Film / seriál

Proste ideme točiť

Komediálna dráma Let Them All Talk
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Meryl Streep zvoní telefón, na druhom konci je režisér Steven Soderbergh. Steven: „Čau Meryl, natočíme niečo?“ Meryl: „To by šlo, máš scenár?“ Steven: „No trochu, budeme ale improvizovať.“ Meryl: „Aha, koľko je honorár?“ Steven: „Päť korún.“ Meryl: „A kedy chceš točiť?“ Steven: „Tak nejako hneď.“ Meryl: „Aha, ty už máš štáb a tak?“ Steven: „To nie je treba, beriem kameru do ruky a ideme.“ Meryl: „Tak dobre.“

A si tak nejako vyzeral nástup hollywoodskej Meryl Streep do projektu ešte hollywoodskejšieho Stevena Soderbergha. Film sa volá Let Them All Talk a Soderbergh do toho išiel len s hrubým scenárom, kamerou v ruke a kolieskovým kreslom pod sebou (na pohyblivé zábery). Nič z uvedeného nevadilo hviezdam ako Candice Bergen, Gemma Chan, Lucas Hedges a Dianne Wiest, a preto si projekt ani napriek jeho maličkosti nemohli nechať ujsť. Prečo veci komplikovať. A ten honorár? Do jeho filmov by mnohí išli pokojne zadarmo.

Pre radosť z rozprávania

Ruku na srdce, často viac nie je treba. Soderbergh rozpráva poctivo, sústredí sa hlavne na postavy a na to netreba veľkú výpravu alebo technické vymoženosti. Niekedy natáča na iPhone, ktorého obraz je podľa neho dosť dobrý na to, aby spoľahlivo vyrozprával príbeh. Lenže keď sledujete jeho filmy, nemáte pocit, že ste o niečo ochudobnení. Rozprávačstvo vo svojej základnej forme je tam totiž také dobré, že na všetko ostatné v okamihu zabudnete. Soderbergh je okrem toho veľmi dobrý kameraman, takže aj s obyčajným vybavením vie vyrobiť neobyčajné kúsky.

Pri písaní hľadáš inšpiráciu v sebe? To je trochu namyslené, nie?

O čom?

Tento zatiaľ najnovší Soderberghov film rozpráva o slávnej spisovateľke, ktorú hrá spomínaná Meryl Streep. Tá sa vydáva na cestu s dvoma kamarátkami, synovcom a literárnou agentkou. Celé je to samozrejme o láske, ale aj o bilancovaní, premýšľaní nad minulými chybami a nad tým, odkiaľ spisovateľ berie inšpiráciu. Je to ľudské, úprimné, prirodzené a v neposlednom rade skvele zahrané.

Čo čakať?

Na to sa ťažko odpovedá – ale je to v prípade Soderbergha dôležitá otázka. Jeho filmy sú totiž ťažko predvídateľné. Tu sa vrhne do nízkorozpočtového filmu točeného na malú kameru bez väčšieho štábu, tu sa vrhne do megafilmu Dannyho jedenástka obsadeného Bradom Pittom, Mattom Damonom, Georgom Clooneym a podobnými hviezdami. Tu rieši citlivú, ľudskú, sociálnu drámu v komornom filme, tu sa pustí do show o striptéroch. Nie je námetovo ani žánrovo vyhranený, proste ho baví rozprávať príbehy a robí to čertovsky dobre. Jeho filmy ale majú jedno spoločné – a to, že vždy kladie veľký dôraz na bohatosť postáv. Každá žije úplne uveriteľným životom a každá má jasné a pochopiteľné motívy.

Nie sú tak len postavičkami v príbehu, ktoré slúžia jeho agende, ale charaktery s bohatou škálou prepracovaných životov. Každá vedľajšia postava dáva zmysel rovnako ako tá hlavná. A to je veľmi dôležité, pretože to znamená, že nech už od Soderbergha budete pozerať čokoľvek, budete mať pocit, že sledujete časť existujúceho sveta. A vďaka tomu vás každý jeho film zasiahne viac, než keby to tak nebolo. 

Thomas Newman

O skladateľoch filmovej hudby sa toľko nepíše, tak sa im poďme tentoraz trochu venovať. Thomas Newman znamená vo svete hudby to isté ako Streep v herectve. Skladal pre oscarové 1917, Hľadá sa Dory, bondovky Spectre a Skyfall, Wall-E, Báječný hotel Marigold... proste všetky prémiové filmy, o ktorých sa veľa hovorí. A jeho otec zložil slávnu znelku 20th Century Fox, čo je, či už sa vám to páči, alebo nie, jedna z najznámejších melódií západnej civilizácie.

Zaujímavosti

Meryl Streep za svoju rolu naozaj dostala len asi päť korún, a to napriek tomu, že jej bežný honorár za film je zhruba niečo pod pol miliardy.

Film mal hrubý scenár napísaný Deborah Eisenberg, zvyšok herci improvizovali – stránky mali skôr ako inšpiráciu, aby vedeli, kadiaľ zhruba sa má dialóg uberať.

Pozrite si aj

Magic Mike: Bez nohavíc 

Príbeh o striptéroch, ktorý by v rukách iného režiséra bol atraktívny, farebný akčný a sexy. V rukách Soderbergha ale divákov prekvapil aj citlivosťou, s ktorou sa stretávajú skôr v jemných, sociálnych témach…

Nákaza

Rovnako citlivo spracovaná je i Nákaza, film o víruse šíriacom sa svetom, v ktorom sa budete stretávať s množstvom termínov, ktoré v týchto mesiacoch figurujú aj v médiách. Okrem jeho aktuálnosti však stojí za to aj kvôli tomu, že tento apokalyptický film  ide po ľudských príbehoch.

Let Them All Talk

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Steven Soderbergh

Scénár Deborah Eisenberg

Obsadenie Meryl Streep, Gemma Chan, Lucas Hedges, Dianne Wiest, Candice Bergen, Christopher Fitzgerald, Daniel Algrant

Dĺžka 108 min.

Rok 2020

HBO streda 13. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC