Film / seriál

Veľký brat

Snowden – politický thriller

Tajné služby by tu mali byť na to, aby nás chránili, ale je to naozaj tak?

Nie je to tak dlho, čo svetom zahýbalo zverejnenie prísne tajných materiálov amerických tajných služieb, ktoré dokazovali, že sme všetci neustále pod dohľadom Veľkého brata. Nič, o čo by tajné služby stáli, a tak sa ten, kto informácie zverejnil, stal prakticky najhľadanejšou osobou na svete. Bol ním Edward Snowden, ktorého životný príbeh rozpráva práve film Snowden. 

Film režíroval Oliver Stone, u ktorého sme zvyknutí na originálne a netradičné spracovanie všemožných tém aj príbehov. V prípade Snowdena sa ale žiadne prekvapenia konať nebudú. Je to štandardne natočený životopisný film, ktorý sumarizuje zhruba desať rokov života hlavného hrdinu, konkrétne obdobie začiatku nového tisícročia až do roku 2013. 

Terorizmus je len výhovorka

Všetko sa odohráva na jednoduchom pôdoryse – Snowden (Joseph Gordon-Levitt) sa ukrýva v hongkonskom hoteli, odkiaľ rozosiela tajné dokumenty a informácie. Zároveň k sebe pustí niekoľko novinárov, ktorí sa chcú dozvedieť nielen prečo toto robí, ale tiež viac o ňom samotnom. Ide o Lauru Poitras (Melissa Leo), Glenna Greenwalda (Zachary Quinto) a Ewena MacAskilla (Tom Wilkinson). Počas ich rozhovoru sa Snowden vracia ku kľúčovým udalostiam vo svojom živote, takže ho nielen oni, ale aj vy, diváci, lepšie spoznáte.

Zradca, alebo hrdina

Je otázkou, kým vlastne Snowden je. Patril k tajným spravodajským službám, prešiel výcvikom, sám bol teda súčasťou celej mašinérie, takže potom zradil svojich kolegov? Alebo je tým, kto pochopil, aký zradný je celý systém a stal sa hrdinom, ktorý riskoval vlastný krk? Stone sa vo svojom filme prikláňa skôr k druhému variantu, ale musíme mať na pamäti, že film je stále len film, nie realita. Hodnotenie Snowdena teda necháme na vás. Čo však hodnotiť môžeme, sú herecké výkony. A tu ako vždy Stone nešliapol vedľa. Gordon-Levitt je prekvapivo trochu upozadený a herecky sa oveľa viac presadzujú jeho kolegovia v úlohách novinárov či tajných agentov. Je to však logické, pretože Snowden je trochu akási šedá eminencia v pozadí, ktorá len ťahá za tie dôležité nitky. Po dlhšom čase stvárnil zaujímavú úlohu tiež Nicolas Cage, ktorý nie je typicky akčným tajným agentom, ale skôr spravodajcom bravúrne ovládajúcim psychológiu.

Celkovo má film veľmi dobre budovanú napínavú atmosféru, aj keď trochu viac akcie by takýto typ filmu určite uniesol, obzvlášť so Stoneom na režisérskej stoličke. A výborný je aj posledný záber, ale nebudeme spoilovať, nech sa máte na čo tešiť.

Snowden je ukážkou brilantne natočeného politického thrilleru s hviezdnym obsadením. Síce sa vymyká z tradičnej poetiky Olivera Stonea svojou priamosťou a civilnosť, ale to nič nemení na tom, že je to skvelý film.

Oliver Stone

Režisér a scenárista Oliver Stone je už v Hollywoode považovaný za akúsi značku. Jeho filmy však nie sú nikdy typicky hollywoodske, pretože si rád vyberá kontroverzné témy alebo názory, ktoré Američanov často skôr popudzujú. K slávnym, a vo všeličom aj netradičným, filmom patrí Čata (1986), Narodený 4. júla (1989), prezidentské portréty JFK (1991), Nixon (1995). A celkom iného razenia je zase napríklad muzikálová Evita (1996).

Zaujímavosť

Joseph Gordon-Levitt bol na začiatku nakrúcania veľmi prekvapený. Bez akýchkoľvek príprav musel absolvovať vojenský tréning, ktorý pôvodne absolvoval aj Snowden.

Pozrite si aj

Skrytý nepriateľ 

Čo všetko dokážu moderné technológie a ľudia, ktorí ich ovládajú, je námetom tiež tohto thrilleru. Mike Regan (Pierce Brosnan) má všetko, čo si kedy mohol želať. Jedného dňa však príde o to najdôležitejšie – súkromie a bezpečie.

Teror na sieti 

Nielen tajné služby môžu zneužiť naše údaje. Novodobým fenoménom sa stáva tiež kyberšikana. Mladučká Casey čelí útoku hackera, ktorý hrozí, že zverejní jej najintímnejšie tajomstvá. Čo všetko je mladé dievča ochotné obetovať?

Snowden

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,3 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Oliver Stone

Scénár Oliver Stone, Kieran Fitzgerald

Obsadenie Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Scott Eastwood, Nicolas Cage, Timothy Olyphant, Zachary Quinto, Rhys Ifans

Dĺžka 134 min.

Rok 2016

Film Europe+ HD nedeľa 4. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC