Film / seriál

Nie je animák ako animák

Animovaná komédia Vpred
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Spoznáte rozdiel medzi pixarovkou a disneyovkou? Všetci asi rozpoznáme pixarovky a ich hyperrealistické textúry. Tiež ich príbehy, ktoré síce na prvý pohľad pôsobia rozprávkovo, pretože animáky sú väčšinou rozprávky, ale potom vás prekvapia realistickosťou aj v oblasti charakterov a dejového vývoja. A naproti tomu poznáme klasické „čiernobiele“ disneyovky.

Čiernobiele nie však farebne, ale štrukturálne. Dobro je dobro, zlo je zlo, zazvonil zvonec a je to. Pixar (a Dreamworks) si na niektoré projekty berie ako konzultantov kameramanov z čisto hraných filmov, aby im pomohli z vizuálnej stránky ukrojiť čo najviac animovanosti a dodať veci na realistickosti, či už sa jedná o špecifické nasvietenie scény, alebo roztrasenie kamery.

Vpred

Keď sa teda zadívate pozornejšie na Vpred, je jasné, že o pixarovku rozhodne nejde. Postavy sú jasne karikatúrne, animácia podstatne jednoduchšia, než na čo sme od nich zvyknutí. Až na to, že to pixarovka je. Aha. A čo teraz? Fanúšikovia po celom svete boli podobne zmätení. Preto film žne recenzie plné rozčarovania z toho, že film „vonia“ skôr ako disneyovka. Postavy sú tak nejako čiernobelšie než obvykle, dobrí sú dobrí, zrazu necítime tú ambivalenciu, ako u Bleska McQueena v Autách, ktorý bol síce náš obľúbenec, ale tiež tak trochu egoista. Zrazu necítime realistickosť prostredia ako vo Wall-E, kde sa hrdzou a prachom nešetrilo, ale všetko je tak pekne farebné… A nie je to prvýkrát. Neskrotná alebo Dobrý dinosaurus trpeli rovnakým neduhom, boli cítiť ako disneyovka.

Animák vpred predstavuje originálny svet a v ňom emocionálny doják

Čo sa stalo?

Ako už možno tušíte, je to o ľuďoch. Mark Andrews a Brenda Chapman, jedni z hlavných ľudí stojacich za Neskrotnou, pracovali pre Disney. Naproti tomu tí klasickí pixaráci, ako Brad Bird, John Lasseter, Andrew Stanton a Pete Docter, sa na Vpred nepodieľali. Pixar sa vôbec celkom podstatne mení a keď k tomu pridáte to, že svet animácie nie je úplne veľký a že Pixar a Disney Animation vlastní rovnaká firma, je jasné, že filmov, ktoré sú super, ale nepixarovské, aj keď od Pixaru, bude čím ďalej tým viac.

Má teda cenu to pozerať?

No to rozhodne áno. Keď sa oprostíte od toho, že chcete vidieť klasickú pixarovku, a začnete na film nazerať nezaujatou optikou, užijete si ho. Už len pre jeho originálny dej. Vo svete, kde predtým existovali kúzla a princezné, jednorožce, čarodejníci a podobná háveď bola všade okolo, zrazu jazdia autá a ľudia používajú hriankovače. Vývoj nezastavíš: komu by sa chcelo učiť kúzla na zapálenie fakle, keď stačí rozsvietiť žiarovku, a kto by sa chcel trápiť na metle, keď to je lietadlom pohodlnejšie. Takže mágia postupne ustupuje do pozadia, ľudia ju prestávajú študovať, z elegantných jednorožcov sa stávajú pochybné stvorenia statusu potulných psov a kentauri namiesto majestátneho, tryskového klusu v poludňajšom slnku jazdia pohodlnými autami s klimatizáciou. No a v tomto svete stretávame dvoch bratov, pátrajúcich po dlho zabudnutom kúzle, ktoré by priviedlo ich mŕtveho otca na jeden deň späť, aby sa s ním mohli rozlúčiť. Originálny svet a v ňom emocionálny doják. A áno, film tento kreatívny svet skutočne vyčerpá tak hlboko, ako dúfate.

Dan Scanlon

Americký animátor, ktorý pracoval na veľmi obľúbených Príšerkách, s.r.o. či na spomínaných Autách. Je to jeden zo skalných členov Pixaru, muž animáciou kovaný, v priemysle je už od roku 1998, kedy svoju animačnú kariéru začal filmom Pocahontas II.

Zaujímavosti

Príšera v Dungeons & Dragons, ktorá sa vo filme vyskytuje, je kocka Jell-O, ktorú vymyslel samotný tvorca tejto hry Gary Gygax. Tvorcovia tak vzdali hold jednej z ikon fantasy sveta.

Fast foodový Burger Shire má slogan „Now serving second breakfast“, čo je, spoločne s názvom reťazca, odkaz na Pána prsteňov. Ďalšia z narážok na fantasy svet.

Pozrite si aj

Neskrotná

Film, ktorý je sám o sebe super, mnoho fanúšikov sa však sťažovalo, že z neho nemajú ten správny pixarovský pocit. Ako bolo spomenuté, podieľali sa na ňom iní tvorcovia. Tak si ho pozrite a porovnajte.

Wall-E

Klasická pixarovka, ako ju čakáte. Ak budete po Vpred trochu mrzutí, pretože teraz viete, že je od Pixaru a čakali ste teda niečo trochu iné, napravte si chuť jedným z ikonických filmov tohto slávneho štúdia.

Vpred

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,3 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Dan Scanlon

Scénár Jeff Danna, Mychael Danna

Dĺžka 103 min.

Rok 2020

HBO nedeľa 13. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC