Film / seriál

Nesmrteľná Angelina

Akčné fantasy Vládkyňa zla 2
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Hovorí sa, že ľudia, ktorí sú krásni ako deti, sú v dospelosti škaredí a naopak. A potom sú tu takí, ktorí vyzerajú skvele od začiatku až do konca. Angelina Jolie je príklad takéhoto typu. Nie, že by o to išlo, ide totiž o detský film. Ale zatiaľ čo ratolesti sa budú tešiť na rozprávkový svet, oteckovia naň budú chodiť práve

Ide o druhý diel Vládkyne zla, dnes už populárnej franšízy, v ktorom hlavná hrdinka čarodejnica žije so svojou krstnou dcérou Aurorou celkom v pokoji v Lesnom kráľovstve, kam okrem jej kamarátov nikto moc nepáchne. Lenže boje medzi magickým svetom a svetom obyčajných smrteľníkov sú čím ďalej tým intenzívnejšie a vyzerá to, že pokoj dlho trvať nebude. Aurora sa našťastie zamiluje do ľudského princa a zdá sa, že ich svadba by mohla nastoliť dlho očakávaný mier.

Všetko zle

Nie ste však začiatočnícke publikum, a preto viete, že by to nebola žiadna dráma, keby všetko išlo ako po masle. Scenáristi Linda Woolverton, Micah Fitzerman-Blue a Noah Harpster sa hrajú s diváckymi emóciami ako mačka s myšou. Pochopiteľne sa teda všetko pokazí a nič nevyjde, vznikne ešte väčší neporiadok ako na začiatku filmu a potom sa to dramaticky žehlí. Schému hollywoodskej rozprávky asi netreba pripomínať, všetci vieme, čo očakávať. Pri tom sa veľa čaruje, cestuje, bojuje, dramatických hádok a zvratov je na rozdávanie a nakoniec všetko samozrejme skončí dobre. Vy, ktorí ťažko trpíte pri dramatických zvratoch, vedzte, že vaše nervy budú ponapínané. V niektorých pasážach filmu snáď až príliš. Ešte pár minút pred koncom to totiž vyzerá, že sa rozhodne happy end konať nebude. Skrátka film bude pre tých z vás, kto ste trochu labilnejší, taká emocionálna horská dráha. 

Rozprávky už dávno nie sú o Jankoch a Marienkach – je čas prijať modernu

Ako jednotka

Pri filmoch sa často stáva, že jednotka sa podarí, ale dvojku tvorcovia rozospatí z vavrínov odfláknu. Chcete pár príkladov? Sám doma 2, Blbý a blbší 2, Vyháňač diabla 2… Všade rovnaký príbeh, kedy po úspechu prvého dielu diváci chceli viac a filmári tak vedeli, že sa nemusia príliš snažiť na to, aby stvorili hit. Príjemná vec na projekte Vládkyňa zla je to, že jeho kvalita je konzistentná. Priaznivci prvého dielu teda rozhodne nebudú sklamaní a tí, ktorých neohromil, sa pozerať nebudú, pretože vedia, že by sklamanie zažili aj druhýkrát.

Veľký úspech nestačí

Film zarobil zhruba dvanásť a pol miliardy, čo ho síce teoreticky radí medzi kasové trháky, problém ale je, že jeho výroba a distribúcia stáli ešte o trošku viac. Aj napriek nepopierateľnému úspechu tak ide o stratový projekt. Po stránke krásna je však o film postarané dôkladne. Režisérom je Joachim Rønning, ktorý natočil napríklad jeden z dielov Pirátov z Karibiku alebo slávne Kon-Tiki. Za kamerou sedel Henry Braham, jeden z tvorcov mnohých epických hollywoodskych trhákov, takže aj rozprávková, výpravne a digitálne náročná dvojka Vládkyne zla, ktorej technická stránka vyžaduje precízny prístup, je z tohto hľadiska spracovaná skvele. Preto rovnako ako nemusíte byť fanúšikovia robotov, aby ste si užili digitálnu pastvu pre oči Transformers, nemusíte byť fanúšikovia rozprávkovej stredovekej mytológie, aby vás tento film bavil.

Moderna je tu

Preč sú časy, kedy rozprávky rozprávali o milých príbehoch odohrávajúcich sa v lesoch a hájoch. Dnešné deti sú rozmaznané farebným svetom médií, a preto sa do súčasných rozprávok miešajú prísady, ktoré ich robia miestami nerozoznateľnými od akčných filmov. Tento film nie je výnimkou. Aj keď sa odohráva v mytologickej minulosti, zažijete výbuchy, letecké bitky, prestrelky pomocou kúziel a digitálne efekty, ktoré by mohli Transformers závidieť. Či je to dobre, alebo zle, je vedľajšie. Je to trend, ktorý neodchádza, a preto je potrebné ho prijať.

Angelina Jolie

Angelina Jolie je jedna z najznámejších herečiek súčasnosti. Jej otcom je slávny Jon Voight, ktorý ju k hraniu dostal už v jej piatich rokoch. V jedenástich nastúpila na štúdium herectva a od tých čias bola jej kariéra spečatená.

Zaujímavosti

Premiéry sa väčšinou odkladajú – v tomto prípade sa však udiala o sedem mesiacov skôr, štúdiu sa film tak páčil, že nechceli čakať.

Princa Filipa mal pôvodne hrať Brenton Thwaites, ten mal ale príliš práce so seriálom Titans, a preto ho nakoniec nahradil Harris Dickinson.

Pozrite si aj

Vládkyňa zla

Ono tu sa to tak nejako ponúka. Ale tieto filmy nestoja samy o sebe – hoci si dvojku bez znalosti predchádzajúceho dielu užijete, základná nadväznosť tam je a zážitok si môžete podstatne prehĺbiť.

Lara Croft – Tomb Raider: Kolíska života 

Film, v ktorom je Angelina Jolie v úplne inej úlohe a v úplne inom veku. Ale vzhľadom na to, že jej to stále ide celkom bez zakolísania, je fajn pripomenúť si jej hereckú dynamiku.

Vládkyňa zla 2 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,4 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Joachim Rønning

Scénár Linda Woolverton…

Obsadenie Elle Fanning, Ed Skrein, Angelina Jolie, Juno Temple, Michelle Pfeiffer, Chiwetel Ejiofor, Harris Dickinson

Dĺžka 118 min.

Rok 2019

HBO nedeľa 7. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC