Film / seriál

Twin Peaks – návrat kultovej podivnosti

Twin Peaks – návrat kultovej podivnosti
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Máloktorý fanúšik tomu veril, že sa kultová séria Twin Peaks ešte niekedy vráti. Jej režisér David Lynch totiž v roku 2001 vyhlásil, že ju už nikdy neoživí, že je pre neho mŕtva. Našťastie zmenil svoj názor.

Keď televízia ABC začala v roku 1990 vysielať seriál Mestečko Twin Peaks, diváci jasali. Objavil sa seriál, ktorý sa vymykal vtedajšiemu trendu, kedy sa vysielali hlavne sitcomy, rodinné ságy, nekonečné soap opery a podobne. Režisér David Lynch má totiž neuveriteľnú schopnosť urobiť divno príťažlivým. Detektívna zápletka, čudní obyvatelia mestečka, charizmatický predstaviteľ hlavnej úlohy agenta Coopera Kyle MacLachlan, to všetko dohromady stvorilo kult. A keď píšeme kult, nie je to nijako nadnesené.

Mestečko Twin Peaks sa stalo súčasťou popkultúry, odkazuje sa na neho v iných seriáloch, filmoch, hudbe i umeleckých dielach a stalo sa jedným z najlepšie hodnotených seriálov deväťdesiatych rokov. Seriál bohužiaľ začal strácať na popularite po tom, čo produkcia vyhovela nátlaku fanúšikov a odhalila totožnosť vraha postavy Laury Palmer, okolo brutálnej vraždy ktorej sa točí celá zápletka. Sledovanosť klesla a seriál bol v roku 91 zrušený. V roku 92 sa v kinách objavil film Twin Peaks, ktorý bol dejovo prequelom k seriálu, ale komerčne moc úspešný nebol. Zostala tak len prevarená značka a nekonečné otázky na tvorcu Davida Lyncha, či vznikne pokračovanie. On mal podľa svojich slov pripravené dve filmové pokračovania, ale ako už bolo povedané, v roku 2001 sa vyjadril, že Mestečko Twin Peaks je pre neho mŕtve. To sa našťastie nevyplnilo.

V roku 2014 presiakli správy o tom, že pôvodný tvorivý tím Mestečka Twin Peaks, teda David Lynch a Mark Frost, sa dal dokopy a začína pracovať na nových dvoch sériách seriálu. Hneď na začiatku tvorcovia oznámili, že dej Mestečka Twin Peaks sa bude odohrávať v súčasnosti a teda že časový odstup 25 rokov medzi pôvodnou a novou sériou je dôležitý a bude v seriáli realisticky použitý. V apríli 2015 David Lynch definitívne oznámil, že nové diely bude režírovať, že sa vráti Kyle MacLachlan v úlohe agenta Coopera a k nemu pribudnú ďalšie herecké hviezdy ako napríklad: Michael Cera, Monica Bellucci, Jim Belushi, Amanda Seyfried, Jennifer Jason Leigh, Laura Dern a ďalší.

Premiéra sa pôvodne plánovala na rok 2016 ale nakoniec sa posunula na koniec mája roku 2017. Prvé dva diely budú pritom celé premietané v rámci rôznych sekcií na filmových festivaloch. Do seriálu sa okrem MacLachlana vo svojich úlohách vracajú napríklad David Duchovny a taktiež Sheryl Lee, ktorá stvárňuje postavu, okolo ktorej sa celá zápletka točí – Lauru Palmer. Smutnou zaujímavosťou je, že sa v novej sérii mal objaviť aj spevák David Bowie v úlohe agenta FBI Phillipa Jeffriesa. Jeho nečakaná smrť v roku 2016 tak bohužiaľ zasiahla aj tých, ktorí sa tešili na jeho novú úlohu. Vzhľadom na to, že novú sériu pripravila rovnaká skupina tvorcov, zišli sa na nej tí istí herci, je veľmi pravdepodobné, že Mestečko Twin Peaks úspešne nadviaže na svoju zašlú slávu. A vy môžete byť vďaka televízii HBO pri tom.

Twin Peaks

Film / seriál
Hodnotenie redakce

Réžia David Lynch

Scénár David Lynch, Mark Frost

Obsadenie Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Sheryl Lee, Kyle MacLachlan, Everett McGill, Kim Robertson, Russ Tamblyn

Dĺžka 18× 60 min.

Rok 2017

HBO pondelok 22. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC