Film / seriál

Ťažký život humanitárnych pracovníkov

Perfektný deň – hlavní hrdinovia: Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry, Fedja Stukan
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Vaša prvá. Na tú proste nikdy nezabudnete. Kde ste ju stretli, čo mala na sebe, čo ste videli v jej očiach a ako sa jej to vôbec stalo… Áno, reč je o mŕtvole.

Sophie je v malom humanitárnom tíme nováčik. A toto je jej prvá mŕtvola – veľký tučný chlap, ktorého niekto cez noc hodil do studne. Nebol by to problém, keby sme neboli kdesi uprostred balkánskych hôr, kde sú široko-ďaleko okrem tejto už len dve studne s pitnou vodou. A tie sú zamínované.

Mambrú je naproti tomu na poli medzinárodnej pomoci už (možno doslova) ostrieľaným hráčom, a tak si zo situácie ťažkú hlavu nerobí. Miestni ľudia vodu potrebujú. Takže zoženieme lano a mŕtvolu vytiahneme. To je celé. Nemôže to predsa byť také zložité.

A naozaj by to nebolo zložité – nebyť miesta, kde sa to stalo. Oficiálne vládne prímerie, ale vojakov je všade plno, cesty blokujú podmínované mŕtve kravy, a aby toho nebolo málo, k tímu sa na pár dní pripojí krásna, svojrázna, a veľmi svojhlavá Katya, s ktorou Mambrúa spája trochu komplikovaná minulosť.

Zápletka je to jednoduchá, a predsa geniálna. Nech by ste akokoľvek skúšali uhádnuť, kde Mambrúova jednotka to prekliate lano nakoniec zoženie, nemáte šancu – toto by vás proste v živote nenapadlo. Lenže čo viac – tým to ešte zďaleka nekončí. Po nutnej dávke čierneho humoru prichádza posledná polhodina nečakaných detailov a chvíľok, kedy najskôr budete mať na krajíčku. A Mambrú, hoci toho už vo vojnových zónach videl za život veľa, tiež…

Tvorcovia si vybrali naozaj nevšednú tému. A poradili si s ňou skvele. Naša zrejme celkom schematická predstava o tom, čo sa asi tak na humanitárnych misiách môže diať, dostáva iný rozmer. Odrazu sú tu naozajstné ľudské príbehy, smiech aj plač.

Benicio del Toro v úlohe šéfa výpravy je vskutku okúzľujúci, avšak všetci členovia dostávajú viac-menej rovnaký priestor a všetci sú nakoniec niečím zaujímaví. Spomenúť môžeme napríklad skvelého Tima Robbinsa – má za sebou pekný rad krásnych úloh (vrátane nezabudnuteľného Andyho vo Vykúpení z väznice Shawshank) – ale v tejto polohe ste ho ešte určite nevideli. A za povšimnutie stojí aj minimalisticky, a pritom veľmi pôsobivo stvárnená postava miestneho tlmočníka – Damir (Fedja Stukan) si o tejto misii zjavne myslí svoje a pri pohľade naňho sa chvíľami jednoducho neubránite pobavenému úsmevu.

Aj keď film určite nemusí sadnúť každému, naozaj mu nemožno uprieť veľkú originalitu a ideálny pomer vtipu a ľudskosti. Keď sa Perfektný deň premietal vlani v Cannes, nadšení diváci spustili po skončení takmer desaťminútový búrlivý potlesk postojačky. Zaslúžene.

Benicio del Toro v úlohe šéfa výpravy je vskutku okúzľujúci, avšak všetci členovia dostávajú viac-menej rovnaký priestor a všetci sú nakoniec niečím zaujímaví.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Perfektný deň

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,7 %
Foto HBO

Réžia Fernando León de Aranoa

Scénár Fernando León de Aranoa, Diego Farias podle knižní předlohy Pauly Farias

Obsadenie Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry, Fedja Štukan, Eldar Residovic, Sergi López

Dĺžka 105 min.

HBO štvrtok 18. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC