Film / seriál

Terapie 2

Terapie 2
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Rovnaký model, drsnejší priebeh: druhá séria seriálu Terapie opäť pozostáva z rozhovorov, ktoré vedie psychoterapeut Pošta v podaní Karla Rodena. Pacienti mu ale tentoraz „nakladajú“ ešte viac ako v prvej sérii.

Zdá sa, že liečba sa začala vymykať z rúk a zasahuje terapeuta viac, než by mala. Nielen, že sa psychológ Marek Pošta odsťahoval od manželky a dvoch dospievajúcich detí a býva teraz sám. Ale dostihol ho aj tragický osud jeho niekdajšieho pacienta, veterána z misie v Afganistane Igora. Vojakov otec Poštu obviní z podielu na smrti svojho syna a vyhráža sa mu súdom a väzením…

Terapie uhranie divákov prepracovanosťou postáv, realistickým opisom liečby a skvelým výkonom Karla Rodena v hlavnej úlohe psychológa

Tak sa začína druhá séria populárneho seriálu, ktorým česká pobočka HBO vstúpila pred rokmi po sérii úspešných dokumentov na pole tuzemskej hranej tvorby. Prvá nálož Terapie v roku 2011 uhranula divákov prepracovanosťou a psychologickou hĺbkou postáv, realistickým opisom prostredia a postupu liečby, rovnako ako skvelým výkonom Karla Rodena v hlavnej úlohe terapeuta. Úspešný model sa v dvojke nemení, len sa na Markovi jeho práca aj dramatické osobné osudy začínajú viditeľne podpisovať. Roden je v postave psychológa opäť úplne strhujúci – tým skôr, keď si divák uvedomí, že väčšinu deja trávi v jednom kresle a má k dispozícii len mimiku, tón hlasu a gestá rukami. Nezaostávajú ale ani jeho starostlivo vybraní protihráči, s ktorými sa Marek Pošta stretáva čo týždeň vo vopred stanovený čas. Pondelky patria úspešnej právničke a Markovej niekdajšej pacientke Táne (Tereza Brodská), s ktorou psychológ okrem iného konzultuje svoju pozíciu v kauze mŕtveho vojaka. V utorok k Markovi dochádzajú Neumannovci: rodičia Nina a Teodor (Kateřina Winterová a David Švehlík) sa rozvádzajú a nedokážu komunikovať ani so sebou navzájom, ani s jedenásťročným synom Viktorom. Najdramatickejšie sú stredy. To, že sa krehká študentka architektúry Viola (Tereza Voříšková) práve rozišla s priateľom a má problematický vzťah s bratom trpiacim schizofréniou, by nebol taký problém; Marek je ale prvý, komu dievča zverí, že v hrudi nesie zhubný nádor. Bývalý disident a teraz generálny riaditeľ stavebnej firmy Charvát (Jiří Ornest) sa vo štvrtok zveruje so srdcovými slabosťami a ťažkosťami s dcérou, starosti s úmrtím dvoch ľudí na „jeho“ stavbe však popiera. A v piatky Pošta hovorí so svojou mentorkou Ditou, pričom sa reč často stočí na jeho dávnu lásku Lenku aj odlúčenú manželku Alicu.

Skvele napísané dialógy s kaskádami prekvapivých momentov a náhlych odhalení a silné herecké výkony (okrem Rodena žiari hlavne Voříšková) zaručujú udržať divácku pozornosť až do posledného z tridsiatich piatich dielov. A komu by pripadalo, že je finále sľubne otvorené, má pravdu: tretia a údajne posledná séria Terapie bude mať na HBO premiéru 7. januára 2019.

Karel Roden

Jeden z najobsadzovanejších českých hercov si úlohy aj napriek ich množstvu starostlivo vyberá. V posledných rokoch slávil úspechy domáce i medzinárodné v hlavných úlohách filmov Křižáček, Masaryk alebo Fotograf.

Zaujímavosti

Formát Terapie je prevzatý z izraelského originálu BeTipul (2005), z ktorého vychádzal aj americký seriál In Treatment (2008), v ktorom úlohu terapeuta stvárnil Gabriel Byrne.

Karel Roden v úlohe psychológa Pošty presedel pri natáčaní každej zo sérií seriálu Terapie päť mesiacov v jednom kresle. Polovicu času počúval pacientov, polovicu hovoril sám.

Terapie II.

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Petr Zelenka, Lenka Wimmerová…

Scénár Lenka Wimmerová, Iva Klestilová…

Obsadenie Karel Roden, Tereza Brodská, David Švehlík, Tereza Voříšková, Jiří Ornest…

Dĺžka 35 × 25 min.

HBO sobota 24. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC