Film / seriál

Neviem, kto si, ale milujem ťa – Spojenci

Neviem, kto si, ale milujem ťa – Spojenci
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Ťažkotonážne obsadenie Brad Pitt a  Marion Cotillard ani virálny marketing spočívajúci v  zvestiach, že spolu títo dvaja prežili románik, by nemali zatieniť fakt, že Spojenci sú vynikajúci romantický thriller zo starej školy, ktorý stojí hlavne na skvelom scenári.

Za najlepšiu vojnovú romancu všetkých čias je považovaná Casablanca. Keď teda dnes niekto natočí romantický film z druhej svetovej vojny a zasadí jeho prvú časť práve do marockej metropoly, je jasné, že sa hlási ku starosvetskej hollywoodskej filmárčine, vypätým emóciám a nejednoznačným koncom.

V Casablance sa v roku 1942 ocitne kanadský pilot a špión Max Vatan. Za úlohu má zavraždiť tamojšieho nemeckého veľvyslanca. K ruke má krásnu agentku francúzskeho odboja Marianne, ktorá utiekla z Paríža po tom, čo bola jej bunka odhalená a rozprášená. Max s Marianne majú navonok pôsobiť ako zosobášený pár. Padnú si do oka aj v skutočnosti a v rámci „prípravy“ sa ešte pred akciou vášnivo pomilujú. Zhodnú sa síce na tom, že vo vojne by si ľudia nemali byť „zbytočne“ blízki, ale na druhú stranu človek v ich profesii nikdy nevie, či sa dožije zajtrajška, tak prečo si neužiť.

Zajtrajška sa dožijú, akcia sa podarí. O rok neskôr už žijú Max s Marianne v Londýne ako skutoční manželia a majú rozkošnú dcérku Annu. Lenže vojna stále zúri a z minulosti sa vynárajú nebezpečné tajomstvá. Je Marianne skutočne tou, za ktorú sa vydáva?

Je prekvapujúce, že za filmom rozprávaným takou veľkou mierou obrazom a atmosférou stoja tvorcovia síce vynikajúci, ale podpísaní pod oveľa uvravenejšími a veselšími filmami. Scenárista Steven Knight napísal napríklad kulinárske komédie Láska na kari a Dokonalý šéf, režisér Robert Zemeckis sa preslávil Forrestom Gumpom či sériou Návrat do budúcnosti. Už od úvodnej scény, v ktorej Max prichádza do mesta, dávajú jasne najavo, že tu pôjde zábava bokom a napätie sa bude dať krájať. Milostná scéna v púštnej búrke sála intenzitou, atentát na veľvyslanca napína nervy ako špagáty a to všetko s minimálnym počtom dialógov.

S presunom do Londýna pribudne romantika, ale o to je napätie hmatateľnejšie. Chémia medzi Bradom Pittom a Marion Cotillard funguje, a či už tí dvaja spolu v skutočnosti niečo mali alebo nie, divák sa o ich rodinu jednoducho nemôže nebáť. V komplikovanom systéme dvojitých špiónskych pascí je ťažké sa nestratiť a ani scény, v ktorých nie je potrebné dávať pozor na každý detail, človeka nenechajú vydýchnuť: taký je napríklad nočný nálet na Londýn alebo Maxovo „odskočenie si“ za partizánmi do Francúzska.

Spojenci sú filmom o čistých ľuďoch, ktorí musia robiť špinavú prácu, a o pekných veciach, ktoré sa snažia vydržať v škaredých časoch. Ale to platí vlastne o všetkých veľkých vojnových romanciach. Tento perfektný mix napätia, romantiky a osudovosti hrdo stojí po boku filmov, aké sa dnes už (takmer) netočia.

Láska a vojna

Casablanca

Krásna emigrantka Ilsa sa v  Maroku počas druhej svetovej vojny nemôže rozhodnúť medzi dobrodruhom Rickom a  odbojárom Victorom. Slávna vojnová romanca pôsobí tak presvedčivo aj preto, že chudák predstaviteľka Ilsy do poslednej chvíle nevedela, akú voľbu jej scenáristi nakoniec predpíšu.

Doktor Živago

Ďalší milostný trojuholník, tentoraz počas ruskej občianskej vojny. Lekár, básnik a  vlastenec Živago je v  ťažkých časoch rozorvaný medzi svojou manželkou a  vydatou ženou boľševického vodcu. Monumentálna freska vznikla podľa románu Borisa Pasternaka, ktorý za ňu získal Nobelovu cenu, ale nesmel ju kvôli komunistom prijať.

Anglický pacient

Deväťoscarová romantická dráma sa točí okolo rozprávania popáleného pilota, ktorý si nepamätá svoje meno, ale nemôže zabudnúť na svoju životnú lásku. Ako kartograf mapujúci líbyjskú púšť sa na konci 30. rokov zamiloval do krásnej Britky… V hlavných úlohách hrajú Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas a Juliette Binoche.

Tmavomodrý svět

V roku 1950 rozpráva pilot Sláma vo väznici na Mírove o svojej láske k Angličanke Susan, o ktorú sa uchádzal zároveň so svojím najlepším kamarátom Karlom. Film Jana Svěráka s Ondřejom Vetchým a Kryštofom Hádkom je poctou československým letcom, ktorí slúžili v britskej RAF, ale po návrate domov skončili v komunistických krimináloch.

Spojenci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,4 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Robert Zemeckis

Scénár Steven Knight

Obsadenie Brad Pitt, Marion Cotillard, Lizzy Caplan, Matthew Goode, Raffey Cassidy, Charlotte Hope, August Diehl

Dĺžka 124 min.

Rok 2016

HBO nedeľa 17. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC