Film / seriál

Ray Donovan: Nový seriál Smrť, vydieranie, špehovanie…

Ray Donovan
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Šikovný drsňák zariadi a vyžehlí všetko, čo hollywoodski bohatí potrebujú. Lenže vlastná temná minulosť mu už šliape na päty.

H viezdny hráč amerického futbalu sa prebúdza po ťažkej nočnej párty. V posteli vedľa neho leží pôvabná nahá dievčina. Jedinou škvrnou na jej kráse je krv rozmazaná po tvári. Tak začína štýlový, napriek tomu neobvyklý nový dramatický seriál Ray Donovan pomenovaný po hlavnom hrdinovi. Ray je hollywoodsky „zariaďovač“ všetkého možného aj nemožného. Pracuje pre zavedenú právnu firmu a bohatým, niekedy aj slávnym, pomáha s trochu neobvyklými problémami. Vlastnú temnú minulosť v Bostone hodil za hlavu, jeho život napriek tomu nevyzerá pokojne alebo snáď nezáživne. Musí sa totiž naučiť vyvážiť čas venovaný rodine a novej kariére v Los Angeles. Smrť, vydieranie, špehovanie a ďalšie pracovné problémy sa navyše lepia na päty oveľa väčším komplikáciám. Manželstvo nie je žiadnou prechádzkou ružovým sadom, Rayovho nenávideného otca práve prepustili z väzenia a zatiaľ čo z mladšieho brata, ktorý sa v detstve stretol so sexuálnym zneužívaním, je nespoľahlivý alkoholik, starší po mnohých zápasoch v boxerskom ringu bojuje s neporaziteľným Parkinsonom.
 

Antihrdina ušitý na mieru

„Ray je veľmi komplikovaný hrdina. To nehovorím len preto, že takto herci väčšinou hovoria. Naozaj to je zložitá postava. Má kopu starostí. Vyzerá to, že má veľmi temnú a bolestivú minulosť, ktorá ho podľa mňa neustále prenasleduje,“ hovorí Liev Schreiber. Obrovská charizma štyridsaťšesťročného známeho-neznámeho herca zo špionážneho thrilleru Salt je hlavným dôvodom, prečo si Raya Donovana nemôžete neobľúbiť napriek tomu, že to nie je žiadny svätec. Schreiber sa už skôr dočkal rolí schopných (anti)hrdinov. Vo vojnovej dráme Odpor bol jedným z partizánskych vodcov v boji proti nacistom. Až Ray Donovan ale pôsobí, akoby bol Schreiberovi ušitý na mieru rovnako presne ako elegantné obleky hlavného hrdinu.
 
Schreiber sa pritom po skúsenostiach s Kriminálkou Las Vegas späť na televíznu obrazovku nijak moc neponáhľal. „Prečítal som si scenár k prvému dielu, páčil sa mi, zdal sa mi zaujímavý, ale nechcelo sa mi tú rolu brať,“ priznáva. „Jedna z vecí, ktoré ma presvedčili, bola téma, ako sa v súčasnosti vyrovnať s otcovstvom. Vyzerá to tak, že veľa klasických hodnôt v súčasnosti nemá moc význam. Na Rayovi ma zaujalo, že je to tradične založený typ chlapa. Proste old school. Vidím v ňom veľa z toho, čo sám obdivujem a s čím si lámem hlavu vo vlastnom živote, ako si má človek nájsť morálne epicentrum a zostať si za niečím stáť.“
 

Box je náš

Raya Donovana vymyslela scenáristka a producentka Ann Binderman, ktorá má za sebou štyri roky oceňovanej kriminálnej drámy Southland. Zároveň je podpísaná okrem iného pod dobovou gansgterkou Verejní nepriatelia s Johnnym Deppom a Christianom Baleom. Drsná autorka síce tvrdí, že ju baví aj záhradkárčenie, ale jednou z jej vášní je rozhodne box. Tvrdý šport s nekompromisnými pravidlami, s ktorými ju zoznámili priatelia, od začiatku stál pri zrode Raya Donovana. Vedľa bývalého boxera, teraz trénera Terryho je tu tiež Rayov nevlastný brat túžiaci vyboxovať si rešpekt v ringu. A hlavne Rayov otec v podaní Jona Voighta.
 
Do primárne zábavne koncipovaného seriálu sa navyše dostali aj vážnejšie prvky sexuálneho zneužívania mladistvých. Všetci bratia Donovanovci s tým majú nepríjemné skúsenosti, ale iba najmladšiemu to zničilo život. Autorku inšpirovala skutočná aféra z amerického cirkevného prostredia. „Nikdy ma ani nenapadlo, že by som ako žena mala písať len o určitých veciach. Svadby, šaty a randenie ma nezaujímajú – teda randenie áno, ale nezaujíma ma, ako sa niekto snaží vybojovať si chlapa. Sú to všetko kraviny,“ hovorí svojrázna duchovná matka Raya Donovana. 

Ray Donovan

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81 %
Foto HBO
HBO pondelok 14. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC