Film / seriál

Riskantný podnik

Riskantný podnik
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Na vrchol ich ženie kombinácia sexu, chľastu, drog a peňazí. Lenže čo ak v štvrtej sérii prvotriedne hlúpi obchodní konzultanti zhučia dole?

 
Po udalostiach z predchádzajúcich troch sérií a času strávenom za mrežami sa nechce veriť, že je niečo také ešte možné, ale život obchodného konzultanta Martyho Kaana sa znovu obrátil hore nohami. A nebude v tom sám. Jeho (nielen) obchodná partnerka Jeannie van der Hooven, ktorej neúspešne v alkoholovom opojení vyznal lásku, sa tak dlho snažila o štátnu zákazku a kula pikle, až ho za tie mreže dostala. Teraz je tehotná. Marty si odsedel trest za sprisahanie, lenže Jeannie z jeho života nezmizla. Ani z jeho zneuctenej firmy Kaan & Associates. Štart štvrtej série House of Lies vyzerá, že by mohol byť začiatkom pekného nepriateľstva. 

Cynická hra 

Predstavitelia hlavných úloh Don Cheadle a Kristen Bell sú v súkromí pomerne blízkymi priateľmi. O to viac vraj majú radi, keď sa pred kamerou môžu poriadne pohádať. Cheadle patrí k charakterným hercom s povedomou tvárou ale menej známym menom. Často býva nominovaný na prestížne filmové ceny (za úlohu v dráme Hotel Rwanda bol v roku 2005 nominovaný na Oscara) a vďaka štyrom rokom na televíznej obrazovke v House of Lies je z neho televízna hviezda. Kristen Bell naopak pôsobí dojmom, že sa ako televízna hviezda narodila. To preto, že prerazila ako titulná hrdinka obľúbeného seriálu Veronika Marsová, potom nasledovali Hrdinovia, Gossip Girl a kopa romantických komédií – hlavne Kopačky. Lenže až House of Lies ponúkli obom úlohy (anti)hrdinov, v ktorých sa môžu poriadne vyblázniť. „Títo ľudia nie sú citovo založení. Vedia, ako sa udržať v cynickej hre, ktorá ich vo svete biznisu môže dostať na vrchol, ale keď dôjde na záležitosti srdca, sú ako teenageri,“ vysvetľuje Don Cheadle.

Kaan & Associates v konkurze?

„Jeannie sa zo všetkých síl snaží udržať na sedadle spolujazdca a z toho vznikajú nové problémy. Ešte dôležitejšie je, že sa musí vyrovnať s následkami toho, že nechtiac zničila to najlepšie, čo sa jej v živote prihodilo – vzťah s Martym. Ukazuje sa, že je zraniteľná,“ opisuje Kristen Bell situáciu po Martyho návrate. Kaan & Associates navyše čelia vlastným veľkým trapasom. Po Martyho zatknutí totiž firma prišla o všetkých dôležitých klientov a teraz sa musí deliť o kancelárie s mladou platformou party vývojárov zameraných na mobilné aplikácie. „Drú sa a ohýbajú chrbát kvôli problémovým, otravným klientom, ktorí za to vlastne ani veľmi nestoja. Z toho vychádza veľa komických momentov.“ 
A to je práve ono. House of Lies drámu vie, ale práve komédia jeho štýl vybrúsila. Spoločne s Martyho cynickými komentármi, ktorými pravidelne prekračuje hranice televíznej obrazovky a prihovára sa priamo k divákom. Ani štvrtá séria nebude na podobné situácie skúpa. Hrdinovia z Kaan & Associates sa v nej stretávajú s problémovým vizionárom trochu podľa vzoru mladého Steva Jobsa, čo v záchvate hnevu neváha nefunkčný model kvázi prelomového auta poničiť požiarnou sekerou i vlastným močom. 

Prvotriedni hlupáci

House of Lies sa snaží dokázať, že ambiciózni a úspešní (alebo niekedy aj neúspešní) sa automaticky rovná blázniví. Na takých pánov sme si už dávno zvykli. S dámami je to možno inak, ale tvorcom seriálu sa nedá uprieť, že sa im podarilo vytvoriť rovnoprávnu partiu hlupáčikov. Títo konzultanti v manažmente hnaní na vrchol sexom, chľastom, drogami a samozrejme hromadou prachov bez škrupúľ a zaváhania využívajú vlastných kamarátov, rodinu i seba navzájom. Ich osobné životy sú úplne šialené. Je vôbec možné, aby sa v takom svete dali Marty a Jeannie vážne dokopy? Možno! Pretože aj keď sú v House of Lies prvotriedni hlupáci, človek si ich musí zamilovať.

House of Lies

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74 %
Foto HBO

Réžia Stephen Hopkins, Matthew Carnahan, Seith Mann, Adam Bernsteii…

Scénár Matthew Carnahan, Karin Gist

Obsadenie Don Cheadle, Kristen Bell, Ben Schwartz, Josh Lawson, Dawn Olivieri, Glynn Turman, Nia Long, Bess Armstrong, Griffin Dunne, Greg Germann, Megalyn Echikunwoke, Larenz Tate…

Dĺžka 27 min.

HBO utorok 18. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC