Film / seriál

Milla Jovovich šiestykrát masakruje zombíkov

Milla Jovovich šiestykrát masakruje zombíkov
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Sexy Milla Jovovich sa vracia na plátno, aby trojhlavňovou brokovnicou rozstrieľala na kašu ďalšie stovky nemŕtvych.

Keď dnes poviete Resident Evil, filmoví fanúšikovia sa okamžite rozdelia do dvoch skupín. Jedna z nich šesťdielnu (zatiaľ) zombie ságu odmieta a považuje ju za totálne béčkovú, tá druhá na ňu nedá dopustiť. A to s vedomím všetkých chýb, ktoré „residentské“ filmy obsahujú. V tomto článku chceme hovoriť k tej druhej skupine, do ktorej patrí aj autor textu.

Keď som sa totiž pred dvadsiatimi rokmi vydal navštíviť priateľa v nemeckom Kolíne nad Rýnom, došlo k osudovému stretnutiu s vecou menom PlayStation. Kamarát musel narýchlo odísť a nechal ma v byte na pár dní samého. Jeho posledné slová zneli: „Na PlayStation radšej nesiahaj.“ Neskoro. Sotva zaklapli dvere, môj zrak spočinul na zakázanej škatuľke. Zapol som ju a na obrazovke nabehol titulok Resident Evil… Ďalších šesť hodín ubehlo ako voda a ja, totálne fascinovaný, som stále zabíjal zombíkov v Raccoon City.

Predpokladám, že sa podobných príbehov odohralo viac. Ako inak si vysvetliť, že filmové spracovanie kultovej videohry má za sebou už šesť pokračovaní a aj napriek sľubom režiséra a scenáristu Paula W. S. Andersona sa zrejme dočkáme aj sedmičky? Zaujímavé je, že na rozdiel od takej Lary Croft sa hlavná postava Alice v pôvodnej hre vôbec nevyskytuje. Na druhú stranu sa dá pochopiť, že keď ste režisér akčných krvákov (ako Paul W. S. Anderson) a vezmete si za ženu jednu z najatraktívnejších filmových herečiek (Milla Jovovich), musíte ju obsadiť do úlohy ultramegasexy neohrozenej hrdinky. Urobil by som to isté.

Posledná kapitola

V poslednom diele sa Alice vracia na prapôvodné miesto činu, do Raccoon City, centra zlej Umbrella Corporation. Čo ju k tomu vedie? Paul W. S. Anderson samozrejme. Autor a režisér sa rozhodol, že urobí za svojím veľdielom epickú bodku. A tá predsa musí obsahovať okrem veľkolepých scén i veľkolepé rozuzlenie. Zásadným obratom je preto podivný fakt, že umelá inteligencia nazývaná Červená kráľovná prezrie a po piatich dieloch, kedy sa snažila Alice zabiť, jej znenazdajky začne pomáhať. Vysvetlí totiž Alice, že do 48 hodín celé ľudstvo zahynie, pretože bude do vzduchu vypustený smrtiaci vírus. Našťastie existuje protilátka, ktorá sa ale bohužiaľ nachádza v podzemnom komplexe zločineckej Umbrelly. Áno, hovoríme o takzvanom Úli. Alice chvíľu váha, ale potom sa rozhodne, že Červenej kráľovnej verí, a vydá sa zachrániť ľudstvo.

Akcia, zvuky, strih

Kto by sa obával, že sa v šestke spomalí tempo či ubudnú nemŕtvi a brutálne akčné scény, môže zostať pokojný. Anderson tentoraz naopak pridal plyn aj hlasitosť. Film je dokonca taký hlasný, že miestami až fyzicky trhá uši. Bojové scény sa kopia jedna za druhou, napriek tomu si ich veľmi neužijete. Režisér sa v strižni pravdepodobne predávkoval kofeínom a bojovky rozkúskoval po desatinách sekundy. Divák sa tak ani nestačí orientovať, kto koho vlastne kope do tváre. Šialený strih navyše sprevádzajú už spomínané ohlušujúce ruchy. To je pre fanúšikov ságy zlá správa, vyzerá to, ako by si Anderson nebol istý kvalitou akčných scén, a preto ich roztrhal na sekundy. V poslednom diele tiež vstávajú z mŕtvych postavy, pri ktorých sme si boli istí, že už v predchádzajúcich dieloch zahynuli, a naopak obľúbenci miznú… Tvorca posledného dielu sa skrátka vôbec nepapre s nejakou kontinuitou dejovej linky. Ak sa mu hodí nejaký bývalý zloduch, pokojne si ho nechá naklonovať. Fanúšikovia tak musia vypnúť mozog, zaškrípať zubami a oddať sa akčnému zážitku. A ten naozaj nechýba. V postapokalyptickom svete sa šéfovia Umbrelly preháňajú v akýchsi obrovských transportéroch, za ktorými pochodujú státisíce nemŕtvych ako krvilačná armáda.

Asi nepôjde o spojler, keď prezradím, že Alice si nakoniec so všetkými zombíkmi a zločincami z Umbrelly poradí.

Milla Jovovich

Štyridsaťjedenročná herečka ukrajinského pôvodu sa najskôr venovala modelingu, jej hereckú kariéru naštartoval sci-fi film Piaty element od Luca Bessona, za ktorého bola aj niekoľko rokov vydatá.

Zaujímavosti

Počas natáčania došlo k dvom smutným udalostiam. Kaskadérka Olivia Jackson sa vážne zranila a musela nakoniec podstúpiť amputáciu ľavej ruky, ďalší člen štábu potom bohužiaľ neprežil stret s armádnym vozidlom.

Mladšiu verziu Alice stvárnila vo filme skutočná dcéra Milly Jovovich.

POZRITE SI AJ

REC

Španielsky thriller rozpráva o mladej reportérke, ktorá sa so svojím kameramanom vydáva točiť reportáž do miestnej požiarnej stanice. Keď sa ozve tiesňové volanie starej ženy, vydávajú sa aj s hasičmi do jej domu, kde je uväznená. Na mieste sa však ozýva šialený krik.

Krajina mŕtvych

Režisér slávnej Noci živých mŕtvych George A. Romero nakrútil ďalší zombie horor o skupine ľudí ukrývajúcich sa v opevnenom meste. Za jeho bránou sa potulujú živí mŕtvi a čakajú na každú chybu preživších.

Resident Evil: Posledná kapitola

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,9 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Paul W. S. Anderson

Scénár Paul W. S. Anderson

Obsadenie Milla Jovovich, Ali Larter, Iain Glen, Shawn Roberts, William Levy, Eoin Macken, Rola

Dĺžka 107 min.

Rok 2016

HBO nedeľa 29. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC