Film / seriál

Singapurská smotánka

Zovretie Singapuru – historický seriál

Kým v Európe zúri vojna, ako sa zdá, v Singapure beží život nerušene ďalej. Lenže zdanie často klame…

Výpravné historické seriály sú čoraz obľúbenejšie, ale väčšinou sa držia na európskom alebo americkom kontinente. Zovretie Singapuru vás zavedie oproti konvenciám do Ázie, konkrétne do 40. rokov, kedy sa v týchto končinách dramaticky premieňali nielen politické pomery. 

Toto je koniec jednej éry.
Dej seriálu začína na prelome rokov 1941 a 1942, kedy mesto bombardovali Japonci. Druhá svetová vojna konečne doputovala aj do juhovýchodnej Ázie a fatálne ovplyvnila životy nielen miestnych obyvateľov. Ešte než sa ale naplno rozbehne bojová vrava, vrátime sa o pár mesiacov späť, aby ste sa mohli dokonale zoznámiť s rodinou Blackettovcov.

Ázijské panstvo Downton

Blackettovci sú prominentná britská rodina, ktorej sa vo vtedajšej britskej kolónii viac ako darilo. Užívajú si bohatstvo a život na vysokej nohe a príliš ich nezaujíma, čo sa deje v Európe. Vojna je pre nich na hony vzdialená, ale samozrejme len nakrátko. Seriál tak v mnohom pripomína novšie rodinné ságy z ranku rôznych Dynastií, kde sa žije v honosných sídlach, dámy nosia okázalé róby, páni zase perfektne sediace obleky a čo je najhlavnejšie, všetci proti všetkým neustále intrigujú. Akurát je celý dej zasadený do historických kulís, čo celému seriálu len pridáva na príťažlivosti.

Základný konflikt sa točí okolo podielov v spoločnosti, ktorú vlastnia Blackettovci spolu s Webbovcami. Keď je Webb starší zbavený svojich práv, prechádza jeho podiel na Matthewa, ktorý sa zatiaľ o obchod príliš nezaujímal a všetci ho majú len za ľahkomyseľného flákača. Predovšetkým Walter Blackett je od zlosti bez seba a snaží sa Matthewa vyšachovať z hry všetkými možnými spôsobmi.

Samozrejme do deja zasahujú aj dámy a najrôznejšie milostné pletky, dohovorené sobáše alebo tajomné milenky. Seriál Zovretie Singapuru je naozaj v pravom slova zmysle rodinnou ságou, kde prím hrá majetok a spoločenské postavenie. Exotické prostredie juhovýchodnej Ázie už je len pomyselnou čerešničkou na torte v určite nákladnej výprave. Je však škoda, že miestni obyvatelia aj bežný kolorit nedostali v seriáli väčší priestor. Scenárista Christopher Hampton adaptoval pôvodný román s citom a dôrazom na historické súvislosti rozpadu britských kolónií, ale je otázka, či toto je pre dnešných divákov to najzaujímavejšie.

Historický seriál výborne ukazuje, ako dokáže životmi ľudí hýbať nielen história, ale predovšetkým rodinné intrigovanie. Skvelý vizuál, rýchle strihy a parádna výprava sú navyše divácky veľmi atraktívne.

Ak je niekto stelesnením britskej elegancie aj určitej aristokratickej umiernenosti, je to britský herec Charles Dance. Tento elegán začínal ako kopa ďalších na divadelných doskách, dnes je však hojne obsadzovaný nielen britskými produkciami. Na filmové plátno prerazil v roku 1981 v bondovke Len pre tvoje oči. Objavil sa aj v českom filme Tmavomodrý svět (2001). Seriálovým fanúšikom určite neunikol v obľúbenej Hre o tróny (2011–2019) alebo v súčasnosti v Korune (2019–2022).

Zaujímavosť

V rozhovore pre Daily Mail režisér Tom Vaughan povedal: „Je to, ako by Jane Austen napísala spoločenskú komédiu – ale potom Japonci začnú s bombardovaním!“

Pozrite si aj

Nálet na Čchung-čching (2018)

Japonské bombardovanie počas druhej svetovej vojny zažilo viac ázijských miest. Historická dráma zachycuje Číňanov brániacich sa japonskej invázii až s neuveriteľnou tvrdohlavosťou. V tomto výpravnom epose si zahral jednu z hlavných úloh Bruce Willis.

Ithaca (2015)

Ako vyzerala vojna na druhej strane sveta? Na severoamerickom kontinente síce vojnové fronty neboli, napriek tomu vojna ovplyvňovala každodenné životy všetkých aj v malom mestečku San Joaquin, kde je štrnásťročný Homer odhodlaný stať sa najrýchlejším doručovateľom telegrafných správ.

Zovretie Singapuru

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Tom Vaughan

Scénár Christopher Hampton

Obsadenie Charles Dance, David Morrissey, Colm Meaney, Luke Treadaway…

Dĺžka 6 × 44–46 min.

Epic Drama HD nedeľa 7. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC