Film / seriál

Woody Allen z východu

Komediálna dráma Zlé básne
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Večná téma – láska – neomrzí umelcov asi nikdy, a tak vám predstavíme ďalší tragikomický film, tentoraz z Maďarska.

Mladý filmár Gábor Reisz sa pustil do žánru, ktorý síce vyzerá jednoducho, ale v skutočnosti si vyžaduje veľkú dávku skúseností a filmárskeho citu. Ide o romantickú komédiu s príchuťou horkosti a irónie, ktorú v duchu celého filmu trefne pomenoval Zlé básne. Dejová linka – ako to už v prípade tohto druhu filmu býva – nie je nijako komplikovaná. Tridsaťtriročný režisér Tamás Merthner (Gábor Reisz) je po ťažkom rozchode a nedarí sa mu ani v práci, pretože môže natáčať akurát stupídne spoty pre obchodníka s kurčatami, a tak má pocit, že sa mu zrútil celý svet. Aby sa nakoniec nezbláznil úplne, začne spomínať na svoje detstvo a dospievanie. V minulosti a sám v sebe hľadá odpovede, prečo sa mu nič nedarí, prečo mu nevychádzajú vzťahy so ženami, prečo je jednoducho taký, aký je.

Romantika bez príkras 

Reisz sa nebojí žiadnej výzvy, a preto si film nielen zrežíroval, ale napísal k nemu aj scenár a zahral si hlavného hrdinu. Je to nakoniec asi logické, pretože celý príbeh vychádza z jeho vlastných skúseností a kopíruje časť jeho života. Navyše, jeho predchádzajúci film nemal príliš pozitívne ohlasy u kritiky, pretože nebol technicky dotiahnutý a často zaznievali výhrady tiež k scenáru. Reisz sa však nenechal odradiť, a to je dobre. Na Zlých básňach je vidieť, že sa chcel predchádzajúcich chýb vyvarovať, a tak dosť zapracoval na kamere i strihu. Pôsobivé sú preto časti, kedy sa vracia do minulosti a dochádza tak k prepadom v čase. Napríklad v jednej scéne „skočí“ hlavný hrdina z postele priamo do bazéna, pretože ako chlapec rád hral vodné pólo.

Podarená romantická komédia okorenená o východoeurópsky sarkazmus, čo ju robí zaujímavejšou, než je väčšina hollywood-skych „slaďákov“

Hlavnou témou filmu je teda láska alebo v tomto prípade môžeme povedať ženy. Tie, ako na seba sám hrdina čoskoro prezradí, sprevádzajú Tamása po celý život. Buď sa mu nejaká páči, alebo je rovno bezhlavo zamilovaný. A k takej téme by ste nenašli lepšiu lokáciu ako Paríž, mesto lásky. Paradoxom však je, že práve v tomto romantickom meste Tamása opustí súčasná priateľka a jemu sa zrúti svet. Ako sa jeho spomínanie pomaly odvíja, postupne vychádza najavo, že podobnými rozchodmi a zrúteniami prechádza neustále. Práve vďaka kontrastu romantiky a neustálych sklamaní film dostáva šťavu a divák sa nemusí obávať, že dej skĺzne k typicky romanticko-posmutnelej komédii plnej zažitých klišé. Film si vie udržať mierny nadhľad, o tradičných klišé vie, a tak si z nich radšej rovno robí srandu.

Hlavný hrdina svojou roztržitosťou pripomína mnohých nesmelých a čudáckych smoliarov Woodyho Allena. A tak vďaka Zlým básňam môžeme Reisza označiť za Allena z Východu. Veď paralela sa ponúka aj v spôsobe tvorby – film si napíše, zahrá si v ňom, a ešte ho aj režíruje. Dôležité ale je, že Allena nekopíruje. Reiszov humor je založený skôr na komike situačnej ako slovnej. A jeho Tamás – v akomkoľvek veku – je nesmierne sympatická a živá postava.

Zlé básne vôbec nie sú zlé. Je to dobrá romantická komédia okorenená o východoeurópsky sarkazmus, čo ju robí zaujímavejšou, než je väčšina hollywoodskych „slaďákov“. 

Gábor Reisz

Gábor Reisz je neprehliadnuteľná filmárska postava. Najskôr študoval telesnú výchovu, ale pomerne rýchlo presedlal na film. Sústavne sa venuje réžii, scenáristike, ale aj skladaniu filmovej hudby. Počas štúdií nakrútil veľa krátkometrážnych filmov a jeho celovečerným debutom bol film Sú veci divné a nevysvetliteľné (2014).

Zaujímavosť

Vo filme Sú veci divné a nevysvetliteľné stál Reisz aj za kamerou.

Pozrite si aj

Tak dobre, ako sa len dá

Filmy o tom, ako sa z mrzúta stal ľudomil vždy na divákov fungujú. Najmä, keď do úlohy arogantného spisovateľa, ktorý nenávidí všetko a všetkých, obsadíte neodolateľného Jacka Nicholsona. 

Nožnicovoruký Edward

Podivín prvej kategórie je Edward, bytosť, ktorú stvoril šialený vedec, ale pred „dokončením“ zomrel, a tak má Edward namiesto prstov nožnice. To mu však nemôže zabrániť v tom, aby sa zamiloval.

Zlé básne

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Gábor Reisz

Scénár Gábor Reisz

Obsadenie Gábor Reisz, Katica Nagy, Zsolt Kovács, Katalin Takács, Donát Seres, Mátyás Prukner, Barnabás Prukner…

Dĺžka 97 min.

HBO utorok 18. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC