Film / seriál

Severné vody

Severné vody – päťdielna dramatická miniséria
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Nový seriál z produkcie britskej BBC je taký mrazivý, že pri jeho sledovaní budete potrebovať sveter a vo vypätých scénach možno aj čiapku cez oči.

Nová päťdielna miniséria Severné vody, ktorá vznikla podľa rovnomennej knižnej predlohy Iana McGuirea, zachytáva súmrak veľrybárskeho remesla aj temné stránky viktoriánskej spoločnosti v príbehu polárnej loveckej expedície, ktorá bola vopred odsúdená k záhube.

My ľudia sme úbohé stvorenia

Ocitáme sa v roku 1859. Z armády prepustený chirurg Patrick Sumner (Jack O'Connell) sa nechá najať ako lodný felčiar na veľrybársku loď Volunteer. Ťažko závislý od morfia dúfa, že sa v priebehu výpravy zbaví prízrakov vlastnej minulosti, predovšetkým spomienok na rabovanie obliehaného Dillí. Na rovnakú loď mieri aj harpunár Henry Drax (Colin Farrell), notorik a zvrhlé sadistické monštrum, ktoré je stelesnením mravnej ľahostajnosti a barbarstva. S rovnakou ľahkosťou ubíja tulene ako veľryby, znásilňuje mužov aj ženy, likviduje kohokoľvek, kto mu stojí v ceste za uspokojením vlastných potrieb. V porovnaní so Sumnerom, ktorý zúfalo bojuje o zvyšky svojej dôstojnosti, predstavuje jeho protipól.

Svet je peklo a ľudia v ňom sú trýznenými dušami a zároveň čertmi.

Človek človeku vlkom

Nikto z posádky navyše netuší, že skutočným účelom výpravy nie je lov veľrýb, ale poistný podvod. Námorníci sa tak stávajú rukojemníkmi smoliarskeho kapitána Brownleeho a cynického majiteľa lode Baxtera, ktorí dobre vedia, že v čase lacného parafínu, veľrybárskym výpravám odzvonilo. Fingované stroskotanie škunera by však mohlo vyniesť imanie. Na posádke, ktorú Baxter považuje za ľudský odpad, nezáleží. Cesta lode Volunteer tak čoskoro začne pripomínať výpravu zatratencov do pekla, pri ktorej nakoniec pôjde o jedinú vec – prežiť. 

Žiť znamená trpieť

Drsný príbeh o drsných mužoch vyniká až šokujúcou vecnosťou. Ubíjanie tuleňov na ľadových kryhách pôsobí takmer ako nezúčastnený dokumentárny záznam. Krv je krv, špina je špina a smrť je smrť. Žiadne inotaje ani metafory, ide len o všedné práce lovca. Halucinogénna scéna, pri ktorej Sumner na pokraji smrti prenasleduje ľadového medveďa, aby v jeho vyvrhnutých útrobách našiel útočisko pred chladom, je napriek všetkej svojej brutalite podmanivo krásna. 

Podľa ohlasov kritiky i divákov je jasné, že sa BBC podarilo vyprodukovať brilantný seriál, ktorý v sebe skĺbil veľkorysú výpravu s príťažlivo ponurou atmosférou, hutný príbeh s prvkami thrilleru a mimoriadne herecké výkony, medzi ktorými jednoznačne vyniká Colin Farrell v úlohe psychopatického zabijaka Draxa. Mimochodom pre túto rolu sa Farrell musel premeniť na skutočného ľudského goliáša. Neuveriteľnosť tejto premeny dokladá scéna lekárskej prehliadky, pri ktorej Sumner hľadá v zákutiach Draxovho tela stopy po venerickej chorobe. Vzhľadom na to, že väčšina natáčania sa realizovala v Severnom ľadovom oceáne severne od Špicbergov, mohlo byť nakoniec Farrellovo zmužnenie aj nezanedbateľnou výhodou…

Colin Farrell 

Teraz štyridsaťpäťročný herec pochádza z írskeho Dublinu. Po prvých 
krôčikoch v dnes už zabudnutých televíznych seriáloch, si ho na javisku londýnskeho divadla a Warehouse všimol Kevin Spacey. Farrellova filmografia obsahuje desiatky titulov vrátane takých hitov ako Telefónna búdka, Minority Report, V Bruggách, Sedem psychopatov a mnoho ďalších.

Severné vody

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Andrew Haigh

Scénár Andrew Haigh

Obsadenie Colin Farrell, Jack O'Connell, Eliza Butterworth, Stephen McMillan, Tom Courtenay, Stephen Graham

Dĺžka 5 × 55–60 min.

HBO piatok 3. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC