Film / seriál

Špina Edinburghu po dvadsiatich rokoch – T2 Trainspotting

Špina Edinburghu po dvadsiatich rokoch – T2 Trainspotting
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Vyber si život. Vyber si prácu. Vyber si rodinu. Vyber si umývačky riadu, autá a prehrávače cédečiek. Týmto monológom začínala slávna čierna komédia Trainspotting. Jej hrdinovia si v jej pokračovaní vybrali zmierenie.

Na druhý diel Trainspottingu sa čakalo dlhé roky. Pôvodný film vzbudil kvôli neprikrášlenému zobrazovaniu života v chudobných štvrtiach Edinburghu vrátane sexu, násilia a drogovej závislosti kontroverzie, ale časom sa z neho stala klasika medzi akademikmi aj „obyčajnými“ divákmi: Britský filmový inštitút Trainspotting označil za desiaty najvydarenejší britský film všetkých čias a Škóti ho v roku 2004 zvolili najlepším škótskym filmom vôbec.

O zámere natočiť pokračovanie sa režisér Danny Boyle zmienil už v januári 2009. V ceste projektu stála zásadná vec: Boyle bol rozhádaný s Ewanom McGregorom, predstaviteľom hlavnej postavy Rentona. Trainspotting urobil hviezdy z režiséra aj herca a druhý diel nepripadal do úvahy ani bez jedného z nich. McGregor sa v roku 2000 urazil kvôli tomu, že Boyle namiesto neho do filmu Pláž obsadil Leonarda DiCapria. Prvé náznaky zmierenia prišli až po desiatich rokoch. Keď spolu obaja tvorcovia začali zase hovoriť, dohodli sa, že Trainspotting 2 do kín nastúpi dvadsať rokov po origináli a vek postáv aj ich predstaviteľov bude časovému odstupu zodpovedať.

Aj po dvoch dekádach tak stále trvá rozkol, ktorý kedysi rozdelil štvoricu hlavných (anti)hrdinov. Na konci prvého dielu totiž Renton v snahe začať nový život utiekol od svojich kumpánov Spuda, Begbieho a Sick Boya a neobťažoval sa im dať ich podiely zo šestnástich tisícov libier, ktoré spolu zarobili na predaji heroínu. Renton strávil roky v amsterdamskom exile. Má štyridsaťšesť rokov a práve dostal infarkt. Bilancuje: manželstvo sa mu rozpadlo, o prácu prišiel, sny o novom živote sa rozplynuli. Keď sa vráti do Edinburghu, zistí, že jeho niekdajší kamaráti na tom nie sú lepšie. Spud sa pokúša o kontakt s manželkou a synom, o ukončenie závislosti na heroíne a teraz aj o samovraždu. Sick Boy fičí v kokaíne, tak tak drží nad vodou krčmu, privyrába si vydieraním a má pletky s istou bulharskou kráskou. A Begbie si odpykáva dvadsaťpäť rokov v kriminále. Z tohto notorického bitkára a alkoholika má Renton najväčší strach – a Begbie práve ako na potvoru z väzenia utečie, s hlavou plnou myšlienok na pomstu za dávnu zradu. Od starého kriminálnika sa odpustenie čakať nedá, ale dôjde Renton k nejakému zmiereniu so Sick Boyom, dokáže znovu postaviť na nohy Spuda a podarí sa mu si znovu usporiadať aj vlastný život? Alebo zase niekto niekoho v poslednej chvíli podrazí?

Trainspotting 2 si z kultovej pozície originálu nič nerobí: je iný, ale stále vtipný, drzý, „špinavý“ a s postavami, ktoré nemožno nemať rád

Postavy Trainspottingu pochádzajú z knihy Irvina Welsha. Ten so sfilmovaním svojej prvotiny súhlasil pod podmienkou, že nepôjde o žiadny karhavý sociálny realizmus. Výsledný film zachytávajúci tragikomické ilegálne eskapády v podsvetí Edinburghu potom bol osviežujúci práve vďaka absencii moralizovania a realistickému zachyteniu prostredia. Nový Trainspotting sa už podobnou žánrovou revolúciou stať zrejme nemohol – a ani sa o to nesnažil. Dvadsaťročný odstup sa prejavil aj v tempe nového filmu, ktorý drží krok s hercami a ich postavami. „Dvojka má vlastný rytmus a energiu, ale už to nie je energia dvadsiatnikov,“ varoval divákov McGregor. Ale aj práve preto, že sa dvojka nepokúša stať remakom a držať bláznivé tempo originálu, je Trainspotting 2 sviežim a milým predstavením. Film pôsobí ako abiturientske stretnutie po rokoch, len tými abiturientmi sú zostarnutí darebáci a hajzlíci z učňovky.

Danny Boyle

Rodák z Manchestru sa špecializuje na príbehy skupiniek ľudí zviazaných vonkajšími podmienkami: okrem oboch Trainspottingov natočil napríklad Pláž o komunite batôžkarov, Sunshine o posádke vesmírnej lode alebo O 28 dní… o hŕstke preživších medzi zombie.

Zaujímavosti

Predstaviteľ agresívneho psychopatického alkoholika Begbieho Robert Carlyle sa počas natáčania radšej nestýkal so svojou rodinou, pretože zostával v úlohe aj mimo kamery.

Dvadsať rokov medzi Trainspottingami sa podpísalo aj na Edinburghu. „Natáčať zase tu je zvláštne,“ povedal režisér Boyle. „Edinburgh sa drasticky zmenil: ako obyvateľstvo zbohatlo, celé mesto sa gentrifikuje,“ hovorí.

Pozrite si aj

The Acid House

Ďalšia filmová adaptácia textov Irvina Welsha, autora predlohy Trainspottingu. Vo videoklipovom štýle sa mihajú postavičky z robotníckych štvrtí Edinburghu: outsideri, narkomani, týpci na podpore a ďalšie bizarné existencie.

T2 Trainspotting

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,6 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Danny Boyle

Scénár John Hodge

Obsadenie Ewan McGregor, Kelly Macdonald, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Shirley Henderson, Ewen Bremner, Anžela Neďalkova

Dĺžka 109 min.

Rok 2017

HBO2 pondelok 15. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC