Film / seriál

Zábava na druhú

Americká komédia Jay a mlčanlivý Bob vracia úder

Ak máte radi paródie, potom si nenechajte ujsť „kompilát“ režiséra Kevina Smitha, ktorý využil snáď všetky mysliteľné hollywoodske trháky.

Filmovým fanúšikom je duo večne nadržaného Jaya a málovravného Boba už známe. Tentoraz sa chlapci rozhodnú, že prekazia natáčanie filmu v Hollywoode. Pri svojej návšteve filmovej Mekky narazia na nespočetné množstvo hviezd, ktoré parodujú samých seba. A tak sa v čiernohumornom háve stretnete s Markom Hamillom aj Carrie Fischer z Hviezdnych vojen alebo Mattom Damonom v narážke na rebela bez príčiny Willa Huntinga. Ušetrené však nezostanú ani ďalšie hviezdy filmov ako Matrix, Charlieho anjeli, E. T. Mimozemšťan či Planéta opíc. Žiadna kultovka Smithovi jednoducho neunikla.

Toto je teda matroš

Ako opísať neopísateľné? Ide to vážne veľmi ťažko, rovnako ako snaha aspoň trochu kriticky zhodnotiť Smithov film Jay a mlčanlivý Bob vracajú úder. Smith patrí k filmárom, ktorí kinematografiu milujú oným trochu zvráteným fanúšikovským spôsobom. Takže patrí k znalcom snáď všetkého, čo sa (najmä v USA) dostalo na plátna kín. A túto svoju vášeň potom premieta aj do filmov, ktoré nielen režíruje, často píše aj scenár, ale tiež si v nich s chuťou zahrá (áno, pripomína vám to správne ďalšieho podobného blázna Quentina Tarantina). A potom sa v tom má divák vyznať, kto je kto, ktorá hláška je odkiaľ, ktorý nápis na čo odkazuje... Je toho fúra aj v tomto filme a vymenovať všetky alúzie by vystačilo na slušný zoznam, takže sa o to nemá cenu ani snažiť. Ostatne toto zvládajú fanúšikovia na najrôznejších weboch...

Jay a mlčanlivý Bob sú takým Forrestom Gumpom v dvoch osobách. Nikdy sa o nič nijako zásadne nesnažia, všetko sa im deje náhodou, ale vždy sú pri zásadných udalostiach. Tentoraz sa stretávajú s hviezdami strieborného plátna a buď sú pri ich úspechoch, alebo sú svedkami trápnejších chvíľok, alebo im sem-tam s niečím pomôžu ku sláve. Hlavné je, že majú stále so sebou obľúbený matroš a vďaka nemu sú v pohode. Takže sa im nemôže nič stať, aj keby ich chcela dostať celá CIA, vždy im zdrhnú.

Tieto absurdné komédie sú vždy lepšia zábava, keď ich môžete sledovať s niekým. Tiež to je dôvod, prečo sú hlavní hrdinovia dvaja. Určite sa vám vybaví nejaký kamarát či kamarátka z detstva, s ktorými ste boli nerozlučná dvojka, aj keď ste boli každý úplne iný. Takí sú aj Jay s Bobom a dohromady tvoria skvelý pár huličov, ktorí len tak mimochodom dobývajú svet a prekonajú aj tie najväčšie hollywoodske hviezdy. Aj keď s rytiermi Jedi majú namále, s majstrom by sa nikdy nemal nikto zahrávať! Ak sa radi bavíte a smejete sa od začiatku filmu až do konca, a navyše patríte k milovníkom americkej kinematografie, potom je toto komédia presne pre vás.

Zaujímavosť

Matt Damon a Ben Affleck úlohy vo filme prijali aj ako poďakovanie Kevinovi Smithovi, ktorý doniesol ich scenár Dobrý Will Hunting do štúdia Miramax.

Jay a mlčanlivý Bob vracajú úder

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Kevin Smith

Scénár Kevin Smith

Obsadenie

 Jason Mewes, Kevin Smith, Ben Affleck, Jeff Anderson, Brian O'Halloran, Shannon Elizabeth, Eliza Dushku, Ali Lanter, Jennifer Schwalbach Smith, Will Ferrell, Jason Lee, Judd Nelson, George Carlin, Carrie Fisher, Seann William Scott, Jon Stewart, Jules Asner, Tracy Morgan, Gus Van Sant, Chris Rock, Jamie Kennedy, Wes Craven, Shannen Doherty, Mark Hamill, Marc Blucas, Diedrich Bader, James van der Beek, Matt Damon, Jason Biggs, David Mandel, Scott Mosier, Jerome Benton, Bryan Johnson, Reneé Humphrey, Joey Lauren Adams, Dwight Ewell, Alanis Morissette, Morris Day, Joseph D. Reitman, Jako Richardson, Ever Carradine, Mark Steven Johnson, Brian Linch, Zak Knutson, Susan Engel, Scott William Winters, Joe Quesada, Matthew James, Jonathan Gordon, Harley Quinn Smith, Walter Flanagan, Dan Etheridge, Paul Dini

Dĺžka 105 min.

Rok 2019

Cinemax štvrtok 11. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC