Film / seriál

Stále som to ja

Still Alice
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Melodráma o boji s Alzheimerovou chorobou, ktorá nemilosrdne zmení život profesorke Alice a jej rodine, ponúka strhujúci príbeh a dokonalý herecký výkon Julianne Moore.

Alice Howland má tri deti, úspešného manžela a je svetovo uznávanou expertkou v odbore psycholingvistiky a vyučuje na Harvarde. Znenazdajky sa u nej začne prejavovať neobvyklá zábudlivosť a strata orientácie, ktorým najprv nevenuje toľko pozornosti. Stále častejšie nezvyklé stavy ju ale donútia vyhľadať odborníka, ktorý vysloví krutú diagnózu: raná forma Alzheimerovej choroby. Predtým ambiciózna a nezávislá Alice sa zrazu musí zmieriť nielen s faktom, že ju choroba pomaly pripraví o jej osobnosť, ale že sa postupne stane pre svoju rodinu príťažou a nezaobíde sa bez ich pomoci. Nastupujúca demencia tak nezasiahne len ju, ale stáva sa testom pre všetky rodinné väzby.

Film Still Alice bol natočený na motívy rovnomennej knihy neurologičky a spisovateľky Lisy Genovy a jej sfilmovania sa ujal režisér Richard Glatzer so svojím životným partnerom Washom Westmorelandom. Glatzer vo filme uplatnil aj svoje osobné skúsenosti, v čase nakrúcania totiž trpel laterálnou sklerózou, kvôli ktorej nemohol hovoriť a komunikoval len pomocou aplikácie na svojom tablete, ktorá prevádza text na reč. Na následky svojej choroby potom rok po natočení filmu bohužiaľ zomrel.

Film stojí a padá s postavou Alice, na svojich pleciach tak nesie veľkú zodpovednosť predstaviteľka hlavnej úlohy, Julianne Moore. Herečka premenu zo sebavedomej päťdesiatročnej odborníčky v bezbrannú a zmätenú ženu, ktorá si v prípade potreby nie je schopná nájsť vo vlastnom dome ani záchod, zvládla na jednotku a bola po zásluhe odmenená Oscarom, Zlatým glóbusom a cenou BAFTA. Dokonale sa totiž vtelila do svojej postavy, je perfektná v každom geste a situácii a „Alzheimera“ jej úplne uveríte. Na plátne nie je osamotená, po jej boku stojí príjemne umiernený Alec Baldwin ako jej manžel, ktorého navrhla sama Moore v túžbe po spolupráci. Dvojicu dopĺňajú Kristen Stewart, Kate Bosworth a Hunter Parrish ako ich deti.

Po príbehu o Stephenovi Hawkingovi ide o ďalší film z prostredia nevyliečiteľných chorôb, ktoré človeka prakticky vyradia z bežného života. Rovnako ako v prípade Teórie všetkého aj tu sa boj so smrteľnou diagnózou a jej vplyv na hlavného hrdinu sleduje civilne, až dokumentárne, od začiatku až do konca. Samozrejme nechýba melodráma – slzy, rodinné videá, zmierovanie, dojemný prejav, so srdcervúcimi scénami sa však pri takomto type filmu počíta. Smutný príbeh navyše núti k zamysleniu, čo by sme v takejto situácii robili my, a k obdivnému pokývaniu hlavou nad Alice, ktorej úsilie nevzdať sa a zostať stále sama sebou, napriek rýchlemu postupu choroby, je desivé, ale inšpirujúce zároveň.

Verdikt

Film Still Alice ponúka civilné, melancholické a realistické predstavenie so silným posolstvom, ktoré človeka donúti zamyslieť sa nad svojím rebríčkom životných hodnôt, o tom, že spravodlivosť ani prirodzený poriadok neexistujú.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Still Alice

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,8 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Richard Glatzer, Wash Westmoreland

Scénár Richard Glatzer, Wash Westmoreland

Obsadenie Kristen Stewart, Julianne Moore, Kate Bosworth, Alec Baldwin, Victoria Cartagena, Hunter Parrish, Erin Darke

Dĺžka 100 min.

HBO sobota 25. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC