Film / seriál

Projekt Modrá kniha

Projekt Modrá kniha

V deväťdesiatych rokoch boli mimozemšťania a UFO osvedčeným filmovým hitom. Potom sa po nich zľahla zem a teraz „prilietajú“ znova.

Seriál Projekt Modrá kniha sa pohybuje na pomedzí fikcie a historického dokumentu, keď sa vracia do päťdesiatych rokov minulého storočia, kedy sa zrodil reálny projekt s názvom Modrá kniha. V Spojených štátoch sa roky vŕšili nevysvetliteľné javy. Množili sa prípady zmiznutí ľudí, pozorovania podivných útvarov na poliach či záhadných svetiel na oblohe, ktoré si ľudia nevedeli vysvetliť. Vláde samozrejme tieto prípady nedali spať, a preto vznikol projekt, ktorý mal za úlohu tieto úkazy zmapovať. Jeho súčasťou boli aj agenti, ktorí mali rozkľúčovať, čo je a čo nie je mimozemského pôvodu.

Napínavé predstavenie, ktoré zaujme hlavne ako sci-fi retro seriál s výbornou produkciou

Hlavnými vyšetrovateľmi v tomto prípade nie je tandem žena a muž, ale dvaja úplne odlišní chlapíci (rodová korektnosť nemusí byť naozaj všadeprítomná). Jedným je mladý dôstojník letectva kapitán Michael Quinn (Michael Malarkey) a druhým skúsený doktor Allen Hynek (Aidan Gillen), skeptický vedec a profesor astronómie. Jeden je ochotný pripustiť existenciu takmer všetkého, ak mu nadriadený povie, nech tomu verí, druhý má pre všetko racionálne vysvetlenie. Jeden si chce užívať život, druhý chce budovať kariéru. Môžete si tipnúť, kto je kto. Hlavnou postavou je okrem vyšetrovateľov predovšetkým doktor Hynek, ktorý nemá tú najlepšiu povesť v akademických kruhoch, a tak zapojenie do Modrej knihy chápe ako príležitosť dokázať, že je odborník na slovo vzatý. Ale skúste v päťdesiatych rokoch niekomu prednášať o tom, čo je UFO…

Niečo na to bude…

Seriál Projekt Modrá kniha vychádza z reálnych záznamov tajných služieb. Ide o prípady, ktoré sa naozaj skúmali. A keď k tomu pripočítate veľmi dobre spracované dobové reálie, kostýmy a rekvizity, dostanete seriál, pri ktorom budete veľmi váhať, či to všetko nemôže byť náhodou pravda. Obrazová nálada seriálu je navyše veľmi temná. Hlavné postavy sa neustále pohybujú na letiskách, v obrovských hangároch, ideálne v nočných hodinách a akoby náhodou vždy padne hmla. Temná farebnosť doplnená vojenským prostredím vo všeličom pripomína legendárne Akty X, len agenti majú kostené obrúčky okuliarov a všetko si zapisujú ceruzkou na papier. Občas vás pri sledovaní napadne, či sa niekde neobjaví kapitán Amerika, aby vyhlásil, že všetko preberá S.H.I.E.L.D.

Nielen pre fanúšikov agenta Muldera

Celkovo je seriál dobre natočený a Aidan Gillen v úlohe neodbytného vedca je veľmi dobrý. Občas mu ale chýba trochu ľudskejší rozmer. Človek, ktorý sa nikdy ničoho nezľakne, hlas zvyšuje len preto, že chce od svojich súperov uznanie a vždy má nejakú teóriu vysvetľujúcu, čo sa stalo, občas sám pôsobí ako z inej planéty.

Fanúšikovia záhad, sci-fi, Mužov v čiernom, Muldera a Scullyovej si ale samozrejme prídu na svoje. Navyše detektívne ladenie epizód nielen zvyšuje napätie, ale dovoľuje vám tipovať si vlastné teórie, ako k tomu alebo onomu javu mohlo dôjsť. Najmrazivejším faktom ale stále zostáva, že toto nie je fikcia, ale takto nejako počas studenej vojny tajné služby v Spojených štátoch postupovali. Trochu problematicky sa potom javia politické udalosti týchto rokov, ktoré sú akcentované len výberovo, a často vám unikajú súvislosti, prečo sa niektoré veci dejú. Ale to je len malá škvrnka na inak veľmi zaujímavom televíznom počine.

Aidan Gillen

Narodil sa v Dubline v roku 1968. Začínal tak ako herec drobných úloh v 80. rokoch. Prielom prišiel so seriálom Queer as Folk (1999–2000), na základe ktorého bol nominovaný na ceny britskej filmovej akadémie. Neskôr sa objavil vo filmoch ako Šanghajskí rytieri (2003), Návrat Temného rytiera (2012) či Beneath the Harvest Sky (2013). Väčšinou si ho však budete pamätať ako prefíkaného a arogantného Malíčka z Hry o tróny.

Zaujímavosť

Doktor Josef Allen Hynek je skutočná postava. Celkovo sa zapojil do troch projektov snažiacich sa potvrdiť, alebo vyvrátiť existenciu UFO – Projekt Sign, Projekt Grudge a Projekt Blue Book.

Pozrite si aj

Akty X

Prípady Muldera a Scullyovej, agentov, ktorí vyšetrujú prísne tajné prípady, pozná snáď každý. Tento seriál poznamenal nielen celú generáciu divákov, ale aj seriálových tvorcov všeobecne. Mulder a Scullyová sú ikonickí agenti FBI riešiaci paranormálne javy, ktoré si nikto iný netrúfa, ale hlavne nedokáže vyšetriť.

Dark Skies

Je seriál, ktorý nadväzuje na Akty X a predznamenáva Modrú knihu. Odohráva sa v 60. rokoch, kedy projekt Modrej knihy prebiehal a vo Washingtone sa jeho vedenia ujíma mladý asistent kongresmana John Loengard.

Projekt Modrá kniha

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Robert Stromberg, Pete Travis…

Scénár Sean Jablonski, Harley Peyton…

Obsadenie Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Michael Harney, Neal McDonough…

Dĺžka 10 × 42–44 min.

Epic Drama HD štvrtok 19. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC