Film / seriál

Šach mat vojne a mučeniu

Šachová novela – vojnová dráma
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Gestapo, šach, posadnutosť, zmena osobnosti a túžba po pomste. To je koktail pozoruhodnej vojnovej drámy podľa knihy Stefana Zweiga.

Viedeň 1938, Rakúsko je okupované nacistami. Advokát Josef Bartok sa chystá utiecť so svojou ženou do Ameriky, ale je zatknutý a odvezený do sídla gestapa v hoteli Metropol. Pretože pochádza z miestnej aristokracie, má pomôcť vodcovi gestapa Böhmovi získať prístup k bankovým účtom. Bartok odmieta spolupracovať, hoci je na dlhé týždne umiestnený na samotku a psychicky týraný. Zostáva tvrdý a neochvejný. Až potom, čo ukradne starú knihu o šachu, ponorí sa do hry a začne si prehrávať šachové partie, je schopný znovu získať určitú psychickú stabilitu. Lenže tá potom prerastie až v sebadeštruktívne správanie a vyvolá túžbu po pomste.

Kľúč hľadaj v obsadení

Režisérovi Philippovi Stölzlovi (Ich war noch niemals in New York, Liečiteľ, Vražedná stena) sa podarilo dať dohromady skvelé herecké obsadenie. Vynikajúci ansámbel obsahuje okrem populárneho Olivera Masucciho (Ako Hitler ukradol ružového zajačika, Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora) v úlohe Josefa Bartoka aj ďalších talentovaných hercov, okrem iných Albrechta Schucha, Birgit Minichmayr alebo Rolfa Lassgårda. „Oliver na mňa ako herec urobil obrovský dojem; má široký repertoár výrazov, je vo svojej práci starostlivý a emocionálne pravdivý. Okrem toho dokáže byť melancholický, ale má v sebe temnú, agresívnu stránku, čo som pre film považoval za dôležité,“ vysvetľuje Stölzl svoj výber pre hlavnú rolu advokáta Bartoka.

Frídlová, prineste kávu pre nášho hosťa.

Šialenstvo samoväzby

„S Zweigovou Šachovou novelou som sa stretol už v ranom veku a je to ten príbeh, ktorý vo vás zostane po celý život. Preto som bol veľmi rád, keď prišla ponuka túto látku natočiť,“ hovorí režisér. Film situoval do vypočúvacej miestnosti, v ktorej rozohráva intenzívny súboj medzi Bartokom a gestapákom Böhmom, ktorý ho vypočúva a necháva mučiť, a tiež na Bartokom vysnívanú palubu zaoceánskej lode plávajúcej do Ameriky, na ktorej palube prebiehajú šachové zápasy.

Philipp Stölzl skvele vykresľuje šialenstvo samoväzby a jeho hlavná hviezda Oliver Masucci mu v tom výdatne pomáha tým, ako brilantne stelesňuje súboje Bartokovej osobnosti. Jeho premena je fascinujúca.

Česká stopa

Ako bolo povedané, scenár bol napísaný na motívy novely úspešného rakúskeho spisovateľa Stefana Zweiga, ktorý ju dokončil v roku 1941, rok pred svojou samovraždou. Ako predloha poslúžila filmárom už niekoľkokrát – prvýkrát v roku 1960, kedy podľa nej natočil nemecký režisér Gerd Oswald film Schachnovelle. Nemusíme ale chodiť ďaleko. O dvadsať rokov neskôr, vo vtedajšej Československej televízii, dala podnet na vznik inscenácie Královská hra. Podľa scenára Jiřího Hubača ju natočila režisérka Miroslava Valová, ktorá do hlavných úloh obsadila renomovaných hercov na čele s Rudolfom Hrušínskym, Luďkom Munzarom a Petrom Haničincom.

Film Šachová novela prináša zážitok v podobe mimoriadneho príbehu aj hereckých výkonov. A na pozadí toho tiež skutočný príbeh o anexii Rakúska nacistickým Nemeckom, ktorý je určite dobré si z času na čas pripomenúť.

Oliver Masucci ( * 6. decembra 1968)

pochádza z nemeckého Stuttgartu z nemecko-talianskej rodiny. Svoju kariéru začínal na divadle, ktorému dodnes zostáva verný a postupne sa začal presadzovať aj v drobných televíznych rolách. Zahral si v seriáloch Miesto činu, Kobra 11 či Kriminálka Kolín. Na filmovom plátne ho diváci mohli vidieť napríklad vo filme Ako Hitler ukradol ružového zajačika, Enfant Terrible, Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora alebo v jeho poslednom filme Denná smena z roku 2022.

Šachová novela

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Philipp Stölzl

Obsadenie Oliver Masucci, Birgit Minichmayr, Albrecht Schuch, Moritz von Treuenfels, Carl Achleitner, Clemens Berndorff, Eric Bouwer

Dĺžka 112 min.

Rok 2021

HBO pondelok 21. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC