Film / seriál

Underworld – Kam čert nemôže, nastrčí upírku

Underworld – Kam čert nemôže, nastrčí upírku
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Kate Beckinsale sa vracia ako upíria valkýra Selene. V piatom diele akčnej série Underworld čelí ako vlkolačím lykanom, tak aj zradným príslušníkom vlastného rodu.

Krvavé vojny priamo nadväzujú na štvrtú časť série Underworld s podtitulom Prebudenie (2012), rýchlo sa v nich však zorientuje aj ten, kto predchádzajúci dej nepozná. To, že s krásnou a nebezpečnou Selene nie sú žiadne žarty, je jasné na prvý pohľad. Obávaná bojovníčka strávila celkom príjemné „ľudské“ detstvo niekedy na prelome 14. a 15. storočia, ale keď prišla o celú rodinu, vydala sa už ako upírka na cestu pomsty.

O svojich blížnych síce neprišla vinou vlkolakov, ako si pôvodne myslela, ale na tom už nezáleží. O nejakých päťsto rokov neskôr jej idú po krku obe znepriatelené frakcie nemŕtvych. Upíri jej kladú za vinu smrť svojich vodcov, vlkolaci v nej vidia cestu k vytvoreniu rasy hybridných bojovníkov. Zúrivá aj krehká Selene predstavuje hlavný ťahák série. Fešná upírka je životnou úlohou Kate Beckinsale. Tá si síce od zabíjania krvilačných armád priebežne odskakuje ku komplikovanejším postavám (Scorseseho Letec, dráma Sme v pohode s Robertom de Nirom), ale Underworld pre ňu predstavuje stabilný zdroj príjmov a okrem iného aj dôvod udržiavať si perfektnú kondíciu a postavu. S režisérom prvých dvoch dielov Lenom Wisemanom sa už síce rozviedla a cyklus tak pre ňu prestal byť rodinnou záležitosťou, rodina však zostáva jednou z jeho hlavných tém. Výraz „pokrvný vzťah“ má v prípade upírov ostatne ešte silnejší význam než v prípade ľudí.

To najcennejšie, o čo môže Selene v Krvavých vojnách prísť, je jej dcéra Eve. Najväčšiu hrozbu pre ňu naopak predstavuje ambiciózna a intrigánska Semira, členka najvyššej upírskej rady. Vo svete Underworld totiž ženy hrajú rovnako dôležitú, ak nie zásadnejšiu úlohu ako muži, čo v tomto žánri stále ešte býva výnimkou. Selene bola jednou z prvých silných hrdiniek, ktorá mužskú dominanciu v revíri akčných filmov narušila. Nie je od veci, že piaty Underworld žena aj režíruje: štafetu po Wisemanovi prevzala Anna Foerster, kameramanka a asistentka Rolanda Emmericha (Deň nezávislosti).

Od Emmericha režisérka prevzala cit pre bombastické a veľkolepé akčné scény. Scény zabíjania strelnými aj sečnými zbraňami či holými rukami (také vytrhnutie chrbtice vyzerá značne efektne) prekladá konverzačnými prestrelkami plnými intríg a sprisahaní. Vizuály prehnané modrastým filtrom kombinujú prostredie stredovekých hradov so supermodernými zbraňami a sexi koženými kostýmami. Za trinásť rokov existencie si séria vybudovala svoj originálny štýl. V zatiaľ poslednom diele do neho vstúpil aj český element: natáčalo sa v Prahe, na zámku Hluboká a v ďalších českých lokalitách, na plátne sa mihne množstvo povedomých tvárí (napríklad Zuzana Stivínová) a v záverečných titulkoch je podpísaných mnoho domácich profesionálov. Selene síce pochádza z Uhorska a tradičný rodokmeň upírov siaha do Transylvánie, ale u nás sa im zjavne darí tiež dobre. Šiesty diel Underworldu a rovnomenná televízna séria už sa chystajú – schválne, kde sa budú natáčať.

Upíri  s arzenálom

Od súmraku do úsvitu (1996)

Bratia Seth a Richie Gecko vykradli banku a utekajú do Mexika. Všetko ide ako-tak, kým sa z osadenstva prihraničného baru nevykľujú hladní upíri. Quentin Tarantino si v akčnej komédii podľa svojho scenára zahral s Georgeom ClooneymSalmou Hayek.

Blade (1998)

Je napoly človek a napoly upír a tých prvých chráni pred druhými. Superhrdina Blade (Wesley Snipes) proti upírom v modernom Los Angeles používa tradičné metódy: najmä slnečné svetlo a strieborné guľky. Film sa dočkal dvoch pokračovaní.

30 dní dlhá noc (2007)

Osada Barrow leží na Aljaške za polárnym kruhom a práve sa pripravuje na polárnu noc trvajúcu celý mesiac. Sotva padne tma, väčšinu obyvateľov zlikviduje svorka upírov vedených cynickým Marlowom (Danny Huston). Podarí sa šerifovi Ebenovi (Josh Hartnett), jeho žene (Melissa George) a hŕstke ďalších dožiť sa rána?

Twilight (2008)

Na to, že ide o romantickú ságu pre dospievajúcich, ide v sérii Twilight prekvapivo často do tuhého. Do ospalého mestečka na americkom Severozápade sa prisťahuje dievča Bella, ktorú od prvej chvíle priťahuje tajomný spolužiak Edward. Ten patrí do starej upírskej rodiny, ktorá s ďalšími svojho druhu nevychádza práve najlepšie.

Underworld: Krvavé vojny

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,7 % Hodnotenie redakce
Foto profimedia.cz

Réžia Anna Foerster

Scénár Cory Goodman

Obsadenie Kate Beckinsale, Theo James, Charles Dance, Bradley James, Lara Pulver, Tobias Menzies, Alicia Vela-Bailey

Dĺžka 92 min.

Rok 2016

HBO piatok 18. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC