Film / seriál

Ponzi Bernie s tvárou Roberta De Nira

Ponzi Bernie s tvárou Roberta De Nira
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Príbeh rozpráva o jednom z najväčších finančných podvodov na Wall Street. Režisér filmov Vrtieť psom alebo Rain Man Barry Levinson sa opäť hlási ku slovu, a to vo veľkom štýle. Film z produkcie HBO The Wizard of Lies, ktorý vznikol podľa rovnomennej knihy novinárky a spisovateľky Diany B. Henriques, je natočený podľa skutočného príbehu podnikateľa Bernieho Madoffa, ktorý spreneveril vyše 50 miliárd dolárov.

B ernie Madoff, vo filme skvele stvárnený Robertom De Nirom, založil roku 1960 spoločnosť Bernard L. Madoff Investment Securities, v ktorej bol až do roku 2008 predsedom.

Prostredníctvom tejto spoločnosti lákal nepreberné množstvo firiem k investíciám, ktoré sa im mali vysoko úročiť. Samotné úroky však nepochádzali z reálnych výnosov, ale z investícií, ktoré do spoločnosti vložili novo prichádzajúci investori. Bernie tak neuveriteľne dlhý čas viedol svoju spoločnosť podľa Ponziho schémy, kedy sa investícia reálne oplatí iba prvým prichádzajúcim. V decembri 2008 však pôsobenie jeho spoločnosti ukončila FBI, ktorá podnikateľa zatkla za spreneveru. Madoff sa ku všetkému priznal a prvé veľké interview z väznice poskytol práve Diane B. Henriques pre denník The Times.

Film si nekladie za cieľ nájsť zmysel a odôvodnenie toho, prečo Bernie Madoff celých päť dekád spreneveroval peniaze od obrovského množstva ľudí aj organizácií. Tvorcovia sa ani nesnažia o to, aby v divákoch budili sympatie k tomuto mužovi, ktorý bol po dlhé roky považovaný za poprednú osobnosť židovskej filantropie. Film je skôr intímnym a znepokojujúcim portrétom osobnosti človeka, ktorý sa v súkromí prejavuje napríklad tak, že počas rodinnej večere zvládne rozplakať svoju osemročnú vnučku. A to len preto, že sa ho spýtala, ako sa mu darí na Wall Street.

The Wizard of Lies je odvážna štúdia charakteru Bernieho Madoffa. Momenty, v ktorých ponižuje alebo sa vyhráža svojim synom, sú prekladané scénami, v ktorých z Bernieho vyžaruje láska k jeho žene Ruth, ktorá je stvárnená očarujúcou Michelle Pfeiffer. Robert 
De Niro skvele vystihol spôsob Madoffovho správania najmä v scéne, kedy bez mihnutia oka a bez prejavenia akýchkoľvek emócií dostane počas chvíľky z potencionálneho investora namiesto ponúkaných 100 miliónov dolárov celých 400 miliónov dolárov.

Film má v divákovi vyvolať úvahy nad tým, ako je možné, že sa celá vec Madoffovi podarila utajiť pred jeho vlastnou rodinou, dokonca aj pred milovanou manželkou. Určite nejde o extrém, keď príbeh poukazuje tiež na to, že tými skutočnými obeťami boli členovia jeho rodiny, ktorí žili po celý život v prepychu a kvôli hlave rodiny sa zo dňa na deň stali spoločenskými vyvrheľmi.

„Dovoľte mi sa vás na niečo opýtať. Myslíte si, že som sociopat?“ Pýta sa Madoff Diany B. Henriques, ktorá ho zavaľuje otázkami počas interview vo väzení. Divák nepočuje jej odpoveď, a musí sa tak rozhodnúť sám.

The Wizard of Lies

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60 %
Foto HBO

Réžia Barry Levinson

Scénár Diana B. Henriques, Sam Levinson

Obsadenie Robert De Niro, Hank Azaria, Michelle Pfeiffer, Kristen Connolly, Lily Rabe, Alessandro Nivola, Kathrine Narducci

Dĺžka 133 min.

Rok 2017

HBO štvrtok 15. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC