Film / seriál

Nemožné misie plníme na počkanie – zn.: už piaty krát

Tom Cruise na motorke
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Americká špionážna agentúra Impossible Mission Force (IMF) to má nahnuté. Jej členovia na čele s Ethanom Huntom (Tom Cruise) pracujú síce efektívne, ale s použitím trochu neortodoxných metód a so značnými vedľajšími škodami.

Štátnym úradníkom preto dôjde trpezlivosť a IMF rozpustia. Lenže zároveň po svete rozťahuje chápadlá tajomná organizácia Syndikát – a to by Hunt nebol Huntom, keby sa jej vyčíňaniu nepokúsil prísť na kĺb. IMF mala problémy s autoritami a nadriadenými už v minulom diele akčnej série Mission: Impossible. Piaty diel cyklu ide ešte ďalej: Ethan sa stáva lovnou zverou CIA.

Inak je všetko na svojom mieste: na tento populárny seriál je spoľah. Film s lákavým podtitulom Národ grázlov začína ako obvykle strhujúcou akčnou scénou. Tentoraz v nej Hunt visí za holé ruky zo štartujúceho obrovského lietadla, zatiaľ čo jeho kolega Benji dolu na zemi skúša na diaľku otvoriť dvere na palubu. Film sa opäť odohráva v luxusných či supermoderných lokalitách po celom svete, napríklad v Rakúsku, Maroku či Anglicku. A prehlbuje sa motív tímovej práce, ktorý spopularizovala séria Rýchlo a zbesilo: Hunt stále hrá prvé husle, ale bez svojho tímu by bol mŕtvy už v prvej scéne.

Hlavným cieľom Národu grázlov je pochopiteľne uchvátiť diváka ešte napínavejšími a originálnejšími eskapádami. Vo Viedni sa odohrá komplikovaný pokus o vraždu rakúskeho kancelára, ktorý odkazuje na klasiku od Hitchcocka. V Casablanke dôjde už v polovici stopáže k odvážnej krádeži počítačového čipu z podzemného trezoru obklopeného vodou.

Tam, kde by iný akčný film vrcholil, sa tu ešte len začína rozohrávať hra na mačku a myš: Ethan neustále naráža na tajomnú a krásnu Ilsu Faust, v prípade ktorej nie je isté, pre koho vlastne pracuje. Hlavný záporák, šéf Syndikátu pozostávajúceho z odpadnutých tajných agentov, je dostatočne zlodušský, finále náležite strhujúce… Napriek tomu sa jeden nemôže ubrániť dojmu, že piata Mission: Impossible je cvičením v žánri, filmom, ktorý ubieha podľa cestovného poriadku. V rámci série ide „len“ o priemerný diel – čo však zároveň znamená explozívnu show, ktorá strčí do vrecka väčšinu konkurencie.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Mission Impossible – Národ grázlov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,3 %
Foto HBO

Réžia Christopher McQuarrie

Scénár Christopher McQuarrie

Obsadenie Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Ving Rhames, Asim Ahmad, Simon Pegg, Sean Harris

Dĺžka 131 min.

HBO streda 11. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC