Film / seriál

Po siedmich rokoch konečne na slobode

matka so synom
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Joy je mladá slobodná matka a žije so svojím synom Jackom. Na tom by nebolo nič také divné, keby chlapec nebol plodom znásilnenia a jeho biologickým otcom Starý Nick – muž, ktorý dievča uniesol ešte ako neplnoletú a uväznil ju v malej izbe.

Izba je to jediné, čo malý Jack za päť rokov svojho života spoznal. Spolu s mamou žijú na ploche pár metrov štvorcových, pozerajú televíziu a hrajú sa. Každý večer potom Joy chlapca uloží k spánku v šatni, pretože nechce, aby bol svedkom toho, ako si jej väzniteľ príde pre svoju dennú dávku potešenia. 
 
Hoci je ich život mizerný a Starý Nick im nedáva ani dostatok jedla, snaží sa Joy zostať optimistická a vychovávať syna čo najlepšie. Vďaka tomu Jack uverí, že na svete existuje iba ich izba a to, čo sa deje v televízii, je len fikcia. Jedného dňa mu ale jeho zvedavosť nedá a vylezie zo šatne, aby sa pozrel, čo sa v izbe deje. Tam zbadá svoju mamu s ich väzniteľom. V tú chvíľu sa Joy rozhodne, že takto syna vychovávať nechce a začne plánovať útek. Napriek mnohým prekážkam sa obom väzňom skutočne podarí utiecť a dostanú sa na vytúženú slobodu. Ale sedem rokov je dlhý čas a návrat do pôvodného života nebude ľahký – mladá žena životu v izbe už privykla a chlapec nikdy nič iné nepoznal…
 
Izba vychádza z knižnej predlohy Emmy Donoghue, ktorá spracovala aj scenár. Réžie sa ujal írsky rodák Lenny Abrahamson, ktorý má za sebou oceňované drámy Garáž či Adam a Paul. Režisér sa ku knihe dostal náhodou a hneď ho zaujala, autorke preto napísal desaťstránkový list, v ktorom Izbu prirovnával k Platónovej jaskyni, a vyčkával – od spisovateľky mu obratom prišla kladná odpoveď. Ako Abrahamson priznal, mal trochu strach, aby natáčanie nebolo traumatické pre osemročného Jacoba Tremblayho, predstaviteľa Jacka. Nakoniec to ale dobre dopadlo: „Stačilo len zakričať strih a Jacob bol z úlohy vonku. Hneď sa chcel s Brie (predstaviteľkou Joy – pozn. red.) hrať. Tá pritom mala často ešte slzy v očiach – predsa len natáčanie bolo psychicky náročne,“ dodal Abrahamson.
 
Americká rodáčka Brie Larson získala za úlohu Joy cenu BAFTA, Zlatý Glóbus a navrch ešte Oscara. Niet divu – svedomito sa pripravovala, a aby dokázala lepšie pochopiť situáciu hlavnej hrdinky, dokonca sa dobrovoľne na mesiac izolovala od ľudí a držala prísnu diétu. Počas natáčania si potom vôbec neumývala vlasy a nečistila pleť, aby vynikla jej nenalíčená tvár. „Hovorila som so špecialistom na traumy, aké dôsledky má na psychiku sedemročné väznenie v jednej miestnosti, nedostatok vitamínu D, málo jedla alebo chýbajúca základná hygiena – veď Joy nemala ani kefku na zuby,“ vysvetlila svoje prípravy Larson. Aj vďaka tomu dokázala zahrať ženu na pokraji zúfalstva, ktorá ale odmieta stratiť nádej. „V izbe, kde sa nakrúcalo, sme všetci cítili tú beznádejnú atmosféru a nikto v nej nechcel byť dlhšie, než bolo nutné. Pocit uväznenia bol naozajstný,“ opísala herečka náladu na pľaci.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Izba

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,6 %
Foto HBO

Réžia Leonard Abrahamson

Scénár Emma Donoghue

Obsadenie Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers, Wendy Crewson, Amanda Brugel, Joe Pingue, Joan Allen

Dĺžka 118 min.

HBO sobota 22. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC