Film / seriál

Psia láska, sila skál

Psia láska, sila skál
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Keď už si mysleli, že majú vojnu za sebou, čakala ich ešte jedna bitka: ako prekonať predpisy a môcť byť spolu aj v civile.

Film o priateľstve vojačky Megan Leavey a jej armádneho psa Rexa vznikol podľa skutočných udalostí. Tento Rex nie je komisár ako v rovnomennom televíznom seriáli, ale seržant. Skutočne: psy majú v americkej armáde hodnosť. Rex je nemecký ovčiak, ktorého ako parťáka vyfasuje mariňáčka Megan. Spolu vyrazia do vojny v Iraku odhaľovať podomácky vyrobené výbušniny.

Zatiaľ čo vo filme je Rex pochopiteľne najagresívnejší pes zo svorky a Megan k svojmu psovodstvu príde ako slepá k husliam, realita bola trochu „obyčajnejšia“. Film nazvaný jednoducho menom hlavnej hrdinky Megan Leavey sa od skutočného príbehu občas uchýli ku scenáristicky osvedčeným postupom, ale jadra sa drží. Megan s Rexom spolu absolvovali viac ako stovku misií počas troch rokov.

Pozitívne ladený film o osudovom pute medzi mariňáčkou a jej armádnym psom poškrabká za ušami každého diváka

Oproti svojmu neskoršiemu disciplinovanému mariňáckému ja nie je mladá Megan žiadny vzor cností. Dcéra rozvedených rodičov sa potáca v kruhu. Rodina ju nepodporuje, z neperspektívnej práce ju vyhodia preto, že ráno prišla s opicou, a ešte k tomu jej po drogovom žúre umrie najlepší kamarát. Keď náhodou zbadá náborový plagát do armády, niečo sa v nej pohne. Je to z trucu? Z bezvýchodnosti? Sama nevie.

Dril u námornej pechoty čiže mariňákov jej pomôže urovnať si veci v hlave, ale je to až ďalší problém, čo Megan definitívne postrčí tam, kde nájde svoje pravé miesto. Keď v rámci disciplinárneho konania čistí psie koterce, okamžite ju práca psovodov zaujme. Nenechá sa odradiť tvrdými nárokmi na kvalifikáciu a s vynikajúcimi výsledkami absolvuje tréning. Po ňom dostane na vôdzke Rexa, psa, ktorý jej v rámci príprav doslova natrhol zadok. A je z toho láska na celý život.

Film Megan Leavey jednoduchý, ale silný príbeh nijako nekomplikuje. Režisérka Gabriela Cowperthwaite ho rozpráva chronologicky, priamočiaro a s minimom vedľajších postáv, ktoré hraničia so šablónou: protivná matka, chápavý otec, drsný veliteľ so zlatým srdcom, pár zameniteľných kolegov vojakov a potom ten jeden, ku ktorému by do seba uzavretá hrdinka mohla mať bližšie. Kate Mara je v titulnej úlohe príjemne civilná. K realistickému vykresleniu armádneho prostredia režisérke pomáhajú skúsenosti: dokumentárny seriál Shootout! natáčala okrem iného priamo na mariňáckej základni v meste Twentynine Palms (mimochodom, práve v rokoch 2005 a 2006, kedy Megan slúžila v Iraku).

Nasadenie vo Fallúdži a v Ramádí s ubíjajúcou horúčavou, neznesiteľnou nudou aj všadeprítomným napätím Megan s Rexom spojí doslova na život a na smrť: spolu zachránia veľa životov, prežijú explóziu nastraženej výbušniny a dostanú vyznamenanie. Ale happy end sa zatiaľ nekoná. Kým dievča z armády vystúpi, pes pokračuje do Afganistanu. Nech sa Megan akokoľvek snaží, nedostane možnosť si Rexa osvojiť. „Tie psy nie sú na hranie. Nie sú to už dokonca ani psy. Sú to bojovníci,“ vysvetľuje vojačke so zlomeným srdcom jej niekdajší veliteľ Gunny. Film sa stále realisticky drží pri zemi a namiesto toho, aby z armády robil neprajnícke zelené mozgy, pripomína tragické prípady, ktoré „psy v uniforme“ po prepustení do „civilu“ spôsobili. Ale Megan sa nevzdáva…

Od vojen v Iraku a Afganistane už ubehlo dosť času na to, aby sa o nich natáčali aj nedrastické, pozitívne osobné príbehy ako Megan Leavey, ktoré skúsenosť z konkrétneho konfliktu povyšujú na všeobecnú úroveň.

Kate Mara

Rodáčka z New Yorku je pravnučkou zakladateľov tímov amerického futbalu New York Giants a Pittsburgh Steelers, spolu so sestrou Rooney sa ale dala na herectvo. Debutovala vo filme Náhodné stretnutie, výrazné úlohy mala v oscarovej dráme Skrotená hora, thrilleri Ostreľovač, sci-fi Marťan či komiksovej adaptácii Fantastická štvorka.

Zaujímavosti

Skutočná Megan Leavey sa vo filme objaví ako jedna z nekompromisných inštruktoriek pri hrdinkinom armádnom výcviku.

Režisérka Gabriela Cowperthwaite debutovala dokumentom Blackfish o kosatke, ktorá v zajatí v akvaparku Sea World smrteľne zranila troch ľudí.

Pozrite si aj

Smrť čaká všade

Seržant James velil jednotke amerických pyrotechnikov počas vojny v Iraku a zisťuje, že kvôli náročnej práci už nedokáže žiť normálny život.

Môj pes Skip

Deväťročný Willie je outsider z malomesta. Keď jeho jediný kamarát narukuje do druhej svetovej vojny, pomôže Williamovi čeliť nástrahám dospievania nový parťák – Jack Russell teriér Skip.

Megan Leavey

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70,6 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Gabriela Cowperthwaite

Scénár Pamela Gray, Annie Mumolo

Obsadenie Kate Mara, Tom Felton, Bradley Whitford, Ramón Rodríguez, Edie Falco, Will Patton, Geraldine James

Dĺžka 114 min.

Rok 2017

HBO2 utorok 1. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC