Film / seriál

Nenápadný výsmech Rusku

Dramatický seriál Veľká
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Keď sa chcete posmievať celej krajine, musíte to robiť nenápadne. Občas jej aj zložiť nejaký ten kompliment, aby ste sa mali na čo vyhovoriť. Už sa to deje vo filmoch, ale do seriálu sa výsmechu aj komplimentov vojde nespočetne veľa, je teda ideálnym formátom pre prvý výstrel mediálnej studenej vojny. Respektíve druhý. Černobyľ Veľkú predbehol, a to vo veľkom a hlasitom štýle.

Iste ste to už videli, najmä teda v amerických filmoch. Rusi sú často zobrazovaní ako načančaní primitívi, ktorí ani po rokoch života za oceánom nevedia poriadne po anglicky a držia sa divných zvykov. Tentokrát ale ide o to rezať hlbšie, do samotného cára. To všetko so skvelým obsadením a vynikajúcou réžiou. Tak sa tomu pozrime na zúbok.

Tí dobrí

Pán Tony McNamara je oscarový scenárista, ktorý svetu priniesol napríklad Favoritku. Teraz je späť vo veľkom štýle so seriálom Veľká, satirickou drámou o Kataríne Veľkej a jej ceste z nuly na sto. Ako mladá, naivná, idealistická slečna prichádza do Ruska, aby vládla mocnej ríši, o ktorej počula toľko dobrého. Má veľké srdce a veľké plány. Čoskoro sa však dozvedá, že tá krásna imidž bola len propagovaná ilúzia a jej rolou v tejto chladnej, spiatočníckej krajine, je slušať po boku cisára a mlčať. To je dáme jej charakteru samozrejme proti srsti. Nemôže sa pozerať na to, ako jej milovaná ríša trpí pod nadvládou jej nekompetentného manžela, a preto sa rozhodne ho zabiť. Ako inak.

Kto tam?

Elle Fanning a Nicholas Hoult. No áno, hrajú dobre, to sa nedá uprieť. Či už teda s nepopierateľnou ideologickou podstatou seriálu súhlasíte, alebo nie, máte zaručenú výhovorku, prečo si pozrieť všetky diely za jediný deň. Na talente sa nešetrilo, ako pred kamerou, tak za ňou, má to skvelú výpravu a je to výborne natočené. Musíme priznať, že balansovať na tenkom ľade satiry, skrz ktorý sa dá jednoducho prepadnúť do chladných vôd trápnosti, je riskantné. Ale Nicholas Hoult, ktorého si možno pamätáte ako chlpaté modré monštrum z X-Menov, na ktorom táto misia stojí predovšetkým, pretože napodobňuje tých, ktorým sa seriál vysmieva, tento risk bravúrne premieňa v show hodnú pozornosti priaznivcov aj odporcov Ruska.

Vy, pane, nie ste vôbec veľký!

Kedysi dávno

Celé sa to začalo v roku 2008, kedy McNamara napísal divadelnú hru o Kataríne Veľkej pre Sydney Theatre Company. K tomu vytvoril filmovú adaptáciu, lenže podľa vlastných slov bojoval s prílišným objemom, ktorý sa jednoducho do jedného filmu nemohol vojsť bez bolestivých kompromisov. Keď teda všetko prepísal bez sebacenzúry do seriálu, vyšlo mu to na celých šesť sérií.

A je to všade

Jeden by čakal, že tvorcovia budú opatrní s vypustením takéhoto diela do sveta a ak nie, stretnú sa s odporom v istých regiónoch, najmä nivách a hájoch bývalého Sovietskeho Zväzu. Show sa však do sveta rozletela relatívne neobmedzene. Premiérovala v McNamarovej domovskej Austrálii, odkiaľ putovala do Veľkej Británie, Írska, Západnej Európy a Južnej Ameriky. Ale hlavne, More.tv plánuje show vypustiť aj v Rusku. Nezostáva teda než čakať, čo na ňu budú tamojší hovoriť.

Čo kritici?

Tí sa zhodujú na tom, že sa jedná o poriadny kus seriálového sústa, ktoré musíte ochutnať. Neskrývajú isté sklamanie prameniace z očakávania niečoho, čo sa nedá hodnotiť menej, než deviatimi hviezdičkami, a namiesto toho ich rozdávajú len osem. Je pravdou, že sa o projekte hovorilo takým spôsobom, že podobné očakávania sú naporúdzi, aj keď je potom zložité ich splniť. To ale nemení nič na tom, že sa stále jedná o čertovsky kvalitný zážitok. 

Tony McNamara

Najskôr sa chcel stať spisovateľom, lenže mu moc nešla angličtina. Absolvoval však kurz písania a potom sa zapísal na filmovú školu, kde napísal divadelnú hru ocenenú mnohými kritikmi. Ukázalo sa teda, že to s tým písaním nie je také hrozné a McNamarova životná cesta tak bola spečatená.

Zaujímavosti

Tvorcovia nazvali show ako „miestami podľa pravdivých udalostí“, aby si mohli vymýšľať, ale ponechali si punc historickej rekonštrukcie.

Niektorí členovia štábu sa nechali počuť, že tradícia „binge watching“, teda pozerania celého seriálu v jedinom dni, by sa tu rozhodne nemala uplatniť, zhruba v polovici totiž divák potrebuje poriadny oddych.

Pozrite si aj:

Černobyľ

Keď už poukazovať na nepeknosti iných národov, poďme na to kvalitne. Seriál, ktorý Rusom spôsobil takú ťažkú hlavu, že si vydali vlastnú verziu seriálu, kde všetko z britskej verzie popierajú.

Favoritka

Jeden z McNamarových filmov. Má podobný feeling ako Veľká, aj keď sa nejedná o komédiu. Je to každopádne dobrá príprava, než sa pustíte do seriálovej ságy.

Veľká

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Matt Shakman

Scénár Tony McNamara

Obsadenie Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi…

Dĺžka 10 × 60 min.

HBO utorok 23. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC