Film / seriál

Vždy pripravený!

Vždy pripravený!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Peter je na prvý pohľad obyčajný slušný teenager. Práve sa dostal na vysokú školu, má peknú priateľku a ešte žije s rodičmi. Vo voľnom čase je ale šéfom samozvanej domobrany, ktorá má vyše dvesto členov a čaká na okamih, Až príde vojna.

Česko-chorvátsky dokument zo slovenského prostredia od HBO Europe, ktorý sa pozrel až na Berlinale, kde mal mimoriadne búrlivý ohlas, to je film scenáristu a režiséra Jana Geberta, Až príde vojna.

Ten sleduje život mladého Petra Švrčka, ktorý mimo to, že na prvý pohľad žije úplne normálne, stojí tiež na čele domobrany Slovenskí Branci, ktorá má okolo dvesto mladých ľudí v oddieloch po celom Slovensku.

To bude vojna v Európe z teho ver temu!

S pomocou svojich súkmeňovcov regrutuje mladých mužov z celého Slovenska a veľmi drsným a diktátorským spôsobom ich trénuje v boji. Často a nahlas hovorí o tom, ako je treba brániť národ bez ohľadu na to, čo to bude stáť, a čo viac, raz chce uniformu odložiť, so svojou víziou osloviť celú spoločnosť a stať sa veľkým politikom.

Páči, alebo nepáči?

Sám režisér a scenárista o premietaní filmu na Berlinale hovorí: „Reakcie na film boli v zásade dobré, ale samozrejme veľa ľudí práve tu v Nemecku nie je zvyknutých vidieť film, ktorý im pripomína SA a pritom tam nie je explicitné odsúdenie tej domobrany. Niečo sa v tých scénach deje a hovorí, ale my ako tvorcovia delegujeme trochu zodpovednosť na diváka, aby si o tom sám niečo myslel, nevedieme ho za ruku.“ A to je práve ten aspekt, ktorý môže nechať nejedného diváka po pozretí filmu na pochybách o tom, aký názor si vlastne má urobiť. „Tak ako k tomu mlčí okolitá spoločnosť vo filme, môže sa stať, že ani diváci nebudú vedieť, čo si o tom majú sami myslieť. Emócie film určite vyvolal, ľudia z toho boli trochu v šoku, a to, že prakticky všetci zostávali sedieť po filme v sále a chceli sa s nami rozprávať, ukazuje, že nejaký ten návod k názoru potrebujú,“ dodáva k premietaniu na Berlinale Gebert.

Sme nedotknuteľní

Skupina Slovenskí Branci sa navonok prezentuje ako apolitická a nezisková organizácia, ktorá má za cieľ rozvíjať lásku k vlasti, prírode a kultúrnemu dedičstvu u mladých ľudí prostredníctvom rôznych dobrovoľných a dobročinných akcií. Zdá sa, že časťou slovenskej spoločnosti sú zatiaľ vnímaní pomerne pozitívne, čo okrem iného vychádza aj z ich dôsledného stráženia si hrany zákonnosti. Pritom sa však vysmievajú tomu, že na nich nikto vlastne nemôže a hoci sa tvária ako skupina apolitická, istá ideológia v pozadí zrejmá je a minimálne u ich popredného člena a hlavnej postavy celého filmu, Petra Švrčka, aj politické ambície. Ako to ale s nimi dopadne v skutočnosti, na to si budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Jan Gebert

Tridsaťsedemročný rodák z Prahy je filmový dokumentarista a novinár, pôsobil napríklad ako reportér v týždenníku Reflex alebo v Hospodářskych novinách. Študoval históriu a latinskoamerické štúdiá na Karlovej univerzite, časť štúdia strávil tiež v zahraničí. Debutoval filmom Hra o kameň, ktorým v roku 2012 bodoval u poroty Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava.

Až príde vojna

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Jan Gebert

Scénár Jan Gebert

Dĺžka 74 min.

Rok 2018

HBO streda 17. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC