Film / seriál

Oslnení slnkom a večnou vášňou

Oslnení slnkom a večnou vášňou
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Je leto. Marianne, rocková speváčka na vrchole svojej kariéry, by sa za normálnych okolností zrejme ponáhľala z jedného festivalu na druhý a užívala si rozvášnené davy fanúšikov. Tento rok to však nejde. Stratila totiž hlas.

Nezdá sa, že by ju to zas tak trápilo. Náhradný plán je tiež veľmi príjemný – trávi horúce mesiace na malom talianskom ostrovčeku so svojím sexi priateľom Paulom. Sú sami vo veľkej vile na pobreží, celé dni trávia pri bazéne alebo na výletoch po okolí, rozhodne sa nemajú na čo sťažovať. 

Potom do ich pokojného raja vtrhne ako víchor Mariannin bývalý priateľ Harry v sprievode svojej nedávno nájdenej dospelej dcéry, veľmi príťažlivej slečny menom Penelope. Zrazu je všetko hore nohami. Paulovi, ktorý má za sebou komplikovanú minulosť, problémy s alkoholom a pokus o samovraždu, terajší usadlý spôsob trávenia dovolenky vyhovuje. Harry, hoci je starší, je živelný a miluje spoločnosť. A Marianne sa zjavne teší z toho, že ho vidí. Je len otázkou času, kedy sa to zamotá.

Aby šetrila svoje vyťažené hlasivky, Marianne neustále mlčí. Usmieva sa, občas sa trochu hnevá, ale nepovie nič. Paul sa jej naučil rozumieť, tí dvaja sú už od pohľadu moc krásny, zohraný pár. Ale Harry, ako sa čoskoro ukáže, neprišiel len tak pre nič za nič. Má otázky a očakáva odpovede. A ona mu predsa neodolá, tým si je istý…

Vidieť tento silný komorný príbeh v novom rúchu je rozhodne zaujímavý zážitok.

Prvá polovica filmu plynie takým pozvoľným tempom, že si budete hovoriť, že sa snáď ani nič viac nestane. Omyl. Akokoľvek sa zdá všetko pomalé, atmosféra predsa len znateľne hustne a vzápätí prichádzajú prvé dramatické zvraty, ktoré sú potom o to pôsobivejšie. To všetko ešte podtrhuje romantické prostredie ostrovčeku strateného v Stredomorí. Nie je to len slnko, čo oslepuje tento prapodivný štvorlístok. Sú to, možno predovšetkým, veľké, ťažko ovládateľné vášne.

Film Sparné leto je napriek mnohým odchýlkam v podstate remakom filmu Bazén z roku 1969, kde si vtedy zahralo množstvo dnes kultových hercov. Latka bola teda pre režiséra Lucu Guadagnina nasadená vysoko. Ale vidieť tento silný komorný príbeh v novom rúchu je rozhodne zaujímavý zážitok. V úlohe rockovej legendy Marianne sa pôvodne mala objaviť Cate Blanchett, ale už prvých päť minút filmu vás presvedčí, že Tilda Swinton bola lepšia voľba. Úloha jej padne ako ušitá na telo. Nič na tom nemení ani fakt, že veľmi dlho naozaj neprerečie jediné slovo. Ralph Fiennes ako neskrotný Harry je tiež jednoducho očarujúci.

Tento skôr artový film asi neuspokojí niekoho, kto má rád akciu od začiatku do konca. Zato však príjemne odmení toho, kto sa naladí na pomalšie budovanie napätia a počká si na skutočnú drámu v druhej polovici. Okrem toho zrejme začnete tiež vážne uvažovať o tom, že cieľom tohtoročnej dovolenky by mohlo byť talianske pobrežie. Dlhé zábery na tamojšiu krajinu vám jednoducho vlezú pod kožu!

Sparné leto

Film / seriál
Hodnotenie FDB 61,3 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Luca Guadagnino

Scénár David Kajganich

Obsadenie Dakota Johnson, Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes, Aurore Clément, Corrado Guzzanti, Elena Bucci

Dĺžka 120 min.

HBO nedeľa 16. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC