Film / seriál

Odpoj sa!

Max Thieriot – Odpoj sa!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Čo majú spoločné bývalý mariňák, pubertiak zo strednej školy a ctižiadostivá reportérka? Moderné komunikačné technológie, ktoré im zmenia život na nepoznanie.

Manželia Derek a Cindy nedávno prišli o malého syna a obaja sa s tragédiou vyrovnávajú po svojom – on hrá online poker, ona sa zveruje v podpornej internetovej skupine pre rodičov, ktorým zomreli deti, chápavému členovi s podobným osudom. Zakríknutý študent Ben nemá v škole moc kamarátov a väčšinu času trávi skladaním hudby, keď mu potom jedného dňa začne na Facebooku písať neznáme dievča Jessica, začne sa jej aj napriek počiatočnej nedôvere zverovať so svojimi problémami a tajomstvami.

Ambiciózna reportérka Nina sa v rámci prípravy reportáže o mladých ľuďoch, ktorí sa pred kamerami uspokojujú za peniaze, zoznámi na video chate so striptérom Kyleom a prehovorí ho, aby s ňou nakrútil rozhovor a informoval tak verejnosť o detskej prostitúcii. 

Film Disconnect s hlavným posolstvom o tom, že internet je síce dobrý sluha, ale zlý pán, má na svedomí americký režisér Henry Alex Rubin. Jedná sa o jeho hranú prvotinu (jeho dokument Murderball bol nominovaný na Oscara), ktorá si po svojom uvedení na filmovom festivale v Toronte v roku 2012 vyslúžila nadšené kritiky. Herecké obsadenie je veľmi zaujímavé, známe tváre ako sú Jason Bateman, Hope Davis, Michael Nyqvist či Frank Grillo, dopĺňajú tie neopozerané – Andrea Riseborough, Alexander Skarsgård alebo Jonah Bobo. Tri hlavné rozprávačské línie sú doplnené o vedľajšie. Z počiatku sa zdajú oddelené, všetky sa ale vďaka ďalším postavám, ktoré sa objavujú a nadobúdajú na dôležitosti, na konci vzájomne pretnú. 

Film je preto často porovnávaný s drámou Crash či Amores perros, aj tu sa totiž využíva tzv. sieťové rozprávanie, kedy protagonisti majú vlastné osudy, ktoré sa z najrôznejších príčin prelínajú. Spájajúcim prvkom všetkých zápletiek sú médiá, vzájomné odcudzenie a strata osobného kontaktu v dnešnom digitálnom svete.

Film zaujme prácne budovanou atmosférou nervozity aj neistoty a témou, ktorá je aktuálna viac než kedykoľvek predtým, digitálna doba totiž len tak nezmizne. Pri sledovaní zamotaných príbehov, ktoré smerujú k menšej či väčšej tragédii, budete mať nepríjemný pocit, ktorého sa nezbavíte ani po záverečných titulkoch. 

Disconnect vás totiž donúti premýšľať a po jeho zhliadnutí sa budete na svoj notebook či mobil pozerať s väčšou nedôverou. Uvedomíte si, že to, čo sa dialo hlavným postavám, by sa pokojne mohlo stať aj vám. Možno si zmeníte heslo k internetovému bankovníctvu alebo emailu a možno si položíte pár otázok ako režisér Rubin: „Koľko času by ste mali stráviť na počítači? Mali by ste mať telefón na stole alebo vo vrecku, keď večeriate? Koľko času je príliš veľa? Koľko informácií by o sebe mal človek zverejniť online?“

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Disconnect

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,2 %
Foto HBO

Réžia Henry Alex Rubin

Scénár Andrew Stern

Obsadenie Alexander Skarsgård, Max Thieriot, Jason Bateman, Paula Patton, Frank Grillo, Hope Davis, Colin Ford

Dĺžka 115 min.

HBO sobota 6. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC