Film / seriál

Romantika na bitúnku

O tele a duši – maďarská romantická dráma

V obskúrnej love story hrajú prím totálni outsideri, ktorí by podľa všetkého nikdy nemali nájsť toho pravého. Navyše obaja pracujú na bitúnku. To je romantika!

Dve osamelé duše – Endre je telesne hendikepovaný, čo mu bráni vo fyzickom kontakte, z ktorého má Mária zase totálnu fóbiu – sa stretávajú vo svete snov vo vtipnej a citlivej romanci režisérky Ildikó Enyedi O tele a duši.

Celý film je v podstate založený na kontrastoch, niekedy až absurdných. Všetko začína v zasneženom lese, kde sa spoločne prechádza a občas aj mazná jeleň s laňou. A potom šup do krvavého brutálneho a podivne sterilného prostredia bitúnku, kde pracuje Endre i Mária. Ako neskôr zistíte, rovnako ako hlavní hrdinovia, „zamilovaný“ jeleň s laňou sú vlastne Endre s Máriou (majú svojich lesných avatarov). Proste sa im snívajú rovnaké sny a v nich spolu už nejaký čas randia, bez toho by v skutočnom živote jeden druhého poznali bližšie. A tak sa začnú snažiť spoznať sa a dostať sa čo najbližšie jeden k druhému, čo je pri ich fóbiách možné tak asi na meter od seba. Mária je v podstate autistka a Endre je chorobne nesmelý postarší samotár.

Mám pocit, že umriem. Strašne ťa milujem!

Prekvapivo krehké

Aj keď sa môže zdať, že film je dosť obskúrny, už len to, že v prostredí bitúnku pracujú také jemné duše ako naši hrdinovia, je v podstate niečo nemožné, opak je však pravdou. Fabrika na smrť a posmutnelé byty hlavných hrdinov sa ukazujú ako perfektné prostredie pre romantickú komédiu. Ich postupné zbližovanie je veľmi neohrabané, ale v niečom nesmierne čisté a zároveň i vtipné. Navyše všetko dianie komentujú priatelia a kolegovia Endreho a Márie, ktorí dokážu jednotlivé situácie skvele vypointovať.

O tele a duši predstavuje úplne jedinečnú a netypickú romantiku. Nečakajte žiadne ohromujúce romantické gestá, pompéznu hudbu a bozkávačky na letisku s potleskom. Pripravte sa na osamelé večere, nácvik rozhovorov s legopanáčikmi, študovanie pornofilmov a fúru nesmelých pohľadov. A tiež na vás čakajú výborné herecké výkony Gézu Morcsányiho ako Endreho a predovšetkým Alexandry Borbély ako Márie. Tak má vyzerať romantika z filmového klubu.

O tele a duši

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83,3 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe+

Réžia Ildikó Enyedi

Scénár Ildikó Enyedi

Obsadenie Alexandra Borbély, Géza Morcsányi, Zoltán Schneider, Ervin Nagy, Réka Tenki, Éva Bata, Tamás Jordán

Dĺžka 116 min.

Rok 2017

Film Europe+ HD štvrtok 4. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC