Film / seriál

Neberme sa tak vážne

Film roka – španielska komédia
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Famózna trojica Penélope Cruz, Antonio Banderas a Oscar Martínez si uťahujú zo seba, filmového umenia i umelcov vo všeobecnosti v jednej z najsarkastickejších komédií všetkých čias.

Na to, aby režisérska dvojica Mariano Cohn a Gastón Duprat rozpútala svoje pichľavé inferno, si vystačila s minimálnym počtom ingrediencií. Tvoria ich dve postavy pateticky samoľúbych hercov, jedna excentrická režisérka, trocha komparzu, „vystajlované“ interiéry, inteligentné dialógy a sarkastický humor. Výsledkom je nekonečne zábavná jazda plná hravosti, klamu i prekvapení.

Odkaz ľudstvu 

Východiskom príbehu je tušenie smrti. Osemdesiatročný multimilionár Humberto Suárez by totiž po sebe rád zanechal okrem hromady peňazí niečo trvalé. Hoci je úprimný kultúrny ignorant, rozhodne sa produkovať film. Avšak taký, ktorý vstúpi do dejín. Preto neváha minúť majlant za autorské práva na knihu nemenovaného nobelistu. Príbeh o tragickom súperení dvoch bratov dostane za úlohu natočiť výstredná, ale oceňovaná režisérka Lola (Penélope Cruz). Do úloh nezmieriteľných bratov sú obsadení Felix (Antonio Banderas) a Iván (Oscar Martínez), dvaja najlepší herci svojej generácie. Problém je v tom, že Felix je komerčná hollywoodska hviezda s príslušnými maniermi, zatiaľ čo Iván je povýšený intelektuál demonštratívne oddaný divadlu a svojim študentom. Obaja sebou navzájom pohŕdajú, čo si dávajú dôrazne najavo.

Človek vidí iba to, čomu rozumie.

Ťažko na cvičisku…

Aby toho nebolo málo, do stále ostrejšieho podpichovania medzi oboma hercami vstupuje Lola so svojimi svojráznymi režisérskymi metódami. Humor, ktorý nesúrodá trojica umelcov počas skúšok na nakrúcanie mimovoľne produkuje, má najrôznejšie odtiene. Pre bližšiu predstavu uveďme tri príklady. Príchuť zlomyseľnosti v sebe skrýva scéna, v ktorej Lola prinúti Felixa aj Ivána, aby sa usadili pod mnohotonový balvan visiaci na tenkom lane z ramena žeriava a pod ním recitovali filmové dialógy. Cieľom je vyvolať u oboch príslušný tiesnivý pocit, ktorý sa bezo zvyšku dostaví. Nádych čírej grotesky v sebe skrýva scéna, kedy Lola nechá oboch hercov od hlavy po päty zavinúť stretchovou fóliou, aby potom pred ich bezmocnými zrakmi v drvičke zošrotovala všetky ich filmové a divadelné ceny. Podľa jej výkladu to bola jediná možnosť, ako skrotiť zväčšené egá hercov. Avšak vrchol v reťazci týchto absurdných scén predstavuje Lolina lekcia dokonalého bozkávania. Objektom nácviku sa stane Humbertova dcéra. Keby nebohý magnát tušil, čoho bude svedkom, našiel by svojej dcére radšej brigádu v zmrzlinovom stánku. Viac sa prezrádzať nepatrí.

Prekvapenie ako metóda

Aby nedošlo k nedorozumeniu – film nepredstavuje obyčajnú sériu groteskných scénok. Nato sú jeho tvorcovia príliš rafinovaní. Tak, ako graduje súperenie Felixa a Ivána, naberá razanciu aj humor a scény drastickosť. Ako inak, keď obaja mužskí hrdinovia bojujú o svoju pozíciu a egá všetkými prostriedkami, ktoré majú herci k dispozícii, teda klamom, falšou, citovým vydieraním, pátosom. Ale aj to je málo, a tak sa príbeh uchýli k nečakanému riešeniu, za ktorým nasleduje reťazec ďalších prekvapení až po záverečnú sebaironizujúcu pointu hodnú šestákových románov, ktorá otvára bránu novému príbehu. Pretože ako hovorí Lola: „Sú filmy, a to mi verte, ktoré sa nemusia skončiť nikdy.“

Takto si uťahovať z vlastnej profesie môžu len skutoční majstri odboru a Film roka môže bezpochyby smelo ašpirovať na titul film roka. 

Penélope Cruz ( 28. apríla 1974)

Španielska herečka Penélope Cruz Sánchez, ktorej sa hovorí Madonna Madridu, debutovala na filmovom plátne v roku 1992 rolou v šibalskej komédii Belle Epoque. Prielom v jej kariére predstavovala spolupráca so slávnym režisérom Pedrom Almodóvarom, ktorý ju obsadil do filmu Všetko o mojej matke. Svoj talent, krásu a jazykové nadanie uplatnila v mnohých úspešných filmoch ako Vanilkové nebo, Mandolína kapitána Correliho alebo v Pirátoch z Karibiku: V neznámych vodách. V súčasnosti prijala rolu vo filme Enzo Ferrari.

Film roka 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Mariano Cohn, Gastón Duprat

Obsadenie Antonio Banderas, Penélope Cruz, Oscar Martínez, Karina Kolokolchykova

Dĺžka 114 min.

Rok 2021

HBO sobota 20. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC