Film / seriál

Sopranovci sa vracajú

Sopranovci
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na Skylink Live TV Sledovať

Hlavný hrdina jedného z najlepších seriálov všetkých čias sa stal Homerom Simpsonom hranej tvorby a mafiáni z New Jersey nadobro zmenili televíznu obrazovku.

Televízia HBO kúpila na konci 90. rokov scenár k seriálu, o ktorom nikto nepredpokladal, že sa niekedy natočí. Konkurencia nemala záujem. Dokonca aj autor scenára David Chase bol dopredu zmierený s neúspechom. Dnes sú Sopranovci zrejme najväčším popkultúrnym dielom svojej doby a synonymom pre nevtieravý seriál, ktorý zmenil televíznu tvorbu.

Homer Simpson hranej tvorby

Seriál Sopranovci je o partii chlapov, ktorí si zarábajú za hranicou zákona. Ich rajónom je mesto New Jersey, na druhej strane rieky Hudson od honosnejšieho New Yorku. Sopranovci fušujú do mestských zákaziek, prepadávajú nákladiaky preplnené cigarami a chľastom, vsádzajú na športové výsledky a pri tom všetkom predstierajú, že každý deň od deviatej do piatej makajú vo vlastnej firme na spracovanie odpadu.

Hlavným hrdinom je mafiánsky don Tony Soprano. Má štyridsiatku na krku a zápasí s krízou stredného veku. Firmu zdedil po otcovi a snaží sa ju pretiahnuť do 21. storočia. Matka je prehnane starostlivá. S dospievajúcimi deťmi to býva zložité. Hoci Tony manželku miluje, je jej neverný. Má depresie aj úzkosti, a tak začne pravidelne navštevovať terapeuta. Tvorca seriálu David Chase to všetko vymyslel ešte pred úspechom komédie Analyzuj a herec James Gandolfini urobil z hlavného hrdinu Homera Simpsona hranej tvorby.

Rodina z Mestečka Twin Peaks

Gandolfini je ako Tony Soprano neprehliadnuteľný. Zavalitá postava ide ruka v ruke s ťažkým funiacim dychom, ktorý znie ako vyhrážka smrťou. Lenže hlavný hrdina je zároveň nečakane milý a plynulo prechádza od hrozby k láskavosti a zase späť. Spôsob, akým Gandolfini hrá mafiánskeho dona, sa stal najväčším esom Sopranovcov. Televízia HBO vyrástla vďaka úspechu Sopranovcov z menšieho kanálu s filmami a športovými prenosmi do veľkosti úspešnej káblovky, ktorú každý pozná a ktorá nám dala seriály Hra o tróny, Boardwalk Empire a The Wire.

David Chase vymyslel Sopranovcov po dvadsiatich rokoch kariéry. Celý čas túžil písať scenáre k filmom. Ale dostal sa len k televízii, ktorú bytostne neznášal. V roku 1995 ho inšpirovali slová: „Nechceme to, čo vysielajú iné televízie“ a spomenul si na nápad, ktorý mu pred niekoľkými rokmi zatrhli. Komediálne predstavenie o mafiánovi s citovými problémami pretvoril v scenár pilotnej epizódy, ktorú prešpikoval vlastnými skúsenosťami. Inšpiroval sa i vizuálnou podobou a mnohovrstevnatým príbehom Mestečka Twin Peaks.

Seriál, ktorý sa neodmieta

Sopranovci sa prestali vysielať po šiestich sériách v roku 2007. Rozhodol o tom Chase. Keby to vtedy záležalo len na HBO, zostali by na televíznej obrazovke oveľa dlhšie. 86 epizód sa podľa mnohých vyrovná takým klasickým mafiánskym filmom, ako sú prvé dva diely Krstného otca, Mafiáni alebo Špinavé ulice. Sopranovci sú rozsiahlejší než všetko toto dokopy. Charakterizácia hrdinov sa vyrovná dobrému románu. Je to jeden z najlepšie napísaných dramatických seriálov všetkých čias. Je to skrátka seriál, ktorý sa neodmieta.

Vymyká sa zákonu televíznej gravitácie a čím ďalej príbeh ubieha, tým sú epizódy lepšie. Až na poslednú scénu, ktorá je pre Sopranovcov taká neobvyklá, že ju fanúšikovia dodnes považujú za jedno z najmenej vydarených finále na obrazovke. Čím lepší seriál je, tým horšie sa s ním lúči. Pre mafiánov z New Jersey to platí aj na druhýkrát.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Sopranovci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82.6 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Daniel Attias, John Patterson, David Chase, Timothy Van Patten, Allen Coulter, Steve Buscemi

Scénár David Chase, Terence Winter, Michael Imperioli

Obsadenie James Gandolfini, Edie Falco, Jamie-Lynn Sigler, Michael Imperioli, Lorraine Bracco, Tony Sirico, Robert Iler

Dĺžka 58 min.

HBO3 utorok 26. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC