Film / seriál

Sladké, vianočné televízne pečivo

Romantický film Vianoce na plný úväzok
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Vianoce sa majú tráviť s rodinou. Dobrý film k nim dnes už neodmysliteľne patrí. Lenže aký vybrať? Niekto má rád akčáky, iný potrebuje psychologickú drámu na zamyslenie a tretia strana sa zase nezaobíde bez odpočinkovej, romantickej komédie. Takže je fajn, keď sa čas od času objaví film, ktorý sadne tak nejako všetkým.

Vianoce na plný úväzok je film rozprávajúci príbeh slečny, ktorá čoskoro príde o prácu, pretože nákupné centrum, kde je zamestnaná, sa zatvára. Scenár síce pochádza z roku 2019, vďaka vírusu je dnes však vlastne aktuálnejší ako pred rokom. Ale nebojte sa, ide o vianočný film, nič zlé sa nemôže stať. Naša hlavná hrdinka je žena činu, a tak sa nákupné centrum rozhodne priviesť späť k životu pomerne odvážnym spôsobom. Tak. Teraz sme vás naladili, napli a viac neprezradíme.

Odpočinok pri obrazovke

Späť však k tomu začiatku – sú filmy, ktoré vyžadujú maximálne sústredenie a chvíľka nepozornosti vás môže stáť všetko. Taký Nolan je tým známy, pri filme Počiatok bolo pomaly treba robiť si poznámky. Iné filmy vás zase síce pobavia, ale tak vystresujú, že potom potrebujete odpočinok. Tvorcovia Vianoc na plný úväzok na toto zrejme mysleli a dali si za cieľ natočiť projekt nenáročný, zábavný pre všetky cieľové skupiny a k tomu taký, ktorý vám odpustí, keď vám napríklad nejaká tá minúta utečie, pretože vás vzdialená teta poctila vianočným telefonátom.

Film, ktorý sadne tak nejako všetkým a zaručeně naladí na vianočnú atmosféru

Dobrý film

Nenechajte sa mýliť, predošlý odsek nie je kritika. Nenáročný film pre všetkých nevzniká ako výsledok kompromisu, skôr poctivého skúmania toho, ako ušiť pohodlný overal, ktorý zahreje všetkých. Režisérka Jill Carter dobre chápe, čo robí a natočila film zámerne taký, ktorý vás bude pri obrazovke držať v napätí, ale nebudete si od stresu ohrýzať nechty, nestrávite po jeho skončení hodinu vášnivou diskusiou s ostatnými, naopak, budete oddýchnutí, ako po dobre načasovanej a správne dlhej poobedňajšej prechádzke.

Tiya Sircar

Tento typ filmov vyžaduje určitý typ hercov. Jasne čitateľné charaktery, ktoré sú také, ako vyzerajú na prvý pohľad. To, čo vidíte, je to, čo dostanete, žiadna levota, ktorá by vás v polovici filmu prekvapila a vy ste museli prehodnocovať, či teda hlavného hrdinu vlastne máte radi a či by ste náhodou nemali fandiť záporákovi. Až na Tiyu Sircar. Táto herečka má o poznanie viac vrstiev ako jej kolegovia. Je to síce kompliment, pani Sircar však z filmu miestami vystupuje a núti vás premýšľať nad ňou viac než nad ostatnými, čo vás bude vytrhávať z toho plánovaného vianočného uvoľnenia, ktoré film navodzuje. Ale čo, aj poobedňajšia prechádzka potrebuje sem-tam nejaké poriadne stúpanie.

Vidieť?

No samozrejme. Preč je dohadovanie sa o tom, čo sledovať. Tento film je ako misa plná rozličných druhov koláčikov, z ktorej si vyberú ako milovníci vanilkových rožkov, tak ich zaprisahaní odporcovia, ktorí nedajú ani ranu bez osích hniezd. A o tom koniec koncov Vianoce sú. O chvíľach, ktoré sú také odpočinkové a nekonfliktné, ako sa to len dá. Búrlivých drám si užijete dosť cez rok.


Tiya Sircar

Táto herečka je jasným príkladom toho, že keď sa chce... Nemala slávnych rodičov, ani kontakty, začala rolami typu „čašníčka číslo 2“ či „pani v pozadí“, ale húževnato sa prepracovávala k väčším a dôležitejším postavám. No a teraz sa objavuje po boku hviezd ako Zac Efron či Owen Wilson. To najlepšie má ale podľa všetkého ešte pred sebou.

Vianoce na plný úväzok

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Jill Carter

Scénár Michael J. Murray

Obsadenie Tiya Sircar, George Wendt, Joe Dinicol, Lara Jean Chorostecki…

Dĺžka 84 min.

HBO štvrtok 24. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC