Film / seriál

Prísľub úsvitu

Prísľub úsvitu – francúzska životopisná dráma

Prerodu malého Romana Kacewa na slávneho spisovateľa Romaina Garyho, nositeľa Goncourtovej ceny, nechýba humor ani prekvapivé momenty.

Charlotte Gainsbourgh v úlohe svojráznej matky Niny vo filme Prísľub úsvitu, ktorá sa napriek všetkej biede predvojnového Poľska rozhodne zo svojho syna vychovať slávnu osobnosť, vás rozhodne zaujme. Slávny spisovateľ Romain Gary (Pierre Nine) bol tak trochu celoživotne v pasci. Už ako malý musel čeliť posmechu spolužiakov aj susedov, pretože jeho matka kade chodila, tam rozprávala, že z neho bude génius, a to prinajmenšom. Sama sa vzdala hereckej kariéry, aby sa ako samoživiteľka v podstate obetovala pre svoje jediné dieťa.

Kto je tu génius

Film vznikol podľa knižného životopisu samotného veľkého spisovateľa Romaina Garyho, ktorý dokázal, že pozerať sa na vlastný život s nadhľadom aj humorom je celkom dobre možné. A veľmi podobne pristúpil k filmovému životopisu aj režisér Eric Barbier. Všetok humor totiž nie je prvoplánovo chcený, ale prirodzene vyplýva zo situácií, do ktorých sa Romain a Nina dostávajú. Vďaka tomu sú hlavní hrdinovia veľmi ľudskí a vy ako diváci im veľmi dobre rozumiete. Aj keď ste nikdy neleteli v stíhačke, nezažili bombardovanie alebo nezískali žiadne dôležité ocenenie.

Nenávidel som matku ako žiadny syn na svete.

Jedinou otázkou zostáva, o kom vlastne Prísľub úsvitu je? O Nine, ktorá chcela zo svojho syna vychovať významnú osobnosť tak veľmi, až o neho svojím spôsobom prišla? Alebo o Romainovi, ktorý si bol vedomý, že svojej matke vďačí za to, kde je a čím je, ale svojím spôsobom ju za to nenávidel? Obe postavy sú komplikované, ale minimálne herecky v tomto filme hrá prím Charlotte Gainsbourg. Nina v jej podaní je vlastne neznesiteľná ženská, ktorá znemožňuje svojmu synovi aj zomrieť (je otázka, či to pre neho bola záchrana, alebo predĺženie pekla). Na druhú stranu presne rozumiete, prečo chce pre svojho syna všetky tie úžasné, možno až desivé veci. Je ako motor, ktorému nikdy nedôjde palivo. Dokonca aj po smrti ženie Romaina ďalej dopredu, pretože on si nedokáže predstaviť, že by svoju matku sklamal.

Je to trochu bizarný film, ale je v ňom kus srdca, vášne, a hlavne poctivej filmárčiny. Nina aj Romain idú na doraz, nič sami sebe ani jeden druhému neodpúšťajú. A tak nastávajú mierne absurdné a vlastne vtipné situácie, keď Nina zakazuje synovi venovať sa maliarstvu, pretože to je odbor, ktorý zvádza umelcov k samovražde. Ako hovorí Romain: „Musela nám stačiť literatúra.“ A preto je koniec tohto príbehu neľútostnou životnou iróniou, ktorú si Romain navyše sám spísal.

Prísľub úsvitu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,3 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Eric Barbier

Scénár Eric Barbier, Marie Eynard

Obsadenie Pierre Niney, Charlotte Gainsbourg, Didier Bourdon, Jean-Pierre Darroussin, Catherine McCormack, Finnegan Oldfield, Nemo Schiffman

Dĺžka 130 min.

Rok 2017

Film Europe+ HD nedeľa 26. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC