Film / seriál

Tvár

Tvár – poľská dráma

Film inšpirovaný príbehom mladíka, ktorý podstúpi transplantáciu tváre, v réžii Małgorzaty Szumowskej, predstavuje tragikomický obraz poľského vidieka.

Poľská kinematografia je v posledných rokoch stále kritickejšia a strieľa si z Poliakov a množstva ich nešvárov i stereotypov. Szumowska v tomto trende pokračuje a tentoraz si berie „do parády“ vidiek. Nečakajte však komédiu v duchu šialených „troškovín“, Tvár je vo všetkých ohľadoch sofistikovanejší film, v ktorom ide humor ruka v ruke s horkosťou.

Jacek (Mateusz Kościukiewicz) je sympatický mladík, ktorý od života nechce nič zvláštne. Pracuje ako robotník na stavbe najväčšej Kristovej sochy v Poľsku (údajne by sa mala aspoň vyrovnať tej v Rio de Janeiru). Miluje heavy metal, svoje dievča, svojho psa a svoje staručké maličké auto. Tragická nehoda však úplne zmení jeho život. Po páde na stavbe sa preberie v nemocnici a vôbec nechápe, čo sa stalo a prečo je stredobodom pozornosti lekárov i novinárov. Keď sa z vás stane prvý Európan s transplantovanou tvárou, je to jednoducho nevídaná udalosť.

Jacek sa chce vrátiť domov a žiť ako so „starou“ tvárou, lenže to nepôjde. Jeho snúbenica zrazu nevie, či ho ešte miluje. Jeho matka neverí, že je to jej syn, ale skôr sám Diabol. Farár chodí k nim domov kvôli vyháňaniu. A deti sa Jackovi posmievajú a pokrikujú na neho vždy, keď vyjde z domu. Jedinú oporu predstavuje Jackova sestra, ktorá sama uviazla v nešťastnom manželstve a rozumie bratovi, že sa cíti ako v kliešťach, z ktorých sa nedá vymaniť.

Cirkevná discoshow

Tvár je v mnohých ohľadoch pomerne drsný film, ktorý ukazuje, akí dokážu byť ľudia sebeckí a zlí. Len čo sa stretnú s niečím, čo nepoznajú, okamžitou obranou sa stáva útok. Szumowska však svoj kritický pohľad dokázala zjemniť humornými situáciami, ktoré pravda nie sú tiež úplne lichotivé pre mnohých Poliakov, ale určite vás rozosmejú. Hlavnými témami sú už ako obyčajne v Poľsku cirkev, chovanie jej ovečiek a rodinné vzťahy. Na všetkom sa dá nájsť mnoho chýb, ale aj veľa dobrého. Záleží iba na uhle pohľadu. Jackovi môže nehoda zmeniť život k lepšiemu, môže z toho dokonca vyťažiť peniaze aj popularitu, alebo ho jeho nová tvár môže zničiť. Záleží iba na ňom, ktorú cestu si vyberie.

Zaujímavosť

Małgorzata Szumowska sa podobnej „telesnej“ téme venovala už vo filme Telo (2015). Opäť sa pustila do rodinných vzťahov. Hlavná hrdinka bojuje s anorexiou a otec s pálenkou.

Tvár

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,3 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Małgorzata Szumowska

Scénár Małgorzata Szumowska, Michał Englert

Obsadenie Mateusz Kościukiewicz, Agnieszka Podsiadlik, Małgorzata Gorol, Anna Tomaszewska, Dariusz Chojnacki, Robert Talarczyk, Roman Gancarczyk

Dĺžka 91 min.

Rok 2018

Film Europe+ HD sobota 25. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC