Film / seriál

Thor – Temný svet: Božský Thor je späť!

Thor: Temný svet
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Ako mnoho iných Avengerov, aj Thor sa vrátil. Spolu s ním aj jeho nezbedný brat Loki alebo krásna vedkyňa Jane. A aj tentoraz je s nimi na ich akčnej misii za záchranu niekoľkých svetov zábava.

P okračovanie hitu z roku 2011, ktorý zároveň nadväzuje na ešte väčší hit Avengers, má podtitul Temný svet. Ale na rozdiel od Kapitána Ameriky, Thorov zmysel pre humor zas tak nestemnel. Chris Hemsworth je stále urastený a sexy, Tom Hiddleston stále baví svojou nevyspytateľnosťou a iróniou, Natalie Portman zostala pôvabnou a nebojácnou reprezentantkou zdravého rozumu.  
 
Niečo je ale predsa len inak. Záchrana sveta neprebieha v Amerike, ale v Londýne. Režisér Kenneth Branagh sa presunul k iným superhrdinom (Jack Ryan) a rozprávkam (Popoluška) a jeho miesto obsadil Alan Taylor, muž so skúsenosťami z drsných seriálov HBO (Hra o tróny, Rím alebo Impérium – Mafia v Atlantic City). Vymenili sa aj scenáristi, namiesto dvojice z X-Men: Prvá trieda s kolegom z Fantastickej štvorky prišla dvojica z prvého Kapitána Ameriky a Bayovej akčnej satiry Pot a krv.  
A samozrejme nový je aj hlavný záporák, ktorým teraz nie je Loki, ale bývalý Doctor Who Christopher Eccleston s tvárou ukrytou pod nánosmi make-upu temného elfa. Zákerného Malekitha fanúšikovia komiksu poznajú od roku 1984. Jeho rasa obýva Svartalfheim, jeden z deviatich svetov. Po veľkej vojne s Asgardom boli temní elfovia považovaní za vyhubených. Malekith ale so svojimi zvyšnými druhmi po mnoho tisíc rokov hibernoval až do chvíle, kedy vypršal stanovený čas a nadišla ich chvíľa pokúsiť sa vesmír opäť uvrhnúť do temnoty.
 
Výsledok sa však jednotke celkom podobá. Tiež úspešne mieša fantasy s veľkolepou a ku koncu aj vynaliezavou akciou s humorom a hláškami. V zárobkoch dvojka prvý diel dokonca výrazne, t.j. asi o 200 miliónov dolárov prekonala. Tretí Thor už sa chystá. 
 

Verdikt

Zábavná superhrdinská akcia s vtipnými a charizmatickými hrdinami, ktorá pochopila, že nemusí meniť úspešný model jednotky, stačí ho updatovať.

Thor: Temný svet

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,6 %
Foto HBO

Réžia Alan Taylor

Scénár Christopher Yost, Christopher Markus, Stephen McFeely

Obsadenie Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Kat Dennings, Stellan Skarsgård, Anthony Hopkins, Christopher Eccleston, Rene Russo, Jonathan Howard, Chris O‘Dowd

Dĺžka 111 min.

HBO streda 9. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC