Film / seriál

Parťáci v smiechu až za hrob

Parťáci v smiechu až za hrob
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Stan Laurel a Oliver Hardy sú jednou z najznámejších dvojíc v dejinách filmu. Aj preto sa film nazvaný jednoducho Stan a Ollie neobzerá za obdobím ich najväčšej slávy – a tým je pôsobivejší.

Aj na veľké filmové hviezdy môžu prísť zlé časy – tým skôr, keď sa zmení celý produkčný systém i vkus publika. V roku 1937 sú Laurel a Hardy na kariérnom vrchole, ale už v tejto chvíli sa im do cesty začínajú vkrádať problémy. Po prvé im filmy, v ktorých hrajú, nepatria, čím sa líšia od svojich obchodne zdatnejších kolegov ako Charlie Chaplin, Buster Keaton alebo Harold Lloyd. A po druhé ich do značnej miery drží pod krkom producent Hal Roach, ktorý sa zrejme nezdráha populárne duo rozbiť.

O 16 rokov neskôr je všetko inak. Laurel aj Hardy v sebe voči tomu druhému nesú pocit krivdy, horšie ale je, že sú považovaní za relikt minulosti a veľa ľudí netají prekvapenie nad tým, že dvojica ešte vystupuje. Je ale treba platiť účty a vydržiavať manželky. Dvojica komikov tak v roku 1953 vyráža na britské turné, i keď pod zámienkou toho, že chcú len preklepať čas, než začnú natáčať svoju dlho odkladanú filmovú adaptáciu povesti o Robinovi Hoodovi. Najprv hrajú pre poloprázdne vidiecke sály, ale keď sa správy o ich vynikajúcej forme rozšíria, začne na nich chodiť viac a viac divákov. Producent chystaného filmu sa ale necháva zapierať…

Dojemne nežný film, ktorému možno ľahko odpustiť odchýlky od skutočnosti

Z filmu Stan a Ollie srší láska, ktorú jeho tvorcovia k legendám klasickej grotesky chovajú. Až dojemne nežnému filmu možno ľahko odpustiť odchýlky od skutočných udalostí i určité „uhladenie“ charakterov oboch komikov; hlavným cieľom tu bolo ukázať ich vzájomnú autorskú a hereckú „chémiu“, parťáctvo na pódiu i mimo neho a v neposlednom rade tiež povahovú aj telesnú protikladnosť, na ktorej stála dynamika ich tvorby.

Steve Coogan a John C. Reilly sú ako Laurel a Hardy úplne presní, čo je o to obdivuhodnejšie, že každý z nich má vlastne dvojrolu: musí „svojho“ komika napodobniť na pódiu aj v súkromí. Laurel aj Hardy, ktorí pred publikom hrajú postavy submisívneho ustráchanca a dominantného grobiana, sú „v civile“ starnúci džentlmeni, ktorí však stále nestratili mladícku hravosť a zápal pre svoju profesiu. Do svojich charakterov často utekajú pred ťažkosťami vonkajšieho sveta: aby zabudli na ošumelosť hotela, do ktorého ich slizký impresário Delfont ubytoval, rozohrajú pred užasnutou recepčnou bitku o zvonček na pulte, s neúnosne ťažkou debnou pri ceste na stanicu naložia v duchu slávnej etudy s pianom, ktoré sa neustále zosúva, kam nemá, Laurel sa komickým výstupom obrňuje aj pri čakaní na podrazáckeho producenta.

Film si z dlhej a bohatej kariéry slávneho dua vyberá len kratučký a netypický úsek, pozíciu Laurela a Hardyho v dejinách kinematografie však vysvetľuje veľkolepou scénou na začiatku a potom záverečnými titulkami. V úvodnej niekoľkominútovej jazde v jedinom zábere sledujeme obe hviezdy, ako v roku 1937 prechádzajúc hollywoodskym štúdiom plným dekorácií a personálu preberajú svoje profesijné i osobné záležitosti, pohádajú sa s Roachom a plynulo prejdú do tanečného výstupu. A zo záverečných titulkov sa dozvieme, že Laurel písal spoločné výstupy ešte celých osem rokov, o ktoré Hardyho prežil. Tomu sa hovorí parťáctvo až za hrob.

Steve Coogan

Herec a scenárista z Manchestru začínal ako dablér. Preslávil sa rolami v komédiách Vojna policajtov a Nonstop party. Zásadný je jeho podiel na literárnej adaptácii Tristram Shandy: Vtákovina a volovina, za scenár životopisnej drámy Philomena má nominácie na Zlatý glóbus a Oscara.

Zaujímavosti

Scenárista Jeff Pope písal úlohy Laurela a Hardyho hercom Steveovi Cooganovi a Johnovi C. Reillymu takpovediac na telo a ani režisér Jon S. Baird o inom obsadení neuvažoval.

John C. Reilly musel každý natáčací deň tráviť štyri hodiny v maskérni, aby „nabral“ váhu korpulentného Hardyho – hlavne masívny podbradok.

Pozrite si aj

Chaplin

Režisér Richard Attenborough portrétuje po Gándhím ďalšieho velikána 20. storočia. Pre Roberta Downeyho Jr. bola titulná úloha v Chaplinovi raným vrcholom, po ktorom nasledovali roky úpadku.

Komici

Byť komik nie je občas žiadna sranda – tým skôr, keď práve zomiera na rakovinu. Judd Apatow (Nabúchaná, 40 rokov panic) doprial vo svojej horkej komédii nové herecké polohy Adamovi Sandlerovi.

Stan a Ollie

Film / seriál
Hodnotenie FDB 53,3 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Jon S. Baird

Scénár Jeff Pope

Obsadenie John C. Reilly, Steve Coogan, Shirley Henderson, Stephanie Hyam, Nina Arianda, Danny Huston, Rufus Jones

Dĺžka 97 min.

Rok 2018

HBO sobota 26. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC