Film / seriál

Láska navzdory všetkým

Tanna – austrálsky romantický film

Podmanivý príbeh o zakázanej láske tvrdohlavej Wawy a Daina, vnuka náčelníka, ktorí sa dokázali vzoprieť osudu i rozhodnutiu starších a raz a navždy zmenili beh dejín pozemského raja – tichomorského ostrovčeka Tanna.

Film Tanna vznikol podľa skutočnej udalosti z roku 1987. Je to vlastne taká exotická variácia na tému Rómeo a Júlia. Celý dej sa odohráva v odľahlej, veľmi tradičnej dedine Yakel na malom ostrove Tanna v Oceánii.

Wawa a Dain sa zamilujú v podstate na prvý pohľad, hoci sú z rovnakého kmeňa, nemôžu sa vziať. Ich kmeň potrebuje urovnať starý spor so susednými Imedinmi, a tak náčelník prisľúbil vydať Wawu za syna náčelníka znepriateleného kmeňa. Tým by sa všetko uzavrelo a oba kmene by mohli žiť v mieri. Lenže skúste rozkázať mladým milencom, aby vzali rozum do hrsti a zabudli na svoje city. V takom prípade je jedno, či žijete vo Verone alebo uprostred tropického pralesa. Wawa s Dainom utečú, čím ohrozia nielen seba, ale hlavne môžu rozpútať vojnu.

Film, alebo dokument?

Dokumentarista Bentley Dean na tento príbeh narazil, keď trávil sedem mesiacov na Tanne so svojou rodinou. Počul tam spievať domorodcov pieseň o tom, ako náčelníci dohodli manželstvo, ale milenci sa rozhodli ísť vlastnou cestou. A tak Dean oslovil svojho priateľa, taktiež scenáristu a režiséra Martina Butlera, aby natočili film založený na tomto príbehu. Bolo to veľké dobrodružstvo, pretože domorodci nikdy predtým nevideli žiadny film, a tak Dean s Butlerom vytiahli počítač a ukázali im film Desať kanoí (2006). Očividne toto malé kino zabralo a na Tanne sa začala natáčať miestna milostná legenda. Tvorcovia do filmu navyše neobsadili profesionálnych hercov, ale miestnych dedinčanov, takže je naozaj autentický.

Vôbec nevadí, že ide o pomerne punkový projekt. Naopak, obsadenie domorodcov dodalo filmu zvláštne kúzlo. Exotické prostredie, pre našinca skôr ako z rozprávky, dokresľuje úplne jedinečnú celkovú atmosféru. Príbeh milencov, ktorí sa vzoprú rodičom a spoločnosti, v ktorej žijú, je zrozumiteľný naprieč generáciami i národmi. Na miestnych sa vôbec netreba pozerať cez prsty ako na nejakých primitívov. Film Tanna vám dá jedinečnú možnosť spoznať vzdialenú kultúru.

Jeden z náčelníkov zosumarizoval celý príbeh takto: „Koloniálnym mocnostiam sme odolali. Kresťanom sme vzdorovali. Lákadlu peňazí sme tiež odolali. Ale sile lásky?“

Zaujímavosť

Do hlavnej úlohy Daina vybrali mladíka sami domorodci, pretože ho považovali za najkrajšieho muža v dedine.

Tanna

Film / seriál
Hodnotenie FDB 30 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Martin Butler, Bentley Dean

Scénár Martin Butler, Bentley Dean

Obsadenie Mungau Dain, Marie Wawa, Marceline Rofit, Charlie Kahla, Albi Nangia, Lingai Kowia, Linette Yowayin

Dĺžka 104 min.

Rok 2015

Film Europe+ HD nedeľa 3. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC