Film / seriál

Títo sú otcovia naši

Títo sú otcovia naši
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

O tom, že je niekedy samotná cesta dôležitejšia ako cieľ, má divákov presvedčiť nový dokument Diaľava z dielne režiséra Martina Marečka, ktorý je teraz k videniu na stanici HBO.

Film, síce vychádzajúci z osobného príbehu jedného človeka, je vlastne všeobecnou výpoveďou o súčasnej strednej generácii a svete, v ktorom žijeme. Diaľava je dokumentárne, miestami až mierne detektívne ladené road movie, ktoré odkrýva základné aspekty dnešných rozbitých rodín a analyzuje tému otcovstva – vzťah otca a syna. A práve pre tento účel poslúžil režisérovi osobný príbeh jednej konkrétnej dvojice, Víta Kalvodu a jeho syna Gríšu.

Víta režisér so scenáristom Tomášom Bojarom sledovali dobrých päť rokov a premýšľali, ako jeho životný príbeh spracovať. Prvým nápadom bol hraný film, dokonca vzniklo niekoľko verzií scenára, vo finále ale dielu vždy chýbala pestrosť a vierohodnosť predlohy. A tak sa tvorcovia nakoniec rozhodli namiesto hercov „obsadiť“ priamo Víta s Gríšu a ako chrbticu filmu vybrať ich cestu za hľadaním zvyšku ich rodiny a vlastne i celého zmyslu ich života.

Putá, ktoré neslabnú

Vít sa stal otcom v mladom veku. Medzi ním a Gríšovou matkou vzplanula ohnivá a vášnivá láska, do ktorej trvania sa ale vkradli skutočnosti, ktoré dvojici nedovolili stráviť spolu zvyšok života. Niečo ale Vítovi po tomto osudovom stretnutí predsa len zostalo – malý Gríša a celý ich spoločný život, čo ich ešte len čakal. A ako šiel čas, vyvíjal sa postupne vzťah aj medzi otcom a synom. Vplyvom okolností aj vývoja osobností sa títo dvaja muži postupom času určitým spôsobom odcudzili, nič však nie je nenapraviteľné. A možno, že práve tých dvetisíc osemsto päťdesiat dva kilometrov medzi Brnom a Divjejovom, ktoré ich na ceste za stretnutím s druhou polovicou rodiny čakajú, bude aj cestou naspäť k sebe samým.

Dokument – nie, vďaka

Hovoríte si, že opis vyššie znie síce zaujímavo, ale vy predsa len tak na nejaké dokumenty úplne nie ste? Tak pozor. Toto totiž ani zďaleka nepripomína siahodlhé zábery kamery na krajinu a nezúčastnené rozprávanie narátora. Naopak. Svieže vedenie režiséra a iskra medzi dvoma hlavnými „aktérmi“ vás nechá veľmi skoro zabudnúť na to, že ten film, na ktorý sa pozeráte, vlastne nie je hraný. „Vďaka vybrúsenej réžii necháva ústredná dvojica otca a syna diváka zabudnúť, že sleduje dokument. Film je zároveň humorný aj napínavý a hlboko sa nás dotýka v krehkých témach rodinných pút,“ povedal za produkčnú spoločnosť Negativ Petr Oukropec.

Martin Mareček

Martin Mareček je popredný český dokumentarista, ktorý sa vo svojich filmoch venuje hlavne zásadným spoločenským témam, akými sú napríklad akcie proti a (Hry prachu), témy týkajúce sa neobnoviteľných zdrojov (Zdroj), dopravnej situácie v mestách (Auto*Mat) alebo napríklad rozvojovej pomoci
(Pod slnkom tma).

Diaľava

Film / seriál
Hodnotenie FDB 35 % Hodnotenie redakce
Foto AČFK

Réžia Martin Mareček

Scénár Martin Mareček, Tomáš Bojar

Obsadenie

Vít a Grigorij Kalivodovi…

 

Dĺžka 76 min.

Rok 2019

HBO štvrtok 19. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC