Film / seriál

Také to domáce zápasenie

Súboj s rodinou – americká komédia

Kopance, údery pod pás, pretláčanie, protiútok. V každej domácnosti to občas vyzerá ako na bojisku. Lenže v tejto rodine nejde o žiadne amatérske potýčky, ale o profesionálnych wrestlerov.

Ak sa pozrieme na definíciu wrestlingu, dozvieme sa, že ide o športovú disciplínu „s dramatickými prvkami“. A práve o ne nie je v americkej komédii Súboj s rodinou núdza – rovnako ako o humor a dobre nadávkované emócie. O čo tu ide? Bývalý wrestler Ricky a jeho manželka Julia sa živia zápasením v ringu. Spolu s nimi vystupujú aj ich deti Paige a Zak. Tým sa jedného dňa naskytne možnosť zúčastniť sa konkurzu do WWE, čo je skratka pre World Wrestling Entertainment, americkú spoločnosť, ktorú v osemdesiatych rokoch preslávil opálený svalovec Hulk Hogan. Súrodenci postupne zisťujú, že vstúpiť do sveta profesionálnych zápasníkov nie je práve prechádzka ružovou záhradou.

Boj o miesto na výslní

Miesto vo výcvikovom programe nakoniec získa len ambiciózna Paige, ktorá musí opustiť bezpečné zázemie rodiny a popasovať sa s drsným svetom wrestlingu. Divák sleduje dievčininu cestu plnú peripetií, pri ktorej si musí siahnuť až na samotné dno, pustiť sa do boja o svoju rodinu, aby sa nakoniec po zdolaní množstva prekážok stala skutočnou hviezdou.

Volám sa Paige a toto je teraz môj dom!

Hviezda vedľa hviezdy, hláška vedľa hlášky

Film, ktorý vznikol na motívy skutočných udalostí, napísal a režíroval Stephen Merchant. Zatiaľ najslávnejším dielom tohto britského komika, režiséra, spisovateľa a moderátora je kultový televízny seriál The Office, na ktorom spolupracoval so známym komikom Rickym Gervaisom. Svoj jedinečný humor vtlačil Merchant aj do filmu Súboj s rodinou. 

Hercom ako by napísal úlohy priamo na telo – ostatne Dwayne Johnson hrá sám seba. Ako o život tu hrajú však všetci: vynikajúcu Florence Pugh si možno pamätáte zo znepokojujúceho filmu Slnovrat, nádejného škótskeho herca Jacka Lowdena zase z veľkofilmu Dunkirk. Žiari tu aj Lena Headey – áno, tá zlá kráľovná Cersei Lannister zo seriálu Hra o tróny. Medzi ňou a jej filmovým manželom v podaní Nicka Frosta (Súmrak mŕtvych, Jednotka príliš rýchleho nasadenia) to iskrí a ich hlášky majú šťavu. 

Zaujímavosť

Fanúšikovia heavy metalu iste ocenia, že vo filme nájdu dve kultové skladby v ich obľúbenom štýle. Jednou z nich je „Bring Your Daughter… to the Slaughter“ od kapely Iron Maiden, tou druhou potom „Born to Raise Hell“ od hardrockovej legendy Motörhead. 

Dwayne Johnson 

Dwayne Johnson, ktorý vo filme hrá sám seba, má prezývku „The Rock“ alebo „Skala“. Začínal ako wrestler a v ringu skvele uplatnil nielen svoje telesné proporcie, ale aj neodolateľné showmanstvo. Vďaka nemu sa stal miláčikom publika a dostal sa až k filmu. Masívnu popularitu filmových fanúšikov získal hlavne nezabudnuteľnými úlohami vo filmoch Múmia sa vracia, Jumanji: Vitajte v džungli alebo Kráčajúca skala.

Súboj s rodinou

Film / seriál
Hodnotenie FDB 64,5 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Réžia Stephen Merchant

Scénár Stephen Merchant

Obsadenie Dwayne Johnson, Nick Frost, Lena Headey, Florence Pugh, Jack Lowden, Leah Harvey, Hannah Dodd

Dĺžka 108 min.

Rok 2019

Cinemax2 piatok 18. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC