Garret Dillahunt, Tanis Dolman

Dĺžka 153 min.

HBO streda 28. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC