Dokument

Mars – sci-fi, alebo blízka budúcnosť

Astronaut na Marse

Ako vyzerá misia na inú planétu? Čo všetko je treba zvládnuť a aké nástrahy čakajú na posádku? Celkom unikátny seriál Mars vás vezme na neuveriteľnú výpravu na nášho červeného suseda.

Ľudia o osídlení inej planéty snívajú nespočetne veľa rokov. Teraz sa hovorí o tom, že kolonizácia ďalšieho sveta bude pre prežitie ľudstva nutnosťou. Je to vôbec možné? Veľa filmov z žánru sci-fi sa nás snaží presvedčiť, že áno. A k realite majú možno bližšie, než si vieme predstaviť (napríklad taký Marťan Mattom Damonom). Pre vedcov to totiž nie je otázka toho, či sme schopní takúto misiu podniknúť, ale či by sme to vôbec mali urobiť.

Tím programu National Geographic sa rozhodol, že preskúma ľudské, vedecké i filmárske možnosti v ambicióznom projekte, ktorý má misiu na Mars úplne reálne simulovať. V šesťdielnej minisérii sa môžete tešiť na profesionálne filmové zábery, najmodernejšiu animačnú techniku a rozhovory s prvotriednymi vedeckými kapacitami. Za niečo také by sa nemuseli hanbiť ani v Hollywoode. „Brian (Grazer, pozn. red.) a ja spolu s našimi priateľmi z Radical sme chceli nielen vytvoriť dokument o snahe dobyť Mars, ale predovšetkým to spraviť skutočne veľkolepou filmovou cestou,“ hovorí výkonný producent Ron Howard.

„Divákom ponúkneme informácie i živú akciu. Ambiciózna predstava NGC o konečnej podobe bola pre nás skutočnou výzvou.“ Budete tak mať možnosť sledovať celý proces od výberu sponzorov cez výcvik kozmonautov a ich neľahkú cestu na Mars sprevádzanú mnohými technickými komplikáciami až po následnú snahu vybudovať na červenej planéte obývateľnú základňu. Dej je situovaný do roku 2033, teda do nie až tak vzdialenej budúcnosti a okrem zaujímavých vedeckých názorov a objavov na vás čakajú tiež praktické návody – ako si vyrobiť vodu alebo kyslík.

Toto vesmírne predstavenie si rozhodne nenechajte ujsť a každú nedeľu sledujte, ako ľudstvo prekonáva samé seba.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Mars

Dokument
Foto Nat Geo Channel

Dĺžka 6×60 min.

nedeľa 4. 12.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC