Film / seriál

Pes Indiana Jonesa

Dobrodružný film Volanie divočiny
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Ja viem, že dnes sa knižky už moc nečítajú, takže omladina román Volanie divočiny od Jacka Londona poznať nebude. Ale nech vie, že to je naozaj legendárne dielo. Alebo aspoň bolo. Takže keď sa tento rok dočká filmového spracovania jedným z popredných svetových štúdií, je to udalosť.

Pre tých neznalých, priblížme dej. Začína to psom, ktorý je sympatický, ale dosť rozmaznaný. Vyrastá v rodine, ktorá ho rozmaznáva ako svoje dieťa. Takže vyzerá skvele, srsť sa mu len leskne a čoskoro ho teda unesú priekupníci.

Ten pes počúva viac svoje inštinkty ako príkazy svojho pána

Z teplej Kalifornie sa tak dostáva do Yukonu, čo je síce taktiež pekné miesto, ale je tam permanentne zima. Je to totiž až „hore“ v Kanade. Chudák tam musí dvojmetrovými závejmi ťahať sane, ale aklimatizuje sa, utečie a spriatelí sa s akýmsi dobrodruhom, s ktorým sa človek na jeho cestách nenudí, aj keď ide často o ňufák jemu aj jeho novému pánovi. 

Jack London

Tento pán písal také tie dobrodružné príbehy, kde hrdinovia sú hrdinskí, západy slnka vždy krásne a dobrodružstvo čaká za každým rohom. Eposu a romantiky nie je nikdy veľa a kto má za pásom nôž, je muž. Takže nie je divu, že keď sa jeho dielo spracuje do filmu, hlavného hrdinu nemôže hrať nik iný ako predstaviteľ najslávnejšieho filmového dobrodruha Indiana Jonesa. Harrison Ford sa teda vo svojich takmer osemdesiatich rokoch prezliekol do koženého kabáta a začal pobehovať pred kamerou po zasnežených pláňach Yukonu.

Predstavenie epických rozmerov

Je to jeden z tých filmov, kde sa nešetrilo. Najskôr sa to plánovalo ako hit leta, čo, nebyť vírusu, mohlo sa podariť. Stálo to veľa miliárd, pretože bolo treba zaplatiť toho Indianu, Omara Sy, Karen Gillian a podobné nákladné mená. Celé to je veľké a dramatické, čo tiež nebolo lacné, už podľa traileru sa točilo všetko, na čo si režisér spomenul a nikto mu jeho epické nápady nevyhováral. Čo pre producentov predstavovalo výzvu, režíroval to totiž Chris Sanders, človek kovaný animáciou, kde sa divokými nápadmi hádže navôkol bez limitov, pretože naanimovať sa dá čokoľvek, všakže. Mimochodom, spomínaný umelec stojí napríklad za úspešnými filmami Ako vycvičiť draka alebo Lilo & Stitch. Čo sú animované filmy, ale to sa tu hodilo.

Znamená to, že ten pes…

…bude animovaný? Áno. A čo si budeme hovoriť, technológia je síce pokročilá, ale oči, tie oči… Sčítané podčiarknuté, animovaný pes vyzerá animovane a bude to chcieť trochu zvykania a zabúdania, aby ste sa cez to preniesli. Ak to urobíte, čaká na vás sladký, zaujímavý, rodinný zážitok, pri ktorom sa päste budú napätím zatínať a nakoniec jedno oko nezostane suché.

Takže vidieť?

To hej. Nie je pravdepodobné, že by sa z filmu stal hit, ktorý definuje rok 2020. Na to nie je ani správny čas, ani nejde o tak výnimočný film. Recenzenti ho hodnotia okolo šesťdesiat percent, čo znamená, že to je fajn, ale do siene slávy sa to nezapísalo. To ale nie je dôvod sa filmu vyhýbať – aj keď to ako celok nie je svetoborné, pracovali na tom špičky v odbore, takže z hľadiska remesla to bude vynikajúce. A že vás príbeh nechytí za srdce tak, ako si tvorcovia možno priali? To nevadí. Na to sú tu iné. 

Michael Green

O scenáristoch sa toľko nepíše, poďme teda do toho. Green stojí za takými peckami, ako nový Blade Runner alebo Logan: Wolverine a taktiež detektívkou Vražda v Orient exprese. Má na konte Oscara, čo je vzhľadom na to, že pre film začal písať pred cca desiatimi rokmi, úctyhodné.

Zaujímavosti

Nakrúcalo sa v Yukone a Britskej Kolumbii, vzhľadom na náročnosť efektov ale veľká časť nakrúcania prebiehala v kalifornských štúdiách.

Toto je historicky prvý film, v ktorom štúdio 20th Century Studios nemá v názve obvyklé Fox. Disney ho totiž od Foxu kúpil. Vtipné je že Volanie divočiny z roku 1935 bolo posledným filmom, ktorý štúdio natočilo, pred tým, než ho kúpil práve Fox.

Pozrite si aj

Indiana Jones

To inak ani nepôjde. Po pozretí tohto filmu budete mať na príbehy starého dobrého dobrodruha takú chuť, že nebude trvať dlho, než sa s ním k obrazovke vrátite.

Blade Runner 

Ten nový. Ten starý v sebe síce obsahoval Harrisona Forda, ten nový v sebe ale, ako bolo spomenuté, obsahuje toho scenáristu. Vzdajte mu hold pozretím pár jeho filmov, je to profesionál, ktorého tvorba stojí za to.

Volanie divočiny

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,5 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Chris Sanders

Scénár Michael Green

Obsadenie Karen Gillan, Harrison Ford, Dan Stevens, Bradley Whitford, Wes Brown, Jean Louisa Kelly, Terry Notary

Dĺžka 104 min.

Rok 2020

HBO sobota 10. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC