Film / seriál

(Ne)obyčajní ľudia

Oslo – historická dráma
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Strhujúca novinka z produkcie Stevena Spielberga opisuje, ako sa podarilo nórskemu páru diplomatov prinútiť Izraelčanov a Palestínčanov uzavrieť v roku 1993 mierovú dohodu.

Blízky východ bol vždy oblasťou, kde to vrelo, čo potvrdzuje aj nedávny znovuobnovený konflikt medzi Izraelom a Palestínou. Politická dráma Oslo sa však vracia do 90. rokov, kedy to vyzeralo, že mier medzi večnými rivalmi nikdy nenastane. Dvojici nórskych diplomatov sa však podarilo nemysliteľné. Nielenže dostali najvyšších politikov z oboch strán barikády k rokovaciemu stolu, ale hlavne ich donútili začať spolu komunikovať, a to bez zbraní.

Tu urobím všetko, o čo požiadate, ale tam u vás vám nemôžem pomôcť. To môžete urobiť len vy spoločne

Keď sa topia ľady

Dramatik J.T. Rogers a režisér Bartlett Sher previedli do filmovej podoby úspešné broadwayske predstavenie. To so sebou nieslo veľa škrtov, napriek tomu sa im podarilo udržať napätie a súčasne zrozumiteľný príbeh. Tým najdôležitejším však je, že všetky postavy sú len obyčajní ľudia. Nesledujete prehliadku velikášskych politikov, plno nafúkaných, ale obsahovo prázdnych prejavov a gest. Sledujete ľudí, ktorí sa boja o svoju vlasť, o svojich blízkych, o budúcnosť, napriek tomu sa odhodlajú svoj strach prekonať a vykročiť do neznáma. Na prvý pohľad banálna, ale vo výsledku neuveriteľne silná je veta: „Ste môj prvý.“ Ide o situáciu, keď Palestínčan podáva ruku Izraelčanovi a priznáva, že sa prvýkrát tvárou v tvár stretáva so Židom.

Nech už jedna strana tvrdí, že prichádza o územie a druhá zasa, že len chce vrátiť, čo im po práve prináleží, stále ide o jednu jedinú vec – uvedomiť si, že na oboch stranách akejkoľvek hranice žijú ľudia, úplne obyčajní ľudia. Ruth Wilson a Andrew Scott ako Mona Juul a Terje Rød-Larsen musia veľa „intrigovať“, aby sa rokovania mohli vôbec uskutočniť. Celý dej je preto zahalený do tajomnej atmosféry tmavých miestností a odľahlých severských sídiel s prestrihmi na Blízky východ. Príbeh má tak jasne daný rytmus vďaka kontrastnej farebnosti – temný Sever a zlatožltý Východ.

Možno sa miestami budete trochu strácať v spleti mien a funkcií (tiež preto, že vizuálne sú si Palestínčania aj Izraelčania viac než len podobní, čo je dosť absurdné vzhľadom na ich vzťahy), ale všetko vám vynahradí zapálenie hlavných vyjednávačov a Sherov spôsob rozprávania. Oslo je totiž úžasný film nielen vizuálne, ale hlavne ľudsky. Dokonca sa autori nebránili ani miernemu ironickému humoru, a to je veľmi osviežujúce.

Sher je etablovaný newyorský divadelný režisér a ako sa ukazuje, vie to aj s filmom.

Oslo

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Bartlett Sher

Scénár J.T. Rogers

Obsadenie Ruth Wilson, Andrew Scott, Jeff Wilbusch, Salim Dau, Waleed Zuaiter, Jig'al Na'or, Doval'e Glickman, Rotem Keinan, Itzik Cohen, Tobias Zilliacus, Sasson Gabai, Geraldine Alexander, Karel Dobrý, Adam Vacula, Joachim Paul Assböck

Dĺžka 113 min.

HBO nedeľa 20. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC