Film / seriál

Skončíme ako dinosaury?

Skončíme ako dinosaury?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Zemi hrozí totálna katastrofa. Zostáva osemnásť dní, kým ju zasiahne meteorit veľkosti Texasu. Je možné tento scenár zvrátiť?

Vyzerá to tak, že ľudstvo sa dočkalo naozajstného Armageddonu. Našťastie na Zemi žije pár šialencov, ktorí sú ochotní ísť do každej srandy a obrovský meteorit sa pokúsia zničiť. Americký hit konca deväťdesiatych rokov je taký nabitý hviezdami, že neviete, koho sledovať skôr. Na záchrannú misiu totiž kývli také kalibre ako Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Will Patton, Steve Buscemi, William Fichtner, Owen Wilson a ďalší. Armageddon nie je len film postavený na efektoch, vďaka hereckým esám sa môžete tešiť aj na odľahčené scény, a to všetko pod taktovkou geniálneho režiséra Michaela Baya.

Lovec: Nechcem byť materialistická mrcha tejto party, ale čo rizikový príplatok?

Iste, obrovský meteorit rútiaci sa na planétu Zem je desivý, veď už raz úplne dokázal vyhladiť pravekých obyvateľov, a to o dosť väčších obyvateľov, dinosaurov. Takže predstava, že sa to stane znovu a tentoraz mu za obeť padne celé ľudstvo, je naozaj desivá. Ale ľudia boli vždy vynaliezaví, ako inak by tiež dokázali prežívať na vrchole potravinového reťazca tisíce rokov. Navyše, ako dnes vie každé malé dieťa, najvynaliezavejší sú Američania, preto záchrancovia nás všetkých prichádzajú takmer pravidelne zo Spojených štátov. Aj tentoraz sa Zem pokúsi zachrániť partia odvážlivcov s americkým pasom pod záštitou všemocnej inštitúcie NASA.

Trocha irónie nikoho nezabije

Filmov s podobnou katastrofickou tematikou bolo natočených dosť a dosť. Väčšinou boli veľmi efektné, lenže keď katastrofy začnú brať režiséri príliš vážne, na divákov môžu vo výsledku také diela pôsobiť príliš ťažkopádne alebo nepatrične. Keď však pomerne banálny a predvídateľný príbeh okoreníte humorom a obsadíte doň prvotriedne hollywoodske hviezdy, razom sa z klišé béčkového charakteru stane celkom dobrý biják. Zázraky nečakajte, teda záchrana planéty je zázrak, ktorý do posledných minút vyzerá nesplniteľne, ale kinematografický zázrak sa nekoná. To však neznamená, že by mal byť Armageddon spálený.

A ešte niečo musí mať každý správny katastrofický film – romantiku! Bez srdcervúceho príbehu lásky, lúčenia milencov a radostného stretnutia by to predsa nebolo ono. Ústrednú dvojicu si zahrali Liv Tyler a Ben Affleck. Liv hrá dcéru Brucea Willisa, hlavného predáka, ktorý má pod palcom všetkých tých drsných chlapov, ktorí napriek pudu sebazáchovy a často aj logike idú do samovražednej misie. Affleck je Willisov najlepší parťák, ktorý sa vyzná v ropných vrtoch a pôde ako málokto. A tu musí prísť trochu Shakespeara, aby boli diváci udržovaní v správnom napätí. Ben a Bruce sú síce kamoši, ale dcéru rozhodne mladému podriadenému za ženu dať nemieni, to by ho radšej zabil. Ach, Romeo, prečo si len Romeo...

Koniec dobrý, všetko dobré

Ale aby sme Armageddonu len neškodili. Keď od neho nečakáte umelecký zážitok, ale len akčný zážitok s dobrými efektmi, budete spokojní. Minutáž je síce trochu dlhšia (150 min.), Ale dnes sme zvyknutí aj na ťažšie filmové kalibre trvajúce pokojne tri hodiny. Treba podotknúť, že napríklad Steve Buscemi si svoju rolu mierne vyšinutého týpka, ktorého by za normálnych okolností nikto nepustil ani do lietadla, nieto do vesmírnej lode, náležite užíva. Najvtipnejšie hlášky rozhodne scenáristi ponechali jemu. A jeho postava je tiež najmenej predvídateľná. Nikdy neviete, či sa na blázna len hrá, aby si kryl vlastný chrbát, alebo ním naozaj je. Škoda je trošku Liv Tyler, z ktorej scenáristi Hensleigh a Abrams urobili len totálnu naivku. O jej hereckom talente nikto nepochybuje, ale tu ho, žiaľbohu, vôbec nevyužili.

Tak či tak Armageddon patrí do ranku hollywoodskych kasových trhákov, ktoré patria do deväťdesiatkového kánonu, a s kopou pukancov je to celkom zábavné predstavenie.

Armageddon

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,9 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Michael Bay

Scénár Jonathan Hensleigh, J.J. Abrams

Obsadenie Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Liv Tyler, Chris Ellis, Jason Isaacs, Will Patton

Dĺžka 150 min.

Rok 1998

HBO štvrtok 10. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC