Film / seriál

Veľmi nezvyčajný ostrov

Dramatický seriál Tretí deň
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Keď vám niekto povie, že váš hotel bude mať vírivku a výhľad na more, chcete vôbec vedieť viac? Podrobný opis veľkosti postele, vane a materiál záclon? Nie. Nový seriál Tretí deň má Juda Lawa a je od HBO. Tým by sme mohli skončiť.

To je samozrejme pokus o vtip, očakávate obvyklú dĺžku a nesklamem vás. Ale chápete ma, nie? Law a HBO sú natoľko solídne záruky, že by vám predchádzajúci odstavec mal stačiť ako jediný argument pre.

Na ostrove

Predstavte si, že po úzkej ceste, na každej strane ktorej je more, dôjdete na ostrov. Chvíľku sa tam zdržíte aj napriek miestnej temnej atmosfére, ale keď chcete odísť, zistíte, že príjazdovú cestu more zaplavilo. A vy nemôžete ísť späť. Čo je ideálny moment pre to, aby ste sa dozvedeli, že obyvatelia ostrova si veľmi vážia svoje tradície, ktoré cezpoľnému môžu pripadať temné a kruté. A že tieto tradície chcú zachovať za každú cenu. Tvrdenie, že „väčšina ľudí sa bolesti bojí, ale netuší, aká vrelá môže byť“ prednesené jednou z obyvateliek v takejto situácii jednému nepridá. Prečo jednoducho neodpláva, hovoríte si, najmä keď pevnina je na dohľad? No, to sa dozviete.

Väčšina ľudí sa bolesti bojí, ale netuší, aká vrelá môže byť

Čo čakať?

Podľa trailerov vyzerá projekt podobne ako mysteriózna dráma Slnovrat. Teda v tom zmysle, že sme predstavení akejsi zvláštnej, spiatočníckej, tradičnej, zásadovej spoločnosti, kde sa všetci usmievajú a majú sa radi a sú to práve tieto úsmevy, ktoré vám mrazia krv v žilách. To preto, že už od začiatku tušíte, že je niečo veľmi zle. Bude to horor, thriller, dráma, veľmi nepríjemné predstavenie, od ktorého nebudete môcť odtrhnúť oči, a budú sa vám o tom snívať zlé sny. 

Hey Jude

Ale vráťme sa späť na začiatok a vysvetlíme svoje pohnútky tým, ktorí napríklad Lawa a HBO príliš nepoznajú – Jude Law je prekrásny, charizmatický muž a k tomu dobrý herec. Sherlock Holmes, Nákaza, Vedľajšie účinky, A.I., Sleuth… všetko projekty, za ktorými stoja tvorcovia, ktorí si svojich hercov vyberajú mimoriadne prísne. Potom to HBO. Westworld, Hra o tróny, Sopranovci, projekty, ktoré na sebe urobili mnoho divákov závislých. Ako hovorím. Vírivka a výhľad na more.

Čo ďalej?

Za týmto počinom stojí Dennis Kelly, ktorý v šestnástich rokoch vypadol zo strednej, aby šiel pracovať do supermarketu. Vysokú doštudoval v tridsiatich a potom sa pustil do divadla. Film má za sebou len jeden, zato je to výborné Čierne more. Aj Felix Barrett, jeho tvorivý komplic, je kovaný hlavne divadelným svetom. Ale to nemusí byť na škodu, jedny z najväčších dnešných filmových talentov prišli zo sveta javísk a opôn.

Takže?

Ak sa chcete pekne vydesiť (jasne, že chcete) a ak to chcete urobiť kvalitne za účasti kvalitných tvorcov (samo sebou, že áno), tak neváhajte. Seriálov sú v dnešnom svete síce mraky, ale tie dobré sa nezháňajú ľahko – tak si to vážte!

Jude Law

Muž s medovým pohľadom a ešte medovejšími perami, Brit, ktorý ku sláve prišiel zhruba okolo svojich dvadsiatich piatich rokov a od tých čias sa nezastavil. Má skoro päťdesiat a je to jeden z tých príjemných prípadov, keď herec nepotrebuje byť nevyhnutne na prvej stránke bulváru, skôr sa sústredí na to, aby za sebou nechával kvalitné diela.

Tretí deň

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Philippa Lowthorpe, Marc Munden

Scénár Dennis Kelly

Obsadenie Jude Law, Katherine Waterston, Paddy Considine, Naomie Harris, Mark Lewis Jones, Emily Watson…

Dĺžka 6 × 60 min.

HBO utorok 15. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC