Film / seriál

Ochutnávka života

Ochutnávka života
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Svadba je za dverami a váš najlepší kamarát vás pozve na výlet za dobrým vínom na známe vinice. Môže toto dopadnúť dobre?

„Včera v noci bola ochutnávka,“ vysvetľuje Miles jedného rána, ktoré začínalo už včera popoludní... Nie je alkoholik, len patrí k ľuďom, ktorí zvládnu vyslovovať názvy francúzskych vín ešte dlho po tom, čo je väčšina okolo v bezvedomí. Jeho životná láska má niekoľko podôb – je biela, alebo červená, sladkastá, alebo suchá – jednoducho je to víno. A tak sa niet čomu diviť, že má v šuplíku schovaný román s názvom Deň po včerajšom dni; každému, kto sa nebráni alkoholu, je jasné, o čo ide.

Miles sa živí ako učiteľ angličtiny na strednej škole, manželstvo sa mu rozpadlo a matku navštevuje, len keď potrebuje peniaze. Nuž nie je to rozhodne dokonalý hrdina, ale v podaní Paula Giamattiho mu nejaké tie drobné prehrešky odpustíte. Jeho najlepší priateľ Jack je Milesov pravý opak – je to vysoký, blonďavý, veselý chlapík, jednoducho sen mnohých žien. Páni sú priatelia už od študentských rokov, a hoci sú ako čierna a biela, stále k sebe majú blízko. Ich spoločné dobrodružstvo na vychýrených viniciach týždeň pred Milesovou svadbou bude poriadna jazda, pretože keď sa spojí milovník vína so sklonmi k depresiám a bonviván a milovník žien, nikdy to nemôže dopadnúť dobre...

Film napísali Alexander Payne a Jim Taylor podľa románu Rexa Picketta. Jednou z jeho krásnych vlastností je, že všetky hlavné postavy majú svoje presné miesto a bez nich by príbeh vôbec nefungoval. Ženy sú pohladením pre dušu, nielen našich hrdinov, ale aj pre divákov, a páni sú zase tak nádherne ľudskí, že im uveríte čokoľvek. Asi najlepšia scéna je Milesov monológ, kedy opisuje vlastnosti svojej milovanej odrody hrozna Pinot Noir, ktoré sa stáva metaforou pre neho samotného. Vyzná sa zo všetkých strachov a čaká, čo na to povie jeho milovaná. A jej reakcia je taká prostá a pravdivá, že jej mala vyniesť nomináciu na Oscara, ak by bola na svete spravodlivosť.

Alexander Payne nakrútil skvelé filmy: Citizen Ruth, Kto z koho aj tragikomédiu s Jackom Nicholsonom Schmidtov príbeh. Stále sa drží asi toho najlepšieho, čo na jeho filmoch všetci oceňujú, a tým je ľudskosť. Herci pod jeho vedením vás dokážu rozosmiať aj rozplakať tak jednoducho, pretože máte pocit, že sú to vaši priatelia, alebo rodina. Máte pocit, že ich poznáte roky a vôbec nevnímate, či sú to slávne tváre, alebo nie. Toto kúzlo Paynových filmov stále funguje, preto si otvorte fľašu dobrého vína a urobte si s Milesom a Jackom takú malú domácu párty. Nebudete ľutovať.

Bokovka

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70,8 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Alexander Payne

Scénár Alexander Payne, Jim Taylor

Obsadenie Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh, Marylouise Burke, Jessica Hecht, Missy Doty

Dĺžka 127 min.

Rok 2004

HBO pondelok 6. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC