Film / seriál

Také to domáce rodinné stretnutie

Sviatky pokoja a mieru – dánska komédia

Vianočné sviatky v rodinnom kruhu predstavujú každoročnú výzvu. Vďaka dánskej komédii s hviezdnou Paprikou Steen v hlavnej úlohe pochopíte, prečo je veľká rodina požehnaním a zároveň prekliatím.

Herečka a režisérka Paprika Steen je v Dánsku skutočný pojem. Filmy, na ktorých sa podieľa, sú takmer vždy stávkou na istotu. A ako je vidieť, tak aj pomerne otrepaný žáner vianočných rodinných komédií dokáže aj po rokoch zaujať.

Ako to vidíš na Vianoce? Počítam s tým, že budeme u vás...

Sviatky pokoja a mieru sa odohrávajú počas dvadsiatich štyroch hodín a sledujú vystresovanú štyridsiatničku Katrine (Paprika Steen) a jej manžela Madsa (Jacob Lohmann) v priebehu každoročného vianočného stretnutia s rodinou. Od samého začiatku je jasné, že pri stole bude naozaj veselo. Dorazia totiž Katrinini rozvedení rodiča, jej sestra nedávno vysvätená na farárku s manželom a ďalšia sestra, ktorú rodina dlho nevidela a tento rok sa vytasí s prekvapením, že je na odvykačke. A chýbať nemôže kopa rozjarených detičiek. Už cítite tú vianočnú pohodu?

Kto sa nescvokne, prežije

Horkosladká, vtipná, ale aj veľmi sarkastická komédia vás možno dokonca poteší, ak sa vám teda pri predstave podobného posedenia už preventívne dvíha tlak. Skrátka nie ste v tom sami. Každá rodina aj napriek slušivému slávnostnému oblečeniu, úsmevom a darčekom vie zohrať desivé predstavenie plné hádok a výčitiek. Keď sa však na všetko dokážete pozrieť s nadhľadom ako Steen, nakoniec z toho môže byť veľmi vtipná komédia. Zásluhu na tom všetkom má samozrejme aj scenár Jakoba Weisa, ktorý je plný svižných dialógov, dobre vystavaných charakterov a s primeranou mierou mieša horkú komédiu s nežnou sentimentalitou. Je tu trochu menej pompéznej vianočnej výzdoby v štýle amerických filmov, ani herci nepôsobia tak, že si odskočili z prehliadkového móla. O to viac ozajstnosti na vás však dýchne.

Sviatky pokoja a mieru fungujú ako skvelá predvianočná terapia. Sledovať rodinné katastrofy niekoho iného a baviť sa na jeho účet, je niekedy tááák sladké.

Sviatky pokoja a mieru

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Paprika Steen

Scénár Jakob Weis

Obsadenie Paprika Steen, Sofie Gråbøl, Patricia Schumann, Lars Knutzon, Lars Brygmann, Karen-Lise Mynster, Jacob Hauberg Lohmann, Fanny Bornedal, Jakob Randrup, Sofus Søndergaard Mikkelsen

Film Europe+ HD sobota 4. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC