Film / seriál

Špina Berlína

Špina Berlína
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Drogy, pompézne večierky, sex, politické intrigy, organizovaný zločin a špionáž. HBO prichádza s novým seriálom z vlastnej produkcie Babylon Berlin, ktorý bol natočený na motívy bestsellerov nemeckého spisovateľa Volkera Kutschera.

Ten v roku 2008 vydal prvú knihu o mladom policajnom inšpektorovi Gereonovi Rathovi s názvom Mokrá ryba. Nasledovali ďalšie a vznikla celá séria, ktorá je zasadená do Berlína a odohráva sa v dvadsiatych a tridsiatych rokoch minulého storočia. A práve na základe týchto kníh napísali Tom Tykwer, Hendrik Handloegten a Achim Von Borries scenár a následne všetci traja spolupracovali aj na réžii seriálu. Babylon Berlin je veľmi očakávaným projektom, a to nielen kvôli tomu, že sa jedná o najdrahší neanglicky hovorený dramatický seriál, ktorého rozpočet sa údajne vyšplhal na 40 miliónov eur.

Gereon Rath (Volker Bruch) je na jar roku 1929 prevelený z Kolína nad Rýnom do nemeckej metropoly, aby sa zúčastnil tajnej misie – má za úlohu rozbiť gang mafie, ktorá šíri pornografiu. Berlín je však v dvadsiatych rokoch búrlivým miestom plným kontrastov. Miešajú sa v ňom ctižiadostiví ľudia s tými chudobnými, ktorí sa chcú dostať na vrchol, a chudoba je tu v značnom kontraste s výstrelkami zbohatlíkov, užívajúcich si nočný život veľkomesta. Všetko sa mení, ekonomika, kultúra, politika i podsvetie, a boom zažíva nielen organizovaný zločin, ale aj politický extrémizmus a mladá Weimarská republika sa kvôli inflácii a špekuláciám otriasa v základoch.

V tomto prostredí sa potom zo zdanlivo jednoduchého prípadu vydierania stáva škandál, ktorý navždy zmení život nielen Gereonovi, ale aj jeho kolegom, mladý inšpektor sa totiž stal novou posilou jednotky sídliacej v Red Forte, obrovskom sídle berlínskej polície. Vedúcim tímu je Bruno Wolter (Peter Kurth), lokálny a priateľský šéf, ktorý však niečo skrýva. Medzi týmito dvoma mužmi sa potom ocitá mladá stenotypistka Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries), ktorá vedie dvojitý život a zároveň sa snaží zabezpečiť svoju rodinu, ktorá je na mizine.

Veľká časť rozpočtu padla okrem hercov a komparzistov aj na kulisy. V ateliéri Babelsberg v Postupime vyrástol secesný Berlín (v meste samotnom toho z onoho obdobia veľa nezostalo) a filmový výtvarník Uli Hanisch sa naozaj vyhral. Zábery na obrovské tanečné sály, hostiace opulentné večierky, kde nebola núdza o kokaín ani ďalšie drogy, či kaviareň Moka Efti, zariadenú v orientálnom štýle, dokážu divákom priblížiť atmosféru vtedajšej nádhernej, ale zároveň zložitej doby. Doby, v ktorej veľa ľudí vrátane Gereona Ratha zažíva existenciálny konflikt. Traumatizovaný veterán z prvej svetovej vojny trpiaci nekontrolovateľnými tikmi prameniacimi z posttraumatickej stresovej poruchy sa ocitá v pavučine drog, sexu, vrážd aj politických machinácií a musí si zodpovedať dôležitú otázku: či je pre neho dôležitejšia lojalita, alebo odhalenie pravdy.

Seriál si obľúbia nielen fanúšikovia kriminálnych románov, ako sú napríklad tie od Jamesa Ellroya, ale aj nadšenci do histórie. Knihy, z ktorých Babylon Berlin vychádza, si totiž zakladajú na historickej presnosti, a diváci tak môžu prostredníctvom jednotlivých epizód nakuknúť do zákulisia búrlivých dvadsiatych rokov, ktoré priniesli obdobie veľkej hospodárskej krízy, a zároveň sledovať príbeh politického vývoja od Weimarskej republiky až k rozmachu národného socializmu a následne nacizmu.

Zaujímavosti o seriáli

Jednu z úloh stvárnil aj Karl Markovics, slovenským divákom známy ako detektív Stockinger z detektívneho Komisára Rexa či ako Goebbels z Lídy Baarovej od Filipa Renča.

V seriáli sa objaví 250 hercov a viac ako 5 000 komparzistov.

Babylon Berlin

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Tom Tykwer, Hendrik Handloegten, Achim von Borries…

Scénár Tom Tykwer, Hendrik Handloegten, Achim von Borries…

Obsadenie Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Denis Burgazliev, Peter Schneider…

Dĺžka 8× 45 min. min.

HBO pondelok 6. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC